Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γερμανικός Τύπος: Τα κίνητρα της ΕΕ στην Tουρκία για ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο

Γερμανικός Τύπος: Τα κίνητρα της ΕΕ στην Tουρκία για ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο
«Το τελευταίο διάστημα επικρατεί ηρεμία στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου» αναφέρει η tagesschau.de
Σχετικά Άρθρα

«Το τελευταίο διάστημα επικρατεί ηρεμία στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου με αφορμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
Το ζήτημα ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει.
Για να διατηρηθεί αυτή η ηρεμία και στο μέλλον οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν κίνητρα στην Άγκυρα», γράφει η tagesschau.de με τίτλο «Η ΕΕ δίνει κίνητρα στη Τουρκία», επικαλούμενη πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD σημειώνει:
«Ένα από τα κίνητρα είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.
Στη βιντεοδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών της ΕΕ γίνεται συζήτηση επί τη βάσει προσωρινού σχεδίου κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο προβλέπει τη προετοιμασία διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

«Η ΕΕ δρομολογεί αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία»

Από τη πλευρά της η Die Welt παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο: «Η ΕΕ δρομολογεί την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με τη Τουρκία».
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει:
«Με την απόφασή τους οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν κίνητρα στην Άγκυρα να αναζητήσει εποικοδομητικά λύσεις στη διένεξη με Ελλάδα και Κύπρο για τα αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και κοντά σε ελληνικά νησιά.
Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία θα είχαν πολλά οικονομικά οφέλη από μια εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης.
Για παράδειγμα θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, αλλά και παροχής υπηρεσιών.
Οι διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης έχουν παγώσει από τα τέλη του 2016 επειδή οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδωσαν μέχρι σήμερα σχετική εντολή στο αρμόδιο συμβούλιο υπουργών.

«Ναι στο εμβόλιο Sputnik V»

«Πολιτική ύφεσης με διαφορετική αφετηρία.
Η αγορά του ρωσικού εμβολίου κατά της πανδημίας Sputnik V θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί εδώ και καιρό στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, γράφει η Handelsblatt, τιτλοφορώντας το άρθρο της «Ναι, στο εμβόλιο Sputnik V».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει:
«Το εμβόλιο φέρει το όνομα του πρώτου σοβιετικού δορυφόρου Sputnik, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο διάστημα το 1957 και συμπληρώνεται από το αρχικό V της λέξης Victory.
Το νέο εμβόλιο γεμίζει τους Ρώσους με περηφάνεια και αυτοπεποίθηση.
Χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση των διεθνώς προβλεπόμενων δοκιμών το Sputnik V έλαβε άδεια κυκλοφορίας στη Ρωσία τον Αύγουστο του 2020.
Μια εντυπωσιακή κίνηση του Κρεμλίνου όπως τη περίοδο του ψυχρού πολέμου.
Ακολούθησε αυστηρή κριτική της Δύσης για την άρνηση των ρώσων επιστημόνων να δημοσιεύσουν λεπτομερώς τα αποτελέσματα των κλινικών τους δοκιμών.
Από τότε όμως που το επιστημονικό περιοδικό The Lancet κατέδειξε ότι η αποδοτικότητα του εμβολίου φθάνει το 91,6% η στάση έναντι του εμβολίου άλλαξε άρδην.

«Να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα»

Εκτός από την Ουγγαρία, στη Γερμανία πρωθυπουργοί κρατιδίων και εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θέλουν να προμηθευτούν το ρωσικό εμβόλιο. Σε περίπτωση μάλιστα που η ΕΕ απορρίψει το αίτημα, προτείνουν στο Βερολίνο να προμηθευτεί ανεξάρτητα εμβόλια.
Το αίτημα είναι ορθό.
H προμήθεια πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Διότι, όπως και στη περίπτωση των άλλων δυτικών εμβολίων, τα συμβόλαια αγοράς με τις φαρμακοβιομηχανίες υπογράφηκαν πριν ο αρμόδιος φαρμακευτικός φορέας ΕΜΑ δώσει πράσινο φως.
Στην παρούσα φάση πάντως, Ουγγαρία και Σλοβακία εμβολιάζουν το Sputnik V βάσει εθνικής άδειας κυκλοφορίας.
Οι λόγοι υπέρ της προμήθειας του Sputnik V είναι τρεις:
Πρώτον, η αγορά του εμβολίου θα βελτίωνε αισθητά το κλίμα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Κανείς, ούτε η Εναλλακτική για τη Γερμανία ή Η Αριστερά, ούτε η Μαρίν Λεπέν ή ο Βίκτορ Όρμπαν θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η ΕΕ τηρεί εχθρική στάση έναντι τη Μόσχας.
Δεύτερον, θα μπορούσαν να εμβολιαστούν πολλοί από εκείνους που σήμερα πιστεύουν περισσότερο τον ρώσο προέδρο Πούτιν από ευρωπαίους πολιτικούς.
Επιπλέον θα διασφαλίζονταν η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.
Και τρίτον: στη μάχη κατά της πανδημίας καλό θα ήταν να γίνεται χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης