Λίγα 24ωρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη η Πενταμερής Σύνοδος για το Κυπριακό
Στον απόηχο της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί, στις 27-29 Απριλίου, η Πενταμερής Σύνοδος της Γενεύης για το Κυπριακό, που έχει συγκαλέσει ο γγ του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
Οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές με την τουρκική πλευρά να επιμένει στη λύση δύο κρατών, ενώ ελληνική και κυπριακή πλευρά θεωρούν ότι η βάση λύσης του κυπριακού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Η λύση για το κυπριακό μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας και με την αποχώρηση στρατών κατοχής διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σημαντική μετά από 3,5 χρόνια νέα προσπάθεια που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για τον γ.γ. του ΟΗΕ να διερευνήσει το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για την επανεκκίνηση διαλόγου για λύση ενός προβλήματος που εδώ και 47 και πλέον χρόνια οφείλεται στην Τουρκία».
Ηχηρή... απουσία της ΕΕ
Στο... τραπέζι δεν θα παρευρεθεί η ΕΕ, καθώς δεν θα μετέχει σε καμία φάση της Συνόδου ούτε καν με το καθεστώς παρατηρητή. Θα πραγματοποιεί διμερείς επαφές στο περιθώριο και δεν θα λάβει μέρος ούτε στην εναρκτήρια τελετή, ούτε στο τελικό δείπνο. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσει η Angelina Eichhorst, διευθύντρια τομέα Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).
Στον αντίποδα, στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις: Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο και οι δυο κοινότητες της Κύπρου: ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή.
Ο σκοπός της συνάντησης
Η συνάντηση της Γενεύης αν και άτυπη στον χαρακτήρα της, κρίνεται ως κομβικής σημασίας για το μέλλον της Κύπρου. Δεν στοχεύει στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού αλλά στο να βρουν όλα τα μέρη τον δρόμο για το πως προχωρούν στη συνέχεια, προς συγκεκριμένο στόχο και με κοινό όραμα. Ούτε προβλέπεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μετά τη Γενεύη.
Τόσο η πρόσκληση του Antonio Guterres όσο και στα μηνύματα που έχουν σταλεί από πλευράς Ηνωμένων Εθνών προς τα ενδιαφερόμενα μέρη, είναι ξεκάθαρο πως στη Γενεύη πάνε προκειμένου να διαφανεί εάν υπάρχει ένα κοινό όραμα για την επίλυση του Κυπριακού.
Για τα Ηνωμένα Έθνη η συγκεκριμένη συνάντηση αποσκοπεί στο «να δούμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε». Ο Antonio Guterres είναι έτοιμος να ακούσει τις θέσεις των πέντε μερών ως προς τον κοινό στόχο. Πάει στη Γενεύη περισσότερο για να ακούσει τις θέσεις των μερών, έχοντας την ίδια στιγμή κι ένα ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία.
Αναχώρησε ο Αναστασιάδης
Αναχώρησε, λίγο μετά τις 9:00, η ναυλωμένη πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία μεταφέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και την κυπριακή αποστολή που θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη.
Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Μαζί του βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Κύπρου και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.
Η αποστολή αναμένεται να φτάσει στην Ελβετία μετά το μεσημέρι, με το επίσημο πρόγραμμα των εμπλεκομένων πλευρών να ξεκινά αύριο, Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην άτυπη διάσκεψη «με θετική προσέγγιση και θα συμμετάσχει με δημιουργικό πνεύμα στις εργασίες της για να επιτευχθεί ο στόχος της διάσκεψης που δεν είναι άλλος από τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος επί της ουσίας».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος για όλες τις πιθανές εξελίξεις, για όλα τα πιθανά σενάρια. Ανέφερε πως υπήρξε προετοιμασία τόσο της διαπραγματευτικής ομάδας, όσο και της νομικής ομάδας που συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή «για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις και τα οποιαδήποτε θέματα τεθούν κατά την άτυπη Πενταμερή».
«Έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι η λύση δυο κρατών δεν είναι αποδεκτή εκ μέρους μας, όπως και ότι είμαστε έτοιμοι για μια λύση που θα είναι μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, που θα στηρίζεται στη συμφωνημένη βάση λύσης όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση η οποία να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες, και το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά και θα βασίζεται στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, όπως επίσης και στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο».
Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως «εμείς είμαστε η πλευρά η οποία υιοθετεί τις θέσεις και αποφάσεις όχι μόνο του ΟΗΕ αλλά και της διεθνούς κοινότητας, και είμαστε η πλευρά η οποία επιθυμεί μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα αλλά και τις ανησυχίες και των δυο πλευρών».
Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση, με δεδομένες τις θέσεις που εκφράζουν δημόσια η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού που επιδιώκουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «είναι λογικό κάποιος να μην είναι αισιόδοξος για την έκβαση της άτυπης Πενταμερούς, εάν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμείνουν στις θέσεις τις οποίες δημοσιοποιούν το τελευταίο διάστημα».
«Προτείνουν λύση εκτός των πλαισίων των ΗΕ, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ όπως και από τη συντριπτικότατη πλειοψηφία του διεθνούς παράγοντα. Μόλις πρόσφατα είχαμε δηλώσεις για το θέμα λύσης δυο κρατών από πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Στον Erdogan o Tatar
Την ίδια στιγμή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ersin Tatar, επανέλαβε τη θέση για τη «λύση δύο κρατών» τονίζοντας ότι και η Τουρκία στηρίζει πλήρως αυτή την επιλογή.
Αφού επισήμανε πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό διεξάγονται από το 1968 και πως δεν έχει μείνει πλέον ελπίδα για μια συμφωνία βάση ομοσπονδίας, ο Tatar είπε «αυτή τη στιγμή με μεγάλη ανακούφιση, ευχαρίστηση θέτω αυτό το νέο όραμα και πολιτική μου διότι υπάρχει και η πλήρη στήριξη της Τουρκίας».
Εξηγώντας πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κύπρο μπόρεσαν να διατηρηθούν μέχρι τις ημέρας μας με την άφιξη των Τούρκων στρατιωτών εδώ το 1974, ο Tatar υποστήριξε «για να μην χαλάσει αυτό πρέπει να προστατευτεί πλέον και εκείνη η ισορροπία. Εκείνη η ισορροπία είναι μια δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική συμφωνία στην Κύπρο που θα βασίζεται στα δυο κράτη. Ο δρόμος μας είναι ο σωστός δρόμος. Νιώθουμε την ευτυχία και την άνεση να πηγαίνουμε στη Γενεύη με την πολιτική που έχουμε αναπτύξει μαζί με την Τουρκία και την στήριξη της Τουρκίας».
Το πρόγραμμα της Πενταμερούς
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πρόγραμμα των συναντήσεων, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης, ξεκινά το απόγευμα της 27ης Απριλίου με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ, Antonio Guterres, με τoν Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, (7μμ ώρα Κύπρου) και νωρίτερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ersin Tatar.
Αργότερα ο ΓΓ των ΗΕ θα παραθέσει δεξίωση προς τους συμμετέχοντες στην άτυπη διάσκεψη, με συμμετοχή 1 συν 2 από κάθε πλευρά.
Στις 28 Απριλίου, το πρόγραμμα αρχίζει στις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου) με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του ΓΓ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη.
Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.
Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Dominic Raab, και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ersin Tatar.
Στις 7μμ ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.
Στις 29 Απριλίου, στις 10 το πρωί (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Tatar και ακολούθως με τον κ. Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσουν τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στη 1μμ (ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ολομέλειας των μερών με συμμετοχή 1 συν 5.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών