Όσοι περιμένουν ρήξεις, εντάσεις και επιθετικότητα θα διαψευστούν.
Η σύνοδος κορυφής των G7 των 7 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη και ακολούθως η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να επανακαθορίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την βορειοανταλτική συμμαχία.
Ο αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden θέλει εξομάλυνση των σχέσεων και αυτό θα διαφανεί από δύο κρίσιμες συναντήσεις, με τον V. Putin τον Ρώσο Πρόεδρο και τον Erdogan τον Τούρκο Πρόεδρο.
Για να ισορροπήσουν τα νέα δεδομένα, όπως θα διαμορφωθούν, οι αμερικανοί στέλνουν προσεχώς στην Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών τους τον Antony Blinken ώστε να επιβεβαιώσει τις ήδη καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη Προεδρία Trump ισχυροποίησε την στρατιωτική συνεργασία και αναβάθμισε στο μέγιστο βαθμό την συμμαχία με την Ελλάδα με όρους αμυντικής στρατηγικής, LNG υγροποιημένου φυσικού αερίου, νέων στρατιωτικών βάσεων π.χ. στην Αλεξανδρούπολη και ενίσχυση της ναυτικής βάσης στην Σούδα με τον μόνιμο ελλιμενισμό αμερικανικού πολεμικού πλοίου.
Γιατί ο Erdogan θα αναβαθμιστεί;
Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι οι S-400 το ρωσικό αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα που κατέχει η Τουρκία ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι αιτία ρήξης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο η Τουρκία έχει καταλάβει ότι οι S-400 είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί όπως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί είναι οι σχέσεις Putin με Erdogan.
Αυτό το γνωρίζουν οι αμερικανοί και όπως ουσιαστικά περιθωροποίησαν την υπόθεση Halkbank που συμμετείχε σε μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο σχεδόν 18 δισεκ. δολαρίων… έτσι θα κοιτάξουν να περιθωριοποιήσουν και την υπόθεση S-400.
Οι αμερικανοί θέλουν να ισχυροποιήσουν τον ρόλο του ΝΑΤΟ και η Τουρκία είναι μια από τις ισχυρότερες χώρες καθώς συμμετέχει με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στις επιχειρήσεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες η συνάντηση Biden με Erdogan
Στις Βρυξέλλες του Βελγίου θα συναντηθούν ο αμερικανός Πρόεδρος Biden και ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan.
Πίσω από τις πιέσεις για τους S-400, την Συρία, το κουρδικό, την Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας βαίνουν προς εξομάλυνση.
Στην συνάντηση που είχαν ο Lavrov ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών με τον Antony Blinken τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στις 19 Μαίου… αποδείχθηκε και αναδείχθηκε ότι η Ρώσοι υποστηρίζουν την Τουρκία και τον Erdogan.
Οι αμερικανοί διαπίστωσαν ότι π.χ. στην Ουκρανία, έχει διεισδύσει η Τουρκική διπλωματία και οι σχέσεις Ουκρανών και Τούρκων είναι πολύ καλές.
Και αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας οι σχέσεις είναι πολύ καλές ενώ Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται ξανά σε ψυχροπολεμικό κλίμα.
Στον Καύκασο π.χ. στο Nagorno Karabakh η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει πρόσβαση είναι η Τουρκία, οπότε για τις ΗΠΑ οι τούρκοι είναι χρήσιμη δύναμη.
Το ίδιο συμβαίνει με το Ιράν και το Αφγανιστάν και λιγότερο με την Συρία λόγω των κούρδων και της υποστήριξης που παρέχουν οι αμερικανοί στο YPG και PKK τις κουρδικές στρατιωτικές οργανώσεις.
Μπορεί οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας να εντάθηκαν με την αναγνώριση της γενονοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915 αλλά αυτό δεν συνέβη επειδή οι αμερικανοί… διάκεινται εχθρικά στην Τουρκία αλλά ήταν αποτέλεσμα lobby της αρμενικής κοινότητας στις ΗΠΑ που είναι ισχυρή οικονομικά, στήριξε τον Biden και την αντιπρόεδρο Kamala Harris και εξαργύρωσαν την οικονομική βοήθεια με μια ιστορική αναγνώριση… λίγο μετά την ήττα των αρμενίων από τους αζέρους στο Nagorno Karabakh που βρίσκεται περίπου στην μέση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Οι ΗΠΑ θέλουν συνεργασία με την Τουρκία
Ο αμερικανικός παράγοντας θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία.
Δεν θα υπάρξει ένταση μεταξύ Biden και Erdogan σχετικά με το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400.
Αυτό το ζήτημα μπορεί να είναι στο τραπέζι, αλλά δεν θα αποτελέσει αντικείμενο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Μια επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ με την Τουρκία δεν θα ωφελήσει ούτε τον Biden, ούτε τον Erdogan, οι αμερικανοί πάνε προς εξομάλυνση.
Πρώτον, είναι καιρός να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ένα ταξίδι μιας εβδομάδας αρχικά επισκέφθηκε την Βρετανία, θα συναντηθεί με τους ηγέτες των G-7, και εν συνεχεία με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ αλλά και ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις 16 Ιουνίου, ο Biden πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Putin στη Γενεύη της Ελβετίας.
Δεύτερον ο Biden πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να αναβαθμίσει τον ρόλο του ΝΑΤΟ.
Τρίτον, όπως διαφαίνεται ΗΠΑ και Τουρκία θα διαχωρίσουν τις διαφωνίες και θα επικεντρωθούν σε αυτά που συμφωνούν.
Π.χ. οι S-400 και η Ανατολική Μεσόγειος είναι πεδίο διαφωνίας αλλά ο Καύκασος, η Λιβύη, η Ουκρανία και το Αφγανιστάν είναι πεδία όπου οι αμερικανοί θέλουν την συνεργασία της Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα ακολουθήσουν μια επαμφοτερίζουσα διπλωματική στρατηγική, όπως κάνουν Ρωσία και Τουρκία καθώς δεν συμφωνούν σε όλα τα θέματα π.χ. η Ρωσία στην Λιβύη υποστηρίζει το αντίπαλο στρατόπεδο από αυτό που υποστηρίζουν οι Τούρκοι.
Οι ΗΠΑ στέλνουν τον Blinken στην Αθήνα για αποκατάσταση ισορροπιών έναντι της Τουρκίας…
Οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του δόγματος Kissinger ακολουθούν παραδοσιακή εξωτερική πολιτική έναντι Τουρκίας και Ελλάδος.
Και οι δύο χώρες θεωρούνται σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θέλουν καλές σχέσεις με όλους.
Ωστόσο η Προεδρία Trump ήταν ο καταλύτης να βελτιστοποιηθεί η σχέση ΗΠΑ με Ελλάδα και να αναβαθμιστεί η συνεργασία.
Επί των δημοκρατικών του Biden αυτή η πολιτική θα συντηρηθεί και ο Blinken ο υπουργός των εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Ελλάδα με διττό στόχο
1)Να επιβεβαιώσει τις καλές σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδος και να διασφαλίσει την συνέχεια των project που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος
2)Η επίσκεψη λειτουργεί ως εξισορροπητικός μηχανισμός καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας θα αρχίσουν να εξομαλύνονται σταδιακά.
Οι ΗΠΑ θα έβλεπαν και εμπλοκή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στις ισορροπίες στην ενέργεια
Οι ΗΠΑ, αυτό διαπιστώθηκε επί προεδρίας Trump επέτρεπαν στους Τούρκους να αποκτήσουν ρόλο στις παρυφές των μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η πολική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει, οι αμερικανοί θεωρούν ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν αμφισβητούνται αλλά από την άλλη δεν μπορεί να απομονωθεί η Τουρκία.
Επειδή το ζήτημα των ενεργειακών κοιτασμάτων θα απασχολεί για χρόνια την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες, οι ΗΠΑ δεν θα ακολουθήσουν στρατηγικές απομόνωσης μιας χώρας, θα κρατήσουν ισορροπίες που δεν θα θίγουν την Ελλάδα αλλά δεν θα αποθαρρύνουν και την Τουρκία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών