Άμυνα – Διπλωματία

Φόβοι για επανάληψη του 2015 - Το σχέδιο για τη «θωράκιση» του Έβρου - Επιθεώρηση του φράκτη από Παναγιωτόπουλο, Χρυσοχοΐδη

Φόβοι για επανάληψη του 2015 - Το σχέδιο για τη «θωράκιση» του Έβρου - Επιθεώρηση του φράκτη από Παναγιωτόπουλο, Χρυσοχοΐδη
Νωπές παραμένουν οι μνήμες από τα επεισόδια στον Έβρο το 2020
Σχετικά Άρθρα

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στην ελληνική κυβέρνηση έχουν αρχίσει να ξυπνούν μνήμες από τη μεταναστευτική κρίση του 2015.
Πέραν πάσης αμφιβολίας, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα τροφοδοτήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 500.000 πρόσφυγες.
Στην Αθήνα μάλιστα επικρατεί συναγερμός και αρμόδιοι φορείς δηλώνουν πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν μια νέα προσφυγική κρίση. Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ (υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη) που άναψε το πράσινο φως για τη σειρά νέων, συμπληρωματικών έργων.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει… ξέφραγο αμπέλι. Την ίδια ώρα, ο Στρατός Ξηράς εργάζεται πυρετωδώς τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα για τη «στεγανοποίηση» της συνοριακής γραμμής.

Στον Έβρο Χρυσοχοΐδης, Παναγιωτόπουλος

Σήμερα, Παρασκευή (20/8/2021) αναμένεται να μεταβούν εκτάκτως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να επιθεωρήσουν τις εργασίες στον φράκτη.
Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛΑΣ στην Ορεστιάδα και την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ (12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού), ενώ θα συνοδεύονται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ολοκλήρωση του νέου φράκτη προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Παράλληλα με τις εργασίες στον νέο φράκτη, δεκάδες στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν τμήματα του προσωρινού φράκτη (που είχε τοποθετεί εκτάκτως μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020) και άλλα εμπόδια, σε περιοχές λιγότερες προετοιμασμένες (και λιγότερο επίφοβες), ώστε η κάλυψη του ποταμού να είναι σχεδόν καθολική, φτάνοντας μέχρι το βορειότερο τμήμα του.
«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δε θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το σχέδιο για τη θωράκιση του Έβρου

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», Αστυνομία, Λιμενικό και Ενοπλες Δυνάμεις προσανατολίζονται σε ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο.
Τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών περιλαμβάνουν μετακίνηση μέσων και προσωπικού, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα πρωτοβουλίες σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου αφενός να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των κρατών-μελών της ΕΕ που, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεταναστευτική πίεση και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη τη ροή μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν προς την ΕΕ.

Τα επεισόδια στον Έβρο

Τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 άρχισαν στις 28 Φεβρουαρίου 2020 όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε αντίδραση για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Η διακίνηση έγινε μέσω λευκών λεωφορείων και ταξί.
Η προσπάθεια διάρρηξης του φράγματος με τούρκικο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο ευρωπαϊκής προέλευσης δεν επέφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις με την βοήθεια των πολιτών κατάφεραν με πυροσβεστήρες, φωταγωγία, μεγάφωνα καθώς και με την επισκευή του φράχτη να εμποδίσουν την άτακτη εισβολή. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης τελικά έκλεισε τα σύνορα λόγω… κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης