Οι καθοριστικές παρεμβάσεις από Αμερικανούς και Josepp Borrell το βράδυ της Τετάρτης ήταν μεν καταλυτικές προκειμένου να μην καταρρεύσει η διαδικασία της άτυπης πενταμερούς, βοήθησαν ώστε τη δεδομένη στιγμή να μην προχωρήσει περαιτέρω η τουρκική απαίτηση στα θέματα της κυριαρχίας και της λύσης δύο κρατών, αλλά δεν έχουν αποτρέψει τον κίνδυνο, προειδοποιεί η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Θα χρειαστεί πάρα πολύ τρέξιμο για να πετύχει η Λευκωσία να θέσει εκτός των συζητήσεων για το Κυπριακό τις απαιτήσεις των Τούρκων, όπως τονίζεται.
Η τουρκική πλευρά, κρίνοντας εκ των υστέρων, είχε έναν συγκεκριμένο στόχο πηγαίνοντας στη Γενεύη: Να βάλει μπροστά στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ένα χαρτί με τις απαιτήσεις της στο Κυπριακό. Γι’ αυτό και ο Εrsin Tatar αφού έκανε την τοποθέτησή του κατά την έναρξη της πενταμερούς, φρόντισε να έχει μαζί του αντίγραφα για να τα μοιράσει σε όλους τους παρευρισκόμενους, ώστε να έχουν την εικόνα της κατάθεσης των θέσεών του.
Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις που έκανε η Λευκωσία, είτε για ελιγμούς είτε για αιφνιδιασμό με άλλη πρόταση, Ersin Tatar και Mevlut Cavusoglu πήγαν απευθείας, χωρίς να ελίσσονται, προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Να θέσουν μπροστά στον ΓΓ ΟΗΕ την απαίτηση για χωριστή κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων και λύση δύο κρατών. Και επειδή δεν είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα περνούσε αυτό που ήθελαν, η επόμενη τους κίνηση είναι να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Πλέον η στρατηγική της τουρκικής πλευράς θα είναι: είτε αποδοχή της κυριαρχίας, είτε συνέχιση του αδιεξόδου. Γνωρίζοντας ότι η επίρριψη ευθυνών, τουλάχιστον μέσω ΟΗΕ, δεν θα γίνει ποτέ.
Είναι γεγονός ότι μετά τα τηλεφωνήματα του Νίκου Χριστοδουλίδη προς τους τέσσερις από τους πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας (η Βρετανία ήταν μέρος της διαδικασίας) υπήρξαν συγκεκριμένες κινήσεις προς την πλευρά του ΓΓ ΟΗΕ και την Τουρκία. Μίλησε με ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα καθώς και με τον Βοrrell. Η πρώτη κίνηση όλων ήταν να διαμηνύσουν δημόσια πως η μόνη αποδεκτή λύση του Κυπριακού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Οι Αμερικανοί αλλά και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησαν σε παρεμβάσεις τους προς την πλευρά της Τουρκίας με συγκεκριμένα μηνύματα. Ιδιαίτερα έντονος ο Borrell στο μήνυμά του προς τον Cavusoglu με το οποίο, μεταξύ άλλων τον προειδοποιούσε για τις παρενέργειες που θα έχει για την ίδια την Τουρκία σ’ ό,τι αφορά τις επικείμενες αποφάσεις της ΕΕ. Στην απάντησή του ο Cavusoglu έδειξε να είναι ενοχλημένος από τις επισημάνσεις Borrell. Η αμερικανική πλευρά κινήθηκε και προς τον ΓΓ ΟΗΕ.
Τα ερωτήματα για τη συνέχεια
Οι παρεμβάσεις και οι δημόσιες τοποθετήσεις που συνεχίζονται, απέτρεψαν τη δεδομένη στιγμή τον κίνδυνο είτε αποδοχής των τουρκικών απαιτήσεων είτε πλήρους εκτροχιασμού των προσπαθειών στο Κυπριακό. Κινήσεις οι οποίες εκνεύρισαν τους Τούρκους αλλά και έβαλαν κάποια όρια στον Antonio Guteres.
Το ερώτημα αφορά τη συνέχεια και κατά πόσο οι χώρες αυτές και η ΕΕ θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να λειτουργούν αποτρεπτικά έναντι των τουρκικών απαιτήσεων. Αλλά και ποια θα είναι η αντίδραση όλων αυτών όταν η Τουρκία προχωρήσει (κάτι που όλοι αναμένουν) σε νέες κινήσεις είτε στο Βαρώσι είτε στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Πράξεις τις οποίες η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει επικαλούμενη το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό και την άρνηση των Ελληνοκυπρίων να αποδεχθούν τη χωριστή κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων.
Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθίσταται εκ των πραγμάτων και πάλι κρίσιμη για την Κύπρο. Γι’ αυτό θα χρειαστεί πολύ τρέξιμο το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξηγηθούν επακριβώς οι θέσεις της Λευκωσίας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ευρωτουρκικά, υπό το πρίσμα και του αποτελέσματος στην άτυπη πενταμερή. Σε πρώτη φάση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σκοπεύει να κινηθεί στοχευμένα προς εκείνες τις χώρες εταίρους της Κύπρου στην ΕΕ, οι οποίες είναι μεν υποστηρικτικές ή δεν είναι εναντίον, αλλά στις συνόδους κρατούν σιωπηρή στάση.
Suddeutsche Zeitung: Ο τετραγωνισμός της...νήσου
Στο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό αναφέρεται η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Τις δυσκολίες του εγχειρήματος υπενθυμίζει ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου: «Ο τετραγωνισμός της νήσου». Μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει: «Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έβαλε στον νου του να επιτύχει το αδύνατο και απέτυχε μεγαλοπρεπώς, όπως αναμενόταν. Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν μετά από τρεις ημέρες οι συνομιλίες για το Κυπριακό που είχε συγκαλέσει στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου «ήταν μάλλον σαφές, πριν καν αρχίσουν οι άτυπες συνομιλίες, ότι οι πιθανότητες επιτυχίας τους θα ήταν ελάχιστες».
«Ωστόσο» καταλήγει η Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, «ο Guterres θέλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επανένωση της νήσου, που παραμένει διαιρεμένη από το 1974.
«Δεν τα παρατάω» δηλώνει ο ίδιος στη Γενεύη, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Σε δύο με τρεις μήνες αναμένεται να συγκαλέσει νέο, ανεπίσημο γύρο συνομιλιών. Ο γενικός γραμματέας παραμένει αισιόδοξος και υποστηρίζει ότι ‘ο τετραγωνισμός του κύκλου μπορεί να είναι αδύνατος στη γεωμετρία, αλλά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην πολιτική».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών