Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία κάνει το άσπρο… μαύρο: Επιχειρεί να φάνει ως αδικημένη - Χαμηλά ο πήχης για τις διερευνητικές (6/10)

Η Τουρκία κάνει το άσπρο… μαύρο: Επιχειρεί να φάνει ως αδικημένη - Χαμηλά ο πήχης για τις διερευνητικές (6/10)

Το δημοσίευμα της Daily Sabah όσον αφορά την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι χαρακτηριστικό της προσπάθειας της τουρκικής πλευράς να μεταθέσει στην Αθήνα την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών

Με το θερμόμετρο να έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο, ο πήχης για τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών αύριο (6/10/2021) στην Άγκυρα είναι χαμηλά.
Η τουρκική πλευρά πυροδοτεί συνεχώς το κλίμα με συνεχείς προκλήσεις, με παρενόχληση του Nautical Geo που αλλά και με μια ρητορική που μόνο θετικό κλίμα δεν δημιουργεί. Το δημοσίευμα της Daily Sabah όσον αφορά την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι χαρακτηριστικό της προσπάθειας της τουρκικής πλευράς να μεταθέσει στην Αθήνα την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών.
Πολλάκις, άλλωστε, η Τουρκία έχει επιχειρήσει να κάνει το… άσπρο μαύρο και να φανεί η… αδικημένη.
Daily_Sabah_1.JPG

Η Τουρκία βλέπει… παραβιάσεις της τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Οι Τούρκοι επιρρίπτουν τις ευθύνες στους Ελληνοκύπριους για και αφήνουν αιχμές για παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με την Daily Sabah: «Την Κυριακή, πηγές της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης που επικαλέστηκαν τοπικά ΜΜΕ απέρριψαν τις εκκλήσεις της Άγκυρας το ερευνητικό σκάφος να σταματήσει τις έρευνες στα νότια του νησιού. Αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, ισχυρίστηκαν, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο.
Το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo είχε ξεκινήσει υπερηχητική έρευνα του βυθού νότια της Λεμεσού το πρωί της Κυριακής. Εξετάζεται εάν θα μπορούσε να κατασκευαστεί αγωγός στο βυθό της θάλασσας μέσω του οποίου φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την ελληνική Κύπρο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Κρήτη και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, το τουρκικό ναυτικό έσπρωξε το ερευνητικό σκάφος που παραβίασε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, δήλωσαν πηγές του υπουργείου Άμυνας τη Δευτέρα».

Η Τουρκία… βλέπει προκλήσεις και επιμένει

Εν συνεχεία, η Daily Sabah περιγράφοντας τα… γεγονότα, επικαλείται ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπου γίνεται λόγος για «προκλητικές ενέργειες» που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης επιμένει στα περί παραβίασης της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα "απαραίτητα μέτρα στο πεδίο" για να το σταματήσει.
"Η κύρια αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια ήταν οι αξιώσεις και οι μονομερείς μαξιμαλιστικές ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων και μονομερείς πράξεις που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο καταδίκασε τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα και την προγραμματισμένη κίνηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης να ξεκινήσει ερευνητική δραστηριότητα στις 3 Οκτωβρίου με πλοίο ιταλικής ιδιοκτησίας και σημαίας Μάλτας. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής Κύπρου και παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. "Επίσης, γίνεται γνωστό σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να είναι μέρος αυτών των μονομερών πράξεων"» σχολιάζει η Daily Sabah.

Η Τουρκία ζήτησε… διάλογο

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία όχι μόνο δηλώνει θετική σε διάλογο, αλλά υποστηρίζει κι ότι τον επιδιώκει.
«Για τη μείωση των εντάσεων, η Τουρκία ζήτησε διάλογο για να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των πόρων της περιοχής» αναφέρεται στο δημοσίευμα της Daily Sabah, ενώ επαναφέρει το αίτημα του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan περί διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή δηλ. και των Τουρκοκυπρίων.
«Παρά το γεγονός ότι όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, όπου επικαλείται η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Βολές κατά της Ελλάδας

Στο ίδιο δημοσίευμα, τονίζεται η πρόθεση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας, με αφορμή σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
«Παρά τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που παραβιάζουν το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών του ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών.
Από τις αρχές του 2021, έχουν σημειωθεί 1.989 παραβιάσεις στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, με στρατιωτικά, θαλάσσια και εναέρια μέσα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Αιχμές για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Στο δημοσίευμα, είναι εμφανής η ενόχληση της Τουρκίας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την ελληνογαλλική συμφωνία.
Άλλωστε, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια ισορροπία έναντι της Τουρκίας με τις αυξανόμενες εξοπλιστικές της δραστηριότητες.
«Η Ελλάδα έχει συχνά εμπλακεί σε εντάσεις με τη Τουρκία για μια σειρά ζητημάτων, από ανταγωνιστικές διεκδικήσεις σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στο Αιγαίο έως την αποστρατικοποίηση νησιών.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον των οποίων η Γαλλία είναι από τα λίγα κράτη της ΕΕ που προσέφεραν δημόσια υποστήριξη τους προηγούμενους μήνες.
Η ανακοίνωση για ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων με τη Γαλλία έρχεται αφού ο υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar δήλωσε πρόσφατα ότι τα μεταχειρισμένα γαλλικά αεροσκάφη Rafale δεν θα αλλάξουν την ισορροπία ισχύος στην περιοχή» αναφέρεται στο δημοσίευμα της Daily Sabah.

Η Τουρκία ζητά… τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Και παρά τις προκλήσεις, την επιθετική ρητορική, η Τουρκία ζητά τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
«Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.
Αντί να επιλέξει να λύσει τα προβλήματα με την Άγκυρα μέσω διαλόγου, η Αθήνα, σε αρκετές περιπτώσεις, αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επέλεξε να στραφεί στις Βρυξέλλες για να πάρει μια πιο σκληρή στάση εναντίον της Τουρκίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Χαμηλά ο πήχης για τις διερευνητικές

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πήχη για τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών είναι πολύ χαμηλά. Άλλωστε, κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα, υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις για την έκβαση των συνομιλιών, καθώς η Άγκυρα δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο θεωρείται σκόπιμο να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, παρά το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η γειτονική χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης