Μετά την επίθεση Erdogan στην Ελλάδα για την ασυμβίβαστη στάση της στο προσφυγικό και για τις μαξιμαλιστικές της θέσεις αλλά και τις απειλές του υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια καθώς και ότι υπάρχει θέμα με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, το νέο παραλήρημα προήλθε από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να μεταβιβαστεί η Κύπρος στην Τουρκία.
Σε ομιλία του στο συμπόσιο για το Αιγαίο και τα προβλήματα με την Ελλάδα που διοργανώσει το πανεπιστήμιο της Σμύρνης, ο Tatar είπε πως οι Ελληνοκύπριοι δεν κατείχαν ποτέ την Κύπρο και για αυτό το λόγο το νησί θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο Οθωμανικό Κράτος ή στη διάδοχο του Τουρκία, διότι η Κύπρος είναι εντελώς δική τους.
Το επιχείρημα αυτό του Tatar αλλά και οι συνεχείς επιθέσεις των Erdogan και Akar κατά της Ελλάδας, επαναφέρουν στο προσκήνιο όλες τις αδικαιολόγητες διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς, διατηρώντας την ένταση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Να συνεχιστεί η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας
«Οι Ελληνοκύπριοι δεν κυβέρνησαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν την Κύπρο για περισσότερα από 300 χρόνια» είπε ο Tatar, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο μόνος στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η «Ένωση» της Κύπρου με την Ελλάδα.
«Όλοι γνωρίζουμε πώς προσπάθησαν ύπουλα να μας πάρουν την Κύπρο από τα χέρια μας» τόνισε ο Tatar προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι τέλους.
«Υπάρχει τουρκικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο.
Είναι η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.
Αυτό το κράτος οφείλει την κυριαρχία και την ύπαρξή του στο δίκαιο αγώνα του Τουρκοκυπριακούι λαού.
Εάν υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο σήμερα, αυτό οφείλεται στην παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί.
Διαφορετικά, η αιματοχυσία θα συνεχιζόταν.
Αλλά τώρα υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο από το 1974.
Κανείς δεν αιμορραγεί.
Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί.
Τον ενδιαφέρει πολύ τον τουρκοκυπριακό λαό αυτό» υποστήριξε ο Tatar.
Δύο χωριστά κράτη
«Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
Είναι ένα ζήτημα που οδηγεί στη δημιουργία ισορροπιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, η Τουρκία αποτελεί μία από τις πλευρές στην Κύπρο.
Η παρουσία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί στην Κύπρο.
Διαφορετικά, τα παιχνίδια που παίζονται στο Αιγαίο θα παιχτούν και στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι προθέσεις τους είναι ήδη ξεκάθαρες» υπογράμμισε ο Tatar, ο οποίος σχετικά με το Κυπριακό είπε πως μετά την εκλογή του στη θέση του «προέδρου», με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, οι Τουρκοκύπριοι φώναξαν με όλη τους τη δύναμη ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο υπό τη μορφή δύο χωριστών κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα και απολαμβάνοντας κυριαρχική ισότητα, ενώ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούν την ομοσπονδία.
Akar: Η Ελλάδα συνεχίζει τις απειλές
Μύδρους κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, σε Συμπόσιο για το Αιγαίο που διοργανώθηκε στη Σμύρνη.
Kατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική, ενώ επανέφερε, για άλλη μία φορά, το casus belli, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων κατά 12 ναυτικά μίλια.
«Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί», υποστήριξε, διαμηνύοντας ότι «κανένα σχέδιο δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί -μεταμορφωμένοι σε πρόβατα- εμφανίζονται σε διάφορα μέρη, κάθε μέρα σε διαφορετικό μέρος, και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία τεχνητή ατζέντα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».
«Βιώνουμε μία αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, τη γραμμή FIR, την περιοχή έρευνας και διάσωσης, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών, την κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί προς την Ελλάδα» είπε ο Αkar, ενώ ανέφερε ότι η Αθήνα αγνοεί τα δικαιώματα της Άγκυρας και της κατεχόμενης Κύπρου.
Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητικές απόπειρες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες και πρακτικές που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Σε αυτές τις διαφορές προστίθενται επίσης και προβλήματα που προκύπτουν από την παράτυπη μετανάστευση και τη δράση της FRONTEX».
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να βρει λύσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, «οι Έλληνες συνομιλητές μας επιμένουν να προβαίνουν σε κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορικές που συχνά κλιμακώνουν τις εντάσεις προκειμένου να εκμηδενίσουν αυτές οι προσπάθειες».
Περιγράφοντας τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και της γραμμής FIR ως ξεχωριστά αλλά και αλληλένδετα προβλήματα, ο Akar είπε:
«Ισχυρίζονται ότι τα σύνορα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέσω των νησιών στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ηπειρωτική Τουρκία και προβάλλουν παράνομες αξιώσεις για σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος. Νομίζουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να ληφθεί υπόψη συνολικά κατά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και τα σύνορα πρέπει να σχεδιαστούν κατόπιν συμφωνίας και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
«Όχι» στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων
Παράλληλα, ο Akar ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.
«Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, μόνο το 1/5 του Αιγαίου θα παραμείνει ως ανοικτή θαλάσσια περιοχή και περίπου τα 2/3 αυτής θα γίνουν ελληνικά χωρικά ύδατα.
Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μία ελληνική λίμνη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας δεν θα μπορεί «να φτάσει στη Μεσόγειο μέσω διεθνών υδάτων.
Η Τουρκία θα υποστεί σημαντικές απώλειες όσον αφορά τη ναυτιλία, την ασφάλεια και τους πόρους στο Αιγαίο.
Ταυτόχρονα, ακόμη και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα για να περάσουν από το Αιγαίο.
Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί ποτέ αυτό».
Παράλογοι ισχυρισμοί
Επίσης, υποστήριξε ότι ο εναέριος χώρος και το FIR πάνω από το Αιγαίο προκάλεσε ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Τα όρια του εναέριου χώρου δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα όρια των χωρικών υδάτων.
Ωστόσο, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου παρότι το πλάτος των χωρικών υδάτων της είναι 6 μίλια.
Δηλαδή, ένα πλοίο στα διεθνή ύδατα δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα, αλλά από τη στιγμή που ένα ελικόπτερο απογειώνεται από αυτό το πλοίο, τότε παραβιάζει τον εναέριο χώρο.
Μόνο η Ελλάδα υποστηρίζει αυτόν τον περίεργο, παράλογο και παράνομο ισχυρισμό. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο μία τέτοια πρακτική ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα.
Παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε, η Ελλάδα με τα όνειρά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια, αγνοώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές της λογικής, θέλει να επεκτείνει και τον εναέριο χώρο της.
Πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτά είναι φρούδα όνειρα.
Η Ελλάδα δείχνει επίσης τη γραμμή FIR, η οποία αποτελεί μία τεχνική γραμμή, ως περιοχή κυριαρχίας της.
Παραβιάζοντας τη Σύμβαση του ICAO του Σικάγου του 1944, ζητά από στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών να υποβάλουν σχέδιο πτήσης και δέχεται το αντίθετο ως παραβίαση του εναέριου χώρου. Επίσης, θέλει να πραγματοποιεί έρευνα και διάσωση σε έδαφος της Τουρκίας, αποδεχόμενος ταυτόχρονα το όριο της γραμμής FIR ως όριο «Περιοχής Αναζήτησης και Διάσωσης».
Δεν υπάρχει τέτοια πρακτική στο διεθνές δίκαιο στον κόσμο», ανέφερε.
Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών
Για ακόμα μια φορά ο Αkar έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
«Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς τουλάχιστον σε 16 από τα 23 Νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, διατηρώντας εκεί στρατιωτικές μονάδες και όπλα και σε κάθε ευκαιρία επιδιώκει να ακυρώσει τις διεθνείς συμφωνίες, ειδικά τη Συνθήκη της Λωζάνης».
Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα προσπαθεί να συμπεριλάβει αυτά τα νησιά σε διάφορες ασκήσεις και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ και τις τρίτες χώρες ως εργαλείο για τις δικές της αξιώσεις.
Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση ανακοινώνοντας περιττές NAVTEX/NOTMAR/NOTAM.
Με αυτές τις δραστηριότητες παραβιάζεται το Τουρκο-Ελληνικό Μνημόνιο Κατανόησης του 1988 και το Μορατόριουμ που καθορίζεται στη Συμφωνία της Βέρνης του 1976.
Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, συνεχίζει την παράνομη στάση της» υποστήριξε ο Akar.
Θέμα κυριαρχίας
Ο Akar έθεσε και ζήτημα κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «τα βάζει προς πώληση και εκμεταλλεύεται διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως περιβαλλοντικά και ενεργειακά προγράμματα της ΕΕ, αρχαιολογικές και κτηματολογικές μελέτες»
«Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε μονομερή και de facto βήματα.
Όλες αυτές οι προσπάθειες αποκαλύπτουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την επεκτατική αντίληψη της Ελλάδας, η οποία καθιερώθηκε επίσημα το 1832», ανέφερε ο Hulusi Akar, λέγοντας ότι τότε η χώρα είχε έκταση 47,517 χιλιάδες τ.μ. «μέσα και γύρω από την Πελοπόννησο και έφτασε να έχει σχεδόν 3 φορές το μέγεθός της Πελοποννήσου μέχρι σήμερα μετά από 7 στάδια».
Θέλουν να μας φυλακίσουν στην ανατολική Μεσόγειο
«Στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου προσπαθούν να επιβάλουν τις επεκτατικές αξιώσεις τους και να φυλακίσουν την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο με περίπου 1900 χιλιόμετρα, στον κόλπο της Αττάλειας», είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά θαλάσσια κυριαρχία 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για το Καστελόριζο, που είναι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ απέχει μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Κύπρο για παράνομες ενέργειες και ότι αγνοεί τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς.
«Η Τουρκία είναι μέτοχος και δικαιούχος του φυσικού πλούτου και να ενεργήσουν ανάλογα.
Η Ελλάδα, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, στοχεύει να επωφελείται από πόρους όπως το φυσικό αέριο και την αλιεία, συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με άλλα παράχθια κράτη και εφαρμόζοντας πρακτικές, προσπαθώντας με τετελεσμένα να εκθέσει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Εμείς επιμένουμε στην προστασία των ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων και την δίκαιη κατανομή των πόρων στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και οι δραστηριότητές μας στις περιοχές εντός των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν».
Ο Akar αντέδρασε επίσης στην οδηγία που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά σχετικά με το βιβλίο που περιείχε αναφορές στον Ατατούρκ.
«Είναι ένα παράδειγμα στρεβλής και εχθρικής νοοτροπίας.
Το απορρίπτουμε και το καταδικάζουμε σθεναρά», ανέφερε.
Erdogan: Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας
Νέα απίθανη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan σε βιντεομήνυμά του σε συμπόσιο για το Αιγαίο Πέλαγος και τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Σημειώνοντας ότι η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Erdogan είπε ότι η Αθήνα έχασε αυτή την ευκαιρία με την… «ασυμβίβαστη στάση» της, πιθανότατα μια έμμεση αναφορά στα γεγονότα του Έβρου.
O τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η «η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να σέβεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες, απόπειρες να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα (fait accompli)» .
«Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και να αποφεύγει τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες», διεμήνυσε ο Erdogan, λέγοντας ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις με την Ελλάδα, στη βάση της δικαιοσύνης, της ευθιδικίας και της συνεργασίας, βάσει του δικαίου γειτονίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι στόχος του είναι να κληροδοτήσει ένα «πιο σταθερό, ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας αντί για μια κουβάρι προβλημάτων».
«Δυτικές χώρες, ειδικά η Ευρώπη δεν πήραν μαθήματα» για το μεταναστευτικό»
Μέσω του βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Erdogan έστειλε μήνυμα για το μεταναστευτικό.
«Αυτή η όμορφη θάλασσα, για την οποία γράφονται ποιήματα και τραγουδιούνται τραγούδια, θα έπρεπε να είναι σύμβολο συνεργασίας και ειρήνης, δυστυχώς έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια για τις ανθρώπινες τραγωδίες που βιώνονται εκεί.
Χιλιάδες μετανάστες που εγκατέλειψαν τον εμφύλιο πόλεμο και τις σφαγές στη Συρία που κράτησαν περίπου 11 χρόνια έχασαν τη ζωή τους το Αιγαίο Πέλαγος», επισήμανε.
Ειδική αναφορά έκανε στο μωρό Αϊλάν, το σώμα του οποίου «ξεβράστηκε στην παραλία πριν από 6 χρόνια και έχει μείνει χαραγμένο στις αναμνήσεις μας ως ένδειξη ντροπής για το σύγχρονο κόσμο».
«Δυτικές χώρες, ειδικά η Ευρώπη, δεν πήραν τα απαραίτητα μαθήματα από την τραγωδία αυτή.
Κανένα βήμα δεν έγινε για να ζήσουν οι πρόσφυγες με ασφάλεια και ειρήνη στα εδάφη τους.
Η Τουρκία έμεινε μόνη στον εξαιρετικά δύσκολο αγώνα της, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση που προέρχεται από τη Συρία», ανέφερε.
«Η ιστορική ευκαιρία χάθηκε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας»
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Erdogan επανέλαβε ότι η Ελλάδα, αντί να συμβάλει στις καλοπροαίρετες, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες της Τουρκίας, επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές.
«Αν και η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αυτή η ιστορική ευκαιρία χάθηκε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας», είπε με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει φροντίσει να μην αποτελεί το μέρος που αυξάνει την ένταση μέχρι τώρα.
Μάλιστα, ο Erdogan υποστήριξε ότι η χώρα του ενεργεί πάντα με ψυχραιμία απέναντι στις κινήσεις της γειτονικής Ελλάδας, ειδικά στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στο ζήτημα της παραβίασης του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και στις ανακοινώσεις NAVTEX και ότι έδιναν πάντα προτεραιότητα στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών