Νέα φάση έντασης στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία με αφορμή νέα Navtex της Άγκυρας αλλά και την παρενόχληση πλοίου, που βρισκόταν σε έρευνες για λογαριασμό του ελληνικού κράτους.
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην 'Αγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo» (υπό σημαία Μάλτας) που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med, εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.).
Δεν επέτρεπε τις έρευνες
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το τουρκικό ναυτικό δεν επέτρεπε στο «Nautical Geo» να προχωρήσει στις έρευνες τις οποίες έχει αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που ήδη τότε το οδηγούσε να παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή βόρεια της Κρήτης.
Αυτή τη φορά το θέμα ήλθε στην επιφάνεια λόγω ελληνικής NAVTEX για έρευνες μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου και αντι-NAVTEX εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, βάσει της οποίας η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.
Δεδομένου ότι τουρκικά πλοία προχώρησαν σε παρενόχληση διά ασυρμάτου (hailing) του «Nautical Geo», στην περιοχή βρέθηκαν και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποια περαιτέρω κλιμάκωση.
Επιβεβαιώνεται, ωστόσο, το αδιέξοδο σε μια περιοχή την οποία διεκδικεί μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου η Αγκυρα.
Η νέα NAVTEX
Με τη νέα προκλητική Navtex που βασίζεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για επιστημονικές έρευνες δίπλα από την Κρήτη.
Αρχικά, λοιπόν, ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εξέδωσε Navtex ενημερώνοντας για επιστημονικές έρευνες του πλοίου Nautical Geo στο Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κάσου.
Ωστόσο, η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex και ισχυρίζεται ότι η εν λόγω περιοχή «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020».
Μητσοτάκης: Να εγκαταλείψει η Τουρκία την επιθετική συμπεριφορά
Ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών χωρών του νότου της ΕΕ (EUMED9) κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά προς την Κύπρο, την Ελλάδα και συνολικά την περιοχή και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα καταγράφονται σε όλα τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων «και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης λέγοντας ότι πρέπει να χαράξει το δικό της δρόμο στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας και της υ
Οργή της Τουρκίας για τη Διακήρυξη
Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η πολιτική Διακήρυξη που υπέγραψαν στις 17/9 οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9) στην Αθήνα, με την οποία ζητούν την πλήρη εφαρμογή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και την ουσιαστική ενίσχυση των μέσων της RescEU στη Μεσόγειο.
«Τα σημεία της κοινής δήλωσης των 9 χωρών της Ε.Ε που δημοσιεύθηκε ως αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την παράτυπη μετανάστευση είναι προκατειλημμένα, δίχως όραμα και αποσυνδεδεμένα από την πραγματικότητα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως σημειώνει, «ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης».
Σχόλια αναγνωστών