Η αναφορά ότι το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων Yavuz πρώην Deepsea Metro I που ανήκει Turkish Petroleum Corporation συνολικού μήκους 229,22 μέτρων θα ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης στο λιμάνι Tasucu της Τουρκίας (ανατολικά της Αττάλειας) και θα συνεχίσει τις εργασίες στην Μεσόγειο… πυροδότησε ανησυχία και προβληματισμό… στην Ελλάδα.
Έως σήμερα γνωρίζαμε ότι η Τουρκία στέλνει ερευνητικά πλοία όπως το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου ή το Barbaros στην Κύπρο…
Η Ελλάδα έδειξε τεράστια ανοχή στις έρευνες καθώς το Oruc Reis ερευνούσε επί σχεδόν 100 ημέρες στην ελληνική ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Barbaros επίσης σχεδόν 100 ημέρες ερευνούσε την ΑΟΖ της Κύπρου δυτικά – νοτιοδυτικά.
Η αποστολή του Yavuz καθώς είναι πλοίο – τρυπάνι προκάλεσε αναστάτωση.
Να σημειωθεί ότι έχει διεξάγει έρευνες στο Block 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να αποκλείεται και ειδική αποστολή στην ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη αλλά προς την πλευρά της Λιβύης.
Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει την στρατηγική της να αποκτήσει πρόσβαση στην Μεσόγειο και στον πυθμένα της
Η Τουρκία, όπως το ανέφερε ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan στον έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια και το επανέλαβε και ο υπουργός εξωτερικών Cavusoglu θα συνεχίσει να διεκδικεί πρόσβαση στην Μεσόγειο και στον πυθμένα.
Η Τουρκία δεν θα περιοριστεί μόνο στις σεισμογραφικές έρευνες τρισδιάστατης ή διάστατης απεικόνισης αλλά θα επιχειρήσει να τρυπήσει το θαλάσσιο υπέδαφος, το πιθανότερο σενάριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Το βασικό στοιχείο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ενημερώσει την ελληνική πλευρά.
Νέα εξόρυξη πετρελαίου 135 δισεκ. κυβικών μέτρων
Το πλοίο γεώτρησης Fatih, ανακάλυψε στο πηγάδι Amasra-1 στο πεδίο φυσικού αερίου Sakarya 135 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε τα νέα στις 5 Ιουνίου 2021: βρέθηκαν 135 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Λιμάνι του Φίλιου στην Μαύρη Θάλασσα.
Έτσι, το συνολικό απόθεμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα έφτασε τα 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Το λιμάνι Filyos κατασκευάστηκε πρόσφατα και στόχος της Τουρκίας είναι να αποτελέσει πόλο έλξης για επενδύσεις και ως κέντρο διαμετακόμισης.
Το φυσικό αέριο που ανιχνεύεται στο πεδίο φυσικού αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να συνδεθεί με το λιμάνι Filyos για επεξεργασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 540 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανακάλυψε το 2020 και 2021 είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη διεθνώς σε φυσικό αέριο αυτές τις χρονιές.
Η Τουρκία έχει θέσει ως στόχο να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας το 2023 για να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας, το οποίο είναι το μεγαλύτερος παράγοντας για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Τα τρία στάδια
Το πρώτο στάδιο είναι η άντληση του φυσικού αερίου με συστήματα που θα εγκατασταθούν στον πυθμένα.
Στο δεύτερο στάδιο θα υπάρξει επεξεργασία του φυσικού αερίου στην ξηρά.
Το τρίτο στάδιο είναι ο αγωγός που θα παρέχει τη σύνδεση μεταξύ του συστήματος στη θάλασσα και της εγκατάστασης στην ξηρά.
Στο πρώτο στάδιο, η Τουρκία ολοκλήρωσε γεωτρήσεις σε 10 πηγάδια.
Επίσης τα τελευταία 3 χρόνια, η Τουρκία αύξησε την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 35% σε 61 χιλιάδες βαρέλια.
Ταυτόχρονα υλοποιεί επενδύσεις ηλιακής ενέργειας 1000 μεγαβάτ.
Για το 2021 έχει δρομολογήσει επενδύσεις για 4.000 μεγαβάτ επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων 2.000 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας και 2.000 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας.
Επίσης ο τρίτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνάντηση Erdogan - Zaev της Βόρειας Μακεδονίας
Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Z. Zaev συναντήθηκε ο Erdogan και προφανώς η συνάντηση αυτή έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.
Η Τουρκία με την Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών