Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του, σήμερα (6/5/2021)
(upd 2) Την πόρτα της Angela Merkel χτυπά για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προκειμένου να διασφαλίσει -ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου- ότι δεν θα ανοίξει νέο κεφάλαιο τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Η αγωνία της τουρκικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στη Γερμανία, καθώς ήδη η θητεία της Merkel οδεύει προς την ολοκλήρωση της, κορυφώνεται, τόσο λόγω της αβεβαιότητας στο ίδιο το CDU αλλά και λόγω της ανόδου του κόμματος των Πρασίνων στις δημοσκοπήσεις με δεδομένη τη στάση του κόμματος έναντι του αυταρχικού καθεστώτος της Άγκυρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, ο Erdogan εξέφρασε την ευχή «όπως η εκλογική διαδικασία στη Γερμανία αποφέρει ευοίωνα αποτελέσματα» και την πεποίθηση του ότι «ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας θα βελτιωθούν με βάση κοινή λογική και στρατηγική προοπτική και στη νέα περίοδο».
Η Άγκυρα θέλει να αποφύγει ενδεχόμενο μπλόκο στη «θετική ατζέντα», καθώς ούτε στο Κυπριακό ούτε στα ελληνοτουρκικά έχει σημειωθεί πρόοδος. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται επιδείνωση στο κεφάλαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί -σήμερα (6/5/2021)- με τον Γερμανό ομόλογο του, Heiko Maas. Μάλιστα, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα FAZ, δεν δίστασε να κατηγορήσει για ακόμα μία φορά ότι Ελλάδα ότι απέφυγε τις διαπραγματεύσεις αλλά και να κάνει λόγο για «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».
Η συνάντηση Maas - Cavusoglu στο Βερολίνο
Το ζήτημα της Λιβύης ήταν το επίκεντρο της συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu.
Ειδικότερα, ο Maas τόνισε πως πρέπει να υποστηριχτεί η τωρινή της κυβέρνηση και να υλοποιηθεί η συμφωνία της διάσκεψης του Βερολίνου σε σχέση με την απόσυρση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως αν και συμφωνεί, υπάρχουν διμερείς συμφωνίες που πρέπει να γίνουν σεβαστές, εννοώντας την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που αφορά την εξάσκηση τακτικού στρατού, και όχι μισθοφόρων, που υπάρχουν εκεί.
«Υπάρχουν πολλοί ξένοι μαχητές στη Λιβύη, υπάρχουν μισθοφόροι.
Συμφωνούμε ότι αυτά πρέπει να αποχωρήσουν.
Ωστόσο, η λήξη της στήριξης που χρειάζεται η χώρα, όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και η παροχή συμβουλών, σύμφωνα με μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, δεν είναι προς όφελος της Λιβύης» είπε χαρακτηριστικά.
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας διήρκησε λίγο περισσότερο απ' ότι είχε προγραμματιστεί και επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες με έμφαση τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Heiko Maas αναφερόμενος στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «γνωρίζουμε τις τουρκικές προσδοκίες αλλά η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη που άφησε ίχνη στις σχέσεις μας.
Πάντα πιστεύαμε στον διάλογο, σε έναν διάλογο βήμα προς βήμα».
Σε κάθε περίπτωση ο Γερμανός υπουργός τόνισε πως το γεγονός αυτό φέρνει χαρά και μεταξύ άλλων δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε μια εποικοδομητική φάση και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμα κι αν στο κυπριακό δεν διαφαίνονται προς ώρας αποτελέσματα, γιατί αυτός είναι ο δρόμος».
Τα... παράπονα Erdogan σε Merkel για την Ελλάδα
Τα παράπονα του για τη... στάση της Ελλάδας απέναντι στη Τουρκία έκανε ο πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κατά την επικοινωνία που είχε χθες (5/5/2021) με τη Γερμανία καγκελάριο, Angela Merkel.
Ειδικότερα, ο Erdogan υποστήριξε πως «δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική που ξεκίνησε στις σχέσεις Τουρκίας-E.E. H Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες. Στο Αιγαίο συνεχίζονται οι παράνομες επαναπροωθήσεις που είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου και των συνειδήσεων. Όμως η Τουρκία διατηρεί νηφάλια στάση, για να διατηρηθεί η θετική ατζέντα».
Στον αντίποδα, η Merkel ζήτησε από τον Erdogan την απομάκρυνση των στρατευμάτων από τη Λιβύη.
«Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι μια ταχεία έναρξη της αποχώρησης ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Λιβύης έχει ζητήσει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, κάτι που επεσήμανε και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας στον Cavusoglu.
Cavusoglu σε FAZ: Η Ελλάδα απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Η ΕΕ ευθύνεται για το Sofagate
Σε συνέντευξη του στη FAZ, ο Cavusoglu εκτόξευσε νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση της.
«Η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση των διμερών προβλημάτων που αφορούν τη θάλασσα» δήλωσε ο Cavusoglu μιλώντας στη FAZ. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα ήταν εκείνη που απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα τα προβλήματα επιλύονται».
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυορίων που δυσκολεύουν τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό (ανάπτυξης) στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια, την άμυνα και τις προσπάθειες για τη σταθερότητα στην περιοχή μέχρι την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό» απαντά σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας.
«Είναι όμως λυπηρό το ότι οι σχέσεις μας έγιναν όμηρος των παράλογων και μαξιμαλιστικών απαιτήσεων των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο το τεράστιο δυναμικό της συνεργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι διερευνητικές επαφές Τουρκίας - Αιγύπτου
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνονται σήμερα (6/5/2021) οι διήμερες διερευνητικές επαφές Τουρκίας και Αιγύπτου.
Έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αρκετών εβδομάδων, έφτασε χθες (5/5/2021) στο Κάιρο τουρκική αντιπροσωπεία με στόχο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος έχει ταχθεί κατά του τουρκολιβυκού συμφώνου και το θεωρεί παράνομο και άκυρο, ενώ από την άλλη πλευρά η Τουρκία θεωρεί άκυρη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Στην Άγκυρα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, μεταβαίνει στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί αύριο (7/5/2021) με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Fuat Oktay, και τους υπουργούς Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, και Εσωτερικών, Süleyman Soylu.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των σχετικών πτυχών της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, στις 6 Απριλίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών