Ελλάδα και Τουρκία διαγκωνίζονται σε εντυπώσεις… παραγκωνίζοντας την ουσία.
Στην προσπάθεια της η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα και την αύξηση της τουρκικής επιρροής επιχείρησε να καταστήσει το ελληνοτουρκικό ζήτημα σε πρόβλημα ΕΕ και Τουρκίας και εσχάτως επιχειρεί να το μετατρέψει σε πρόβλημα ΝΑΤΟ και Τουρκίας.
Ταυτόχρονα καλλιεργείται μια αντιτουρκική προπαγάνδα η οποία έχει ως στόχο να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη κούρσα εξοπλισμών που θα εξασθενήσει και τις δύο οικονομίες Ελλάδος και Τουρκίας χωρίς να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, ούτε να αυξήσει την αποτρεπτική ικανότητα.
Πιόνι των Γάλλων η Ελλάδα
Η Ελλάδα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και όλοι υπέθεσαν ότι ο Macron με την καιροσκοπική του εξωτερική πολιτική θα στέλνει τις φρεγάτες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο να παρεμποδίζουν τους τούρκους που αλωνίζουν στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Ελλάδος και της Κύπρου.
Και ενώ η αμυντική συμφωνία Ελλάδος και Γαλλίας είναι κενή περιεχομένου και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιστορική συμφωνία αλλά φαρσοκωμωδία.
Η συμφωνία ξεκίνησε ως αντιστάθμισμα επειδή άδειασαν οι αμερικανοί τους Γάλλους ακυρώνοντας την συμφωνία της Naval Group με τους αυστραλούς για 12 υποβρύχια αξίας 66 δισεκ. δολαρίων.
Έτσι βρέθηκε η Ελλάδα να προσφέρει 6,5 δισεκ. στην Naval Group την γαλλική πολεμική βιομηχανία που δραστηριοποιείται σε εξοπλισμούς στο ναυτικό και μερικώς να διασώζει την Naval και το γόητρο των Γάλλων…
Εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πούλησε αυτή την άθλια συμφωνία ως ιστορική.
Όλως η αλήθεια δεν άργησε να αποκαλυφθεί.
Το υπουργείο εθνικής άμυνας της Γαλλίας διευκρίνισε ότι η αμυντική συμφωνία Ελλάδος και Γαλλίας δεν αφορά τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες κοινώς η Γαλλία δεν θα παρέχει στρατιωτική συνδρομή στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά μόνο στο έδαφος.
Εάν η Ελλάδα δεχθεί εισβολή στο έδαφος τότε θα ενεργοποιηθεί η αμυντική συμφωνία…
Η συμφωνία Ελλάδος και Γαλλίας έχει την ίδια αξία με την συμφωνία Ρωσίας με Αρμενία όπου οι αζέροι νίκησαν στο Nagorno Karabakh και οι ρώσοι… απλά παρακολουθούσαν.
Η Γαλλία λοιπόν δεν θα εμπλακεί στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αυτές ούτως ή άλλως καθορίζονται από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego bay της Jamaica.
Άρα άνθρακες ο θησαυρός με την γαλλική συμφωνία…
Πέραν όμως αυτών ακόμη και στο έδαφος η αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας είναι αέρας… καθώς λησμονούμε ότι Τουρκία, Ελλάδα και Γαλλία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ… δεν θα επιτρέψει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των μελλών του.
Τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια ποτέ δεν υπήρξε εμπλοκή μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ.
Φαρσοκωμωδία οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας με ΗΠΑ για F16 και F35
Και ενώ η συμφωνία Ελλάδος και Γαλλίας είναι για γέλια ή για κλάματα… δεν πάει πίσω και η Τουρκία καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F16 και F35 είναι φαρσοκωμωδία.
Τώρα ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι τα χρήματα που είχαν δοθεί ως προκαταβολή για τα F35 θα τα πάριε πίσω με τον ένα ή άλλο τρόπο….
Η Τουρκία είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35, που κατασκευάζει η Lockheed Martin.
Η αγορά πάγωσε λόγω των S400 που αγόρασαν οι τούρκοι από την Ρωσία…
Οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι διαβαθμισμένες τεχνολογίες στα F35 θα μπορούσαν να μεταφερθούν στους Ρώσους ώστε να εξελίξουν τους S500 και προσεχώς τους S600.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.
Η συμφωνία είναι δυνητικά αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πλέον η Τουρκία συνομιλεί με τις ΗΠΑ όχι για τα F35 αλλά για το πώς θα μεταφερθούν τα χρήματα της προκαταβολής για τη χρηματοδότηση της αγοράς των F-16
Η Τουρκία δεν θα αγοράσει Ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα
Πρόσφατα οι Τούρκοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να αγοράσουν ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα Su 35 και Su 57.
Ωστόσο δεν υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός, απλά χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς τους αμερικανούς να προχωρήσουν με τα F16.
O πρόεδρος των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) Ismail Demir δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57 σε περίπτωση που οι ΗΠΑ παγώσουν την πώληση μαχητικών F-16.
Ωστόσο στην σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Ρώμη της Ιταλίας στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2021 Erdogan και Biden θα συναντηθούν και θα διαπραγματευτούν και το θέμα των F16.
Συμπέρασμα
Η Ελλάδα ξελασπώνει την Γαλλική Naval Group και υπογράφει αμυντική συμφωνία με την Γαλλία που αποτελεί φαρσοκωμωδία και η Τουρκία αναζητάει τρόπους να πάρει πίσω τα 1,4 δισεκ. δολάρια που έχει δώσει προκαταβολή για τα F35 ακολουθώντας τακτικές ανατολίτικου παζαριού επίσης στα όρια της φαρσοκωμωδίας…
Και υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα πάνε σε πόλεμο…
Η ηλιθιότητα έχει και όρια.
Τι πιστεύει η τουρκική πλευρά… για το νέο κύμα αντιτουρκισμού της Ελλάδος;
To άρθρο που ακολουθεί προέρχεται από την εφημερίδα Daily Sabah
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε κάποτε με υπερηφάνεια στον Τύπο ότι «η Ελλάδα μετέτρεψε με επιτυχία τη σύγκρουση Τουρκίας-Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο σε σύγκρουση Τουρκίας-ΕΕ».
Τους τελευταίους μήνες, η ελληνική πλευρά διεύρυνε τη στρατηγική της και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη συνεχιζόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ως εργαλείο απομόνωσης της Τουρκίας στην περιοχή.
Η ομάδα του Μητσοτάκη προσπαθεί τώρα αβίαστα να επωφεληθεί από τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, Τουρκίας και Γαλλίας, και της Τουρκίας και των άλλων παραγόντων της περιοχής.
Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να μετατρέψει τις ανησυχίες της για την ασφάλεια σε ενδοΝΑΤΟϊκό ζήτημα υπογράφοντας συμμαχίες ασφαλείας με άλλα κράτη μέλη κατά της Τουρκίας.
Η Γαλλία ενθουσιάστηκε με το να είναι μέρος της αντιτουρκικής συμμαχίας.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ελλάδος να φέρουν τις ΗΠΑ στο πλευρό της δεν ικανοποίησε τις εξωπραγματικές φιλοδοξίες του Έλληνα πρωθυπουργού.
Μία από τις κύριες επικρίσεις της Τουρκίας κατά της νέας αντιτουρκικής συμμαχίας είναι ο αποκλεισμός της από το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.
Το φόρουμ είχε στόχο να δημιουργήσει μια εταιρική σχέση στο νέο ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των χωρών-μελών.
Η πλευρά της Ελλάδος και της Κύπρου κατά κάποιο τρόπο πίστευε ότι θα μπορούσε να αποκλείσει και να απομονώσει τη Τουρκία με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω του ενεργειακού φόρουμ.
Όσοι συμμετέχουν στο φόρουμ δεν σήμαινε απαραίτητα ότι θα συμμετέχουν στον αντιτουρκικό συνασπισμό.
Πολλά μέλη του φόρουμ έχουν ζωτικά συμφέροντα να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία.
Η Ελλάδα έχει εμμονή με την Τουρκία
Η εμμονική αντιτουρκική στάση των Ελλήνων πολιτικών οδήγησε σε κριτική και εκφοβισμό μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εάν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να πιέζει, αυτή η τρομακτική πολιτική θα προκαλέσει σταδιακά αντιδράσεις, η δράση φέρνει αντίδραση.
Η τουρκική πλευρά προέβη σε πολλές προειδοποιήσεις πριν αποφασίσει να αλλάξει στρατηγική κάνοντας χρήση και στρατιωτικών εργαλείων το καλοκαίρι του 2020.
Τώρα οι δύο χώρες σκόπιμα παρασύρονται σε μια περιττή κούρσα εξοπλισμών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι δύο χώρες θα αισθανθούν πιο ασφαλείς.
Οι πόροι και των δύο εθνών θα σπαταληθούν σε μια ακραία κούρσα εξοπλισμών, η οποία μπορεί εύκολα να περιοριστεί υπό τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ.
Οι προσπάθειες της Ελλάδος να απομονώσει την Τουρκία μπορεί να θεωρηθούν έξυπνες κινήσεις τακτικής από τους πολιτικούς στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι της Ελλάδος γνωρίζουν τα όρια σε αυτό το παιχνίδι κλιμάκωσης.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία κάλεσε την Ελλάδα να επιλύσει όλα τα εκκρεμή προβλήματα στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.
Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι είναι αδύναμη και δεν θέλει να καθίσει να λύσει τα προβλήματα με την Τουρκία μέσω διμερών συνομιλιών.
Για την Αθήνα, το ασύμμετρο χάσμα διευρύνεται ενώ θα διαπραγματευτούν με την Τουρκία μόνο αφού αποκτήσουν μια ευρύτερη συμμαχία εναντίον της Τουρκίας.
Ενώ η Τουρκία προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με την Ελλάδα διμερώς, η ελληνική πλευρά έδωσε μάχη να συμπεριλάβει περισσότερους παράγοντες κάνοντας την εξίσωση ακόμα πιο περίπλοκη.
Μια τέτοια συμμαχία είναι δυσλειτουργική και μη ρεαλιστική και θα προκαλέσει διαφορετική απάντηση από την τουρκική πλευρά.
Διατλαντικό πλαίσιο ασφάλειας
Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, Τουρκίας και ΕΕ, και Τουρκίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεγονός. Ωστόσο, υπήρξε σταδιακή μείωση αυτής της έντασης τους τελευταίους μήνες.
Η Τουρκία είναι σχετικά πιο άνετη με τους περιφερειακούς ομολόγους της μέσω διπλωματικών μέσων.
Αυτές οι επαφές δεν επέτρεψαν ακόμη την επίλυση όλων των κρίσιμων προβλημάτων, αλλά τα εμπόδια μπορεί να αντιμετωπιστούν.
Η Τουρκία συνεχίζει να προσφέρει πολλές οικονομικές ευκαιρίες και συνεργασίες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Οι προσπάθειες Ελλάδος και Κύπρου να χαρακτηρίσουν την Τουρκία ως εχθρικό παράγοντα θα υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και θα δημιουργήσουν κενά στην αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ.
Θα ήταν σκόπιμο οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να σταματήσουν τις αντιτουρκικές φιλοδοξίες τους και να συμβάλουν σε ειλικρινείς προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία.
Η ΕΕ ευθύνεται για πολλές από τις επιθετικές κινήσεις που διαπράττει η ελληνική πλευρά.
Αντί να κρύβονται πίσω από την Ελλάδα ή άλλες χώρες μέλη, θα πρέπει να επιλέξουν μια πιο ειλικρινή και ρεαλιστική πολιτική δέσμευση για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ΕΕ καθυστερεί την επανασύνδεση με την Τουρκία, αλλά ενδέχεται να μην αντιμετωπίσουν καλύτερες συνθήκες στο μέλλον εάν δεν ενεργήσουν πιο ειλικρινά τώρα.
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενεργούν πιο υπεύθυνα και με μετριοπάθεια και να αποτελούν μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.
Οι βασικοί παράγοντες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πρέπει να παροτρύνουν την Ελλάδα να ενεργήσει πιο εποικοδομητικά και να επιλέξει το δρόμο των σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία.
Η αύξηση των ελληνικών φόβων και οι αμείωτοι εξοπλισμοί δεν θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα κανενός, παρά μόνο εκείνων που στοχεύουν να δημιουργήσουν ρήγματα και αδυναμίες στο ΝΑΤΟ και στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης.
Μια περίοδος σταδιακών, αμφίδρομων και ειλικρινών βημάτων μείωσης της έντασης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα συμβάλει στην ενίσχυση των συμφερόντων όλων των πλευρών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών