Η Τουρκία επιδιώκει την επιστροφή της στο πρώτο πρόγραμμα με τις ΗΠΑ - Συνάντηση Erdogan με Biden στις Βρυξέλλες
Την επιστροφή της στο πρώτο πρόγραμμα με τις ΗΠΑ αξιώνει η Τουρκία προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση με τη Δύση για ενδεχόμενη αποστολή S-400 στην Ουκρανία. Στον απόηχο των πληροφοριών ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει ανεπίσημα στην Τουρκία την ανταλλαγή S-400 με... F-35 από τις ΗΠΑ, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun, ζητά την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών χωρίς... προϋποθέσεις.
Το «δεξί χέρι» του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, σε άρθρο του στην Wall Street Journal, τονίζει ότι ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον σοβαρά καμία άτυπη δέσμευση της Δύσης για την προμήθεια Patriot, ενώ επαναλαμβάνει την θέση της Άγκυρας ότι η Τουρκία στράφηκε στους ρωσικούς S-400 γιατί δεν της δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσει Patriot.
Το άρθρο του Altun στη Wall Street Journal
«Στο "Turkey's Russian Missiles Could Defend Ukraine" (op-ed, 18 Μαρτίου), ο Paul Kolbe (σσ. πρώην διευθυντής της CIA) παρουσιάζει μια μάλλον δημιουργική ιδέα. Υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να στείλει το ρωσικό της σύστημα αεράμυνας S-400 στην Ουκρανία. Κάνοντας αυτό το βήμα, λέει ο Kolbe, θα αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας και θα "επιδιορθωθεί η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας" ανοίγοντας το δρόμο για την πώληση αμερικανικών Patriot στην Τουρκία και την "επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα για F-35". Αν και αρκετά μη ρεαλιστική σήμερα, αυτή η ιδέα αποτελεί μια ευκαιρία να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Τουρκία τον τελευταίο καιρό με τη Δύση» αναφέρει ο Altun στο άρθρο του.
Ωστόσο, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι αρχικά η Τουρκία προσέγγισε τις ΗΠΑ, που ωστόσο αρνήθηκαν να πουλήσουν Patriot. «Δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και ασταθείς περιοχές του κόσμου και οι απειλές που αντιμετώπιζε η Τουρκία δεν εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας με την απόρριψη της Ουάσιγκτον, η Άγκυρα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικές. Ο πρώην πρόεδρος, Donald Trump, το αναγνώρισε όταν ήταν στην εξουσία. Η Τουρκία δεν είχε την επιλογή να αγοράσει Patriot» επισημαίνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουρκικό λαός δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη καμία άτυπη δέσμευση της Δύσης για προμήθεια Patriot. «Η παράνομη "απομάκρυνση" της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 για πολιτικούς λόγους (για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν έχουν επισήμως και νόμιμα ενημερώσει την Τουρκία) καθιστά δύσκολο να ληφθεί σοβαρά υπόψη το μεταφορικό καρότο της "επαναφοράς" της Τουρκίας» σχολιάζει.
Παράλληλα, ο Altun υπογραμμίζει ότι είναι «ευθύνη της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Τουρκία – σύμμαχο του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια και σταθεροποιητικό παράγοντα σε κρίσιμες περιοχές. Η κρίση στην Ουκρανία έδειξε ότι οι γεωπολιτικές εκτιμήσεις εκείνων που υποτίμησαν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, ισχυρίστηκαν ότι το ΝΑΤΟ ήταν «εγκεφαλικά νεκρό» και πίστευαν ότι τα εθνικά σύνορα δεν ήταν πλέον αντικείμενο συζήτησης ήταν λανθασμένες».
Και o Altun καταλήγει επισημαίνοντας: «Η Τουρκία, η οποία θεωρεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγικό στόχο και υπερηφανεύεται για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, αναμένει ότι η Δύση θα την αντιμετωπίσει όπως της αξίζει. Θα χρειαζόταν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όχι άτυπες προτάσεις, για την αποκατάσταση της σχέσης. Για να βασιστούμε στο επιχείρημα του Kolbe, αυτό που πρέπει να κάνει η Δύση είναι να παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τις μπαταρίες Patriot στην Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών