Κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Ιταλίας – Επισημάνθηκε ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο
Aπόλυτη σύμπλευση για στενή συνεργασία Ιταλίας και Ελλάδας, με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο γειτονικές χώρες, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και την πανδημία, διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021.
Κοινό μέτωπο
Τα μέλη των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών έκαναν ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών της Ιταλικής βουλής, Piero Fassino, να σταλεί κοινό αίτημά τους, τόσο προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και τους προέδρους των Κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών, για την υιοθέτηση από την ΕΕ, διαφορετικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει πιο στενή και δομημένη συνεργασία μεταξύ των δύο επιτροπών, με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, για την προώθηση αποτελεσματικότερων και δικαιότερων λύσεων για τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα τρία κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.
Τα επίμαχα θέματα
Στην ατζέντα της σημερινής, δεύτερης κατά σειρά, κοινής συνεδρίασης των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών, βρέθηκε η πολιτική της ΕΕ στα τρία αυτά επίμαχα θέματα.
Το ομόφωνο καταληκτικό συμπέρασμα Ιταλών και Ελλήνων βουλευτών, ήταν η ανάγκη αλλαγής των πολιτικών της ΕΕ και η αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα από ένα ενιαίο, σταθερό, δίκαιο και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Τουρκικές προκλήσεις
Έμφαση έδωσαν, τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της ιταλικής βουλής Piero Fassino, όσο και ο πρόεδρος της αντίστοιχης ελληνικής επιτροπής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, στο μεταναστευτικό πρόβλημα και στην συνεχιζόμενη προκλητική πολιτική της 'Αγκυρας.
"Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι με την ηγεμονική πολιτική της Τουρκίας. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να ασκεί την πολιτική της, χωρίς όμως να αποσταθεροποιεί το διεθνές δίκαιο. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει, να ασκηθούν πιέσεις από την ΕΕ, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί και να συμβαδίζει με τους διεθνείς κανόνες δικαίου και για την σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Fassino.
Διεθνές δίκαιο
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη «να δρομολογηθούν εκ νέου διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση των διαφορών της Τουρκίας με Ελλάδα και την Κύπρο, στη βάση των διεθνών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του διεθνούς δικαίου.
«Η Τουρκία ως μέλος της ατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πρέπει να έχει και την ανάλογη συμπεριφορα», σημείωσε ο κ. Fassino.
Ευρωπαϊκή στρατηγική
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Fassino τόνισε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι προορισμός ροών προσφύγων και μεταναστών και θα πρέπει να σκεφτούν πώς μπορεί να υπάρξει μία ευρωπαϊκή πολιτική στρατηγική, η οποία θα είναι πολύ πιο θαρραλέα και πολύ πιο σταθερή σε σχέση με πριν".
"Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική πιο θαρραλέα και σταθερή.
Το υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι ανεπαρκές, γιατί όλο το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος επωμίζονται οι χώρες που είναι πύλες εισόδου
Συνθήκη του Δουβλίνου
Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το άσυλο είναι ένα καλό πρώτο βήμα, ωστόσο παραμένει άλυτο το μεγάλο πρόβλημα με τις χώρες που αντιτίθενται στην ενιαία στρατηγική αντιμετώπιση του ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, τόνισε ο κ. Fassino.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι, «το καθεστώς του Δουβλίνου επιβαρύνει υπέρμετρα της πύλες εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία».
«Πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή και τα κράτη μέλη της ΕΕ που αντιδρούν, πρέπει να αντιληφθούν ότι οι χώρες που είναι πύλες εισόδου δεν μπορούν να σηκώνουν μόνες τους το επαχθέστατο βάρος. Πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Fassino.
Το μήνυμα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, εστίασε «στην προκλητική πολιτική που ασκεί η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα».
«Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι, η ανοχή της ΕΕ στην απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν είναι δείγμα αδυναμίας αλλά καλής θέλησης και ότι πρέπει η Άγκυρα να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας.
Τα αποτελέσματα
Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη Μεσόγειο, Gennaro Migliore, διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί υπέρ των δράσεων για το κοινό συμφέρον των δύο χωρών, αλλά και για την επίτευξη, όπως είπε, "επιθυμητών αποτελεσμάτων για την Ελλάδα και τη Κύπρο».
«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι θεμελιώδους σημασίας.
Έχουμε πολλά κοινά θέματα, κοινές ρίζες. Πρέπει στη μεταναστευτική κρίση να δρομολογηθεί στενή συνεργασία με τις χώρες εισόδου, για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Δεν μπορούμε, βεβαίως να ανεχτούμε τους εκβιασμούς των χωρών που δέχονται τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν βοηθούν προς την επίλυση κοινών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.
Σύνορα ΕΕ
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας ότι «είναι μείζονος σημασίας η ευρωπαϊκή ενότητα στην προσπάθεια υπεράσπισης των συμφερόντων της ευρωπαϊκής ηπείρου, της Ελλάδος και της Κύπρου που είναι δύο κράτη μέλη της ΕΕ».
"Η κυβέρνηση Erdogan αποδεικνύεται ότι ακολουθεί μία στρατηγική παντελώς αποσταθεροποιητική, μία ηγεμονική στρατηγική. Θα πρέπει να εδραιωθεί ένας διάλογος και αυτό θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ αποφασιστικό τρόπο, ανεξάρτητα από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τόνισε και πρόσθεσε:
Διάλογος
«Η Τουρκία μόνο να κερδίσει μπορεί εάν συμμετέχει στο διάλογο.
Σίγουρα έχει πολλά να χάσει αν εξακολουθήσει να εφαρμόζει αυτή την πολιτική απειλών και συγκρούσεων».
Ο εισηγητής της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, το βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών θα πρέπει δίκαια και αναλογικά να κατανέμεται μέσα από έναν υποχρεωτικό ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης.
Αλληλεγγύη
Ο Paolo Formentini, αντιπρόεδρος της Eπιτροπής Eξωτερικών και μέλος του κόμματος της Lega, τόνισε την «ανάγκη διαρθρωμένης και δομημένης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της αλληλεγγύης, η οποία δεν έχει ακόμη επαρκώς εκφραστεί».
Σχολιάζοντας τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, σημείωσε ότι ως μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση του ΝΑΤΟ, έχει διαπιστώσει πόσο δύσκολος και με ιδιαίτερη ένταση είναι ο διάλογος μεταξύ τους που διεξάγεται.
Οικονομικό πεδίο
Έμφαση έδωσε σε ότι αφορά το οικονομικό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το έχω πει πολλές φορές.
Τα νερά της Κύπρου είναι χωρικά ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Ενιαία φωνή
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι "η Ευρώπη πρέπει να μιλά με ενιαία και δυνατή φωνή στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως έχει προσδιοριστεί και από τον Πρόεδρο Μακρόν, ως ανάγκη να προωθηθεί η ευρωπαϊκή κυριαρχία και να μην υπάρχουν επιλεκτικές αποφάσεις από ορισμένες χώρες".
«Είναι ευκαιρία για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία - μεγάλες χώρες - αλλά και η Ελλάδα που, παρά το μικρότερο μέγεθός της, έχει σταθερές επιλογές, που ξεπερνούν μπορώ να πω και τις πολιτικές διαφωνίες που έχουμε, τουλάχιστον στα μείζονα, να στρατευθούν ώστε να έχουμε μια Ευρώπη τέτοια που μας αξίζει. Μια Ευρώπη διεθνή παίκτη στη διεθνή σκηνή, που θα μιλά με μία φωνή, αλλά και μία Ευρώπη για τους πολίτες της, που θα αφήσει πίσω την εποχή της λιτότητας και θα προωθήσει μια νέα εποχή, συνεργασίας, ευημερίας αλλά και αλληλεγγύης», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ίδιες αξίες
Η Ιταλίδα βουλευτής, Silvana Snider, έκανε λόγο για «δύο χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες και θα πρέπει να καλλιεργήσουνε περισσότερο τις σχέσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να καταστήσουνε πιο ισχυρή τη θέση τους, αλλά και να αναδείξουν τα προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πλήττουν την θάλασσα της Μεσογείου, κυρίως όσον αφορά στη μετανάστευση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών