Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan, πρώτα προκαλεί και μετά ζητά απευθείας διάλογο - Αθήνα: Δημιουργείτε εντάσεις και δηλητηριάζετε το κλίμα

O Erdogan, πρώτα προκαλεί και μετά ζητά απευθείας διάλογο - Αθήνα: Δημιουργείτε εντάσεις και δηλητηριάζετε το κλίμα

Λίγες ώρες αφού το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έβαλε στο στόχαστρο του την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Στην στρατηγική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» επιστρέφει η Τουρκία και λίγες ώρες μετά την επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ζητά «απευθείας διάλογο».
«Πιστεύω με ειλικρίνεια ότι οι δύο γείτονες με απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Αρχικά, δε, εξέφρασε την ελπίδα το 2022 η ΕΕ «να λυτρωθεί από τη στρατηγική της μυωπία» και υπονοώντας την Ελλάδα και την Τουρκία προσέθεσε: «Κάποιες χώρες τα προβλήματα τους με την Τουρκία πρέπει να πάψουν να τα λύνουν στους διαδρόμους της ΕΕ».
Νωρίτερα, η Άγκυρα είχε βάλει στο στόχαστρο της, την κ. Σακελλαροπούλου με αφορμή τις δηλώσεις της για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Βέβαια, η επίθεση δεν έμεινε χωρίς απάντηση από την Αθήνα, με το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών να κατηγορεί την Άγκυρα ότι δηλητηριάζει το κλίμα και δημιουργεί εντάσεις.
Στην επίθεση κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διαμηνύοντας πως «η Ιστορία ούτε παραχαράσσεται ούτε διαγράφεται».

Το… αίτημα Erdogan για απευθείας διάλογο...

Απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνάντηση του με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στην Άγκυρα.
«Με το γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις» υποστήριξε, όπως μετέδωσε ο Σκάι.
Νωρίτερα, είχε αφήσει αιχμές κατά Ελλάδας και Κύπρου αναφέροντας ότι «κάποιες χώρες πρέπει να πάψουν να επιχειρούν να μεταφέρουν τα προβλήματα τους με την Τουρκία, στους διαδρόμους της ΕΕ». Μάλιστα, εξέφρασε την… ελπίδα «το 2022 η ΕΕ να λυτρωθεί από τη μυωπική στρατηγική της, και να δράσει με μεγαλύτερο θάρρος στις σχέσεις με την Τουρκία».

...τα βέλη κατά ΕΕ

Επίσης, ο Erdogan δήλωσε ότι Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προσέφερε σημαντική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και ότι δεν ανταπέδωσε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την βελτίωση των σχέσεων.
Ειδικότερα, υποστήριξε πως η Τουρκία επιθυμεί την τοποθέτηση των σχέσεων με το ευρωπαϊκό μπλοκ σε «πιο στέρεες βάσεις», αλλά οι σχέσεις αυτές έχουν υποστεί τις συνέπειες «τακτικών καθυστέρησης».
«Θέλω να δηλώσω με λύπη ότι δεν έχουμε λάβει την απάντηση που θέλαμε από την πλευρά της ΕΕ για τα βήματα αυτά», είπε.
«Η Τουρκία δεν έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην μάχη της με την μετανάστευση», δήλωσε ο Erdogan προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει «εμβάθυνση της συνεργασίας» ως προς το ζήτημα αυτό, όσο οι όροι της συμφωνίας του 2016 δεν ανανεώνονται.
«Η κρίση στη Λευκορωσία έδειξε για μία ακόμη φορά ότι η Ένωση στερείται βιώσιμης πολιτικής για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στην σύγκρουση ανάμεσα στο Μινσκ και την ΕΕ για το πλήθος των μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορά τους.

Υπ. Εξωτερικών: Δηλητηριάζετε το κλίμα

«Για ακόμα μία φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την πρόσφατη φραστική επίθεση εναντίον της ΠτΔ.
«Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει το ΥΠΕΞ και σημειώνει: «Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή τής ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Οικονόμου: Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- ότι τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι εκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, όπως οι γενοκτονίες, είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες. «Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο, δεν διαγράφεται», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Η επίθεση της Τουρκίας στη Σακελλαροπούλου

Οι δηλώσεις της κ. Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να κάνει λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς» και «ασυμβίβαστες συμπεριφορές», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας».
Tourkia_3.jpg
Η Άγκυρα «υπενθυμίζει» ότι «λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τις ζημίες που προέκυψαν από τις πράξεις της αντίθετα με τους νόμους του πολέμου. Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει: «τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση».

Οι επίμαχες δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας

Πριν από μερικές μέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε σε ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ποντίων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. "Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί", έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης…
(…) Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης