Οι θετικές κινήσεις που αναμένει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής 24 και 25 Ιουνίου 2021
(upd) Ως προκαταρκτική της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 - 25 Ιουνίου, μπορεί να θεωρηθεί η συνάντηση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στην Αττάλεια στις 19/6 στο περιθώριο του forum των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, το μεταναστευτικό και την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, θέματα που πιθανώς θα αποτελέσουν και «δώρα» των Βρυξελλών στην Άγκυρα, μετά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης.
Θετικό για την Τουρκία το προσχέδιο
Εξάλλου στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής γίνεται αναφορά στην έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο «προς τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» και ανακαλείται η ανάγκη αντιμετώπισης των «υφιστάμενων δυσκολιών στην εφαρμογή της (που αφορούν μεταξύ άλλων τη μη εφαρμογή της από την πλευρά της Άγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία).
Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ «καλωσορίζουν τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επαναλαμβάνεται ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ ένα «σταθερό και ασφαλές περιβάλλον» στην περιοχή και «η ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία».
Επίσης, η Ε.Ε. σημειώνει εκ νέου την ετοιμότητά της να «εμπλακεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε μία σειρά από πεδία κοινού ενδιαφέροντος, υπό την αιρεσιμότητα που διατυπώθηκε τον Μάρτιο (στη Σύνοδο Κορυφής) και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Μεταναστευτικό
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό καθώς εκκρεμεί η συμφωνία επί της διατύπωσης.
Ειδικότερα, στην επίμαχη παράγραφο αναφέρονται τα εξής: «Σχετικά με την κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόταση της Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων φιλοξενίας στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο και τάσσεται υπέρ της ταχείας υιοθέτησής της».
Η Τουρκία διεκδικεί αύξηση της χρηματοδοτικής βοήθειας για το θέμα της υποδοχής προσφύγων από τη Συρία με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.
Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που Ευρωπαίοι -αλλά και Αμερικανοί- αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η Τουρκία σηκώνει μεγάλο βάρος για το προσφυγικό.
Τελωνειακή ένωση και Visa
Η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, όπως έχει ήδη προτείνει η Commission
Αυτό θα παρέχει επίσης ένα κατευθυντήριο πλαίσιο για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία.
Η Τουρκία αναμένει επίσης την απελευθέρωση της Visa για τους Τούρκους πολίτες.
Οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας και ότι χρειάζεται ενημέρωση σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες.
«Αυτό θα παρέχει επίσης ένα κατευθυντήριο πλαίσιο για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία.
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων και να εξουσιοδοτήσουν την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις για αυτόν τον εκσυγχρονισμό, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση ζητημάτων», ανέφερε η έκθεση Borrell για τις ευρωτουρκικές σχέσεις το 2021.
Αναβαθμισμένος ο ρόλος Erdogan
Στα θετικά σημεία για την Τουρκία συμπεριλαμβάνεται ο αναβαθμισμένος ρόλος του Recep Tayyip Erdogan το τελευταίο διάστημα μετά και τις συναντήσεις με τους ξένους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στα συν για την Τουρκία καταγράφεται και η βελτίωση των σχέσεων με τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και με βαρύνουσα θέση για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο Γάλλος ομόλογός του έχουν ανταλλάξει φραστικά πυρά αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται πως έχουν ξεχαστεί από τις 2 Μαρτίου 2021, όταν Macron και Erdogan είχαν τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, οι διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία με επίκεντρο τη Λιβύη έχουν αμβλυνθεί από την ημέρα που ορκίστηκε η νέα λιβυκή κυβέρνηση.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η Γαλλία έχει διάθεση συνεργασίας με την Τουρκία στην Αφρική καθώς οι διαφορές τους αμβλύνονται, ενώ οι διμερείς σχέσεις θα συζητηθούν αναλυτικά στη συνάντηση των δύο ηγετών τους στο περιθώριο της συνόδου του NATO την ερχόμενη εβδομάδα.
European Policy Center: Παρά τα προβλήματα, η Τουρκία είναι αξιόπιστος και κρίσιμος εταίρος στο ΝΑΤΟ
Τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ επισημαίνει η Amanda Paul από το think tank των Βρυξελλών, European Policy Center.
«Υπάρχουν κάποια προβλήματα, αρκετά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας που έχουν αντιμετωπιστεί.
Αλλά η άποψη μου είναι ότι η Τουρκία ήταν και συνεχίζει να είναι ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.
Η Paul υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενάντια στον «ρωσικό επεκτατισμό» στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ρόλος αυτός δεν έχει εκτιμηθεί σωστά.
Όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η ίδια τόνισε ότι η συμβολή της είναι τεράστια, όχι μόνο τώρα αλλά για δεκαετίες.
«Για μένα, η Τουρκία παραμένει εταίρος και κρίσιμος εταίρος» τόνισε η Amanda Paul από το European Policy Center.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών