Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σενάριο για την Ελλάδα κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Sözcü, δεν αποκλείεται η επιστροφή της Tansu Penbe Çiller στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Mevlut Cavusoglu.
Εάν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, τότε θα πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική -εάν όχι αρνητική- εξέλιξη για την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Ciller -75 ετών σήμερα- διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας από τις 25 Ιουνίου έως τις 6 Μαρτίου 1996.
Κατά τη διάρκεια εκείνης της πρωθυπουργίας της συνέβη και η κρίση των Ιμίων, που έφερε Ελλάδα και Τουρκία κοντά σε θερμό πολεμικό επεισόδιο.
Σημειώνεται ότι η Ciller ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Από το 1996 ως το 1997 διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.
H Ciller κατηγορήθηκε για ευρεία διαφθορά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της.
Εξετάστηκε πολλές φορές από το τουρκικό κοινοβούλιο για τις κατηγορίες αυτές, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες, καθώς τίποτε δεν μπόρεσε να αποδειχθεί.
Στην Τουρκία θεωρείται από πολλούς ότι η σκανδαλολογία της περιόδου εκείνης αποτέλεσε το εφαλτήριο της ανόδου των ισλαμιστών στην εξουσία.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα της απέτυχε να μπει στη Βουλή και η ίδια αποσύρθηκε από την πολιτική.
Καλές σχέσεις με ΗΠΑ
Σύμφωνα με τη Sözcü, «η Ciller στα χρόνια της πρωθυπουργίας της είχε δημιουργήσει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Έτσι, ο πρόεδρος Erdogan θα επιχειρήσει να λιώσει τον πάγο με τον Biden και να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Τουρκίας».
Η κρίση των Ιμίων
Η κρίση των Ιμίων έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1996 από την Τουρκία, με αφορμή την προσάραξη πλοίου στις βραχονησίδες των Ιμίων.
Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής κρίσης, οι δύο χώρες μετέφεραν στρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως ναυτικές) γύρω από τα Ίμια και τις ανέπτυξαν φτάνοντας κοντά στην ένοπλη σύρραξη.
Τελικά με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.
Αφορμή της κρίσης ήταν η αμφισβητούμενη από την Τουρκία εγκυρότητα ενός προσαρτήματος της Ιταλοτουρκικής Σύμβασης του 1932 που καθόριζε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των Ιταλικών Δωδεκανήσων και των ακτών της Τουρκίας.
Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε το προσάρτημα ως νομικά άκυρο, με την αιτιολογία ότι δεν είχε κατατεθεί στην Κοινωνία των Εθνών στη Γενεύη. Αυτό, σύμφωνα με την τουρκική θέση, σημαίνει ότι η κυριαρχία σε έναν άγνωστο αριθμό μικρών νησίδων και βραχονησίδων στα Δωδεκάνησα παραμένει απροσδιόριστη και πρέπει να καθοριστεί με κάποια καινούργια σύμβαση.
Αντίθετα, η ελληνική θέση υποστήριξε ότι το εν λόγω προσάρτημα παραμένει έγκυρο.
Περί τις τελευταίες ώρες της κρίσης, τρεις Έλληνες αξιωματικοί, του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν κατέπεσε στην θάλασσα.
Η επίσημη εκδοχή του ελληνικού κράτους ήταν ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.
Η τουρκική πλευρά δεν ανέφερε απώλειες.
www.bankingnews.gr
Αρνητικό σενάριο για Ελλάδα από Τουρκία - Πληροφορίες για επιστροφή Ciller στη... θέση του Cavusoglu (ΥΠΕΞ)
Η Tansu Çiller ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά την κρίση των Ιμίων
Σχόλια αναγνωστών