Η Τουρκία και ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan αναβαθμίζονται παγκοσμίως από τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει στην ουκρανική κρίση.
Η Τουρκία έχει καταφέρει το εξής απίστευτο.
Να είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά να μην αποδέχεται την στρατηγική των μελών για κυρώσεις στην Τουρκία.
Ο Erdogan διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Putin και όταν πιεζόταν ο τούρκος Πρόεδρος με τους S400 από τους αμερικανούς δεν υπαναχώρησε.
Τότε ο ρώσος Πρόεδρος Putin είχε δηλώσει ότι «ο Erdogan κρατάει τον λόγο του» κάτι που προφανώς δεν κάνουν οι πολιτικοί διεθνώς.
Ο Erdogan όμως διατηρεί άριστες σχέσεις και με την Ουκρανία και τον Πρόεδρο Zelensky και δεν είναι τυχαίο ότι είχε πουλήσει τα μη επανδρωμένα drones τα οποία οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Συνέβη το εξής λοιπόν, η Τουρκία να πουλάει όπλα στην Ουκρανία με τα οποία έπλητταν στόχους των ρωσικών δυνάμεων και ταυτόχρονα η Ρωσία να διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία.
Η Ουκρανία - και η Ρωσία δεν έχει αντίρρηση - ζήτησε και η Τουρκία να είναι στις εγγυήτριες χώρες όταν και εάν υπογραφεί η συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Σχεδόν όλοι οι ευρωπαίοι πολιτικοί παρέλασαν από την Τουρκία και είχαν συνάντηση με τον Erdogan.
Ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος επίσης συντηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον Erdogan.
Μετά τον Putin και τον Zelensky που βρίσκονται στο διεθνές επίκεντρο, βρέθηκε και ο Erdogan της Τουρκίας που φιλοξένησε δύο κρίσιμες συναντήσεις των ρώσων και ουκρανών διαπραγματευτών.
Η Τουρκία ανέκαθεν είχε πολυσχιδή και αποτελεσματική διπλωματία….
Σκιά της Τουρκίας είναι η ελληνικής εξωτερική πολιτική.
Η Ελλάδα είναι άφαντη στις σκιές.
Εάν δούμε ποια ήταν η σωστή πολιτική στην διαχείριση της Ουκρανικής κρίσης ήταν ξεκάθαρα η ουδετερότητα που ακολούθησε η Τουρκία και που κατανόησε μέχρι και ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος.
Η Ελλάδα στην κρίση της Ουκρανίας το μόνο που κατάφερε ήταν να έρθει σε σύγκρουση με την Ρωσία, μια αχρείαστη σύγκρουση που δεν βοηθάει τις διαχρονικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα.
Ο Κ. Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός πίστεψε ότι το LNG το υγροποιημένο φυσικό αέριο των αμερικάνων θα λύσει το πρόβλημα;
Πίστεψε ότι εάν κρυφτεί η Ελλάδα πίσω από το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ όλα θα πάνε καλά;
Η εξωτερική πολιτική με αποτελεσματικότητα θα έπρεπε να στηρίζεται σε ευελιξία όχι σε μια λογική μάζας.
Η Ελλάδα σε αυτή την μεγάλη κρίση άφησε την Τουρκία να είναι ο πρωταγωνιστής… η Ελλάδα δεν ήταν ούτε καν κομπάρσος, ήταν μια σκιά… που αναζητάει συνεργασίες στην Αίγυπτο που μαστίζεται από επισιτιστική κρίση.
Τα λάθη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι επαναλαμβανόμενα και θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά.
H Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως άφησε να εννοηθεί και η Ολλανδία είναι θετική να επαναξιολογήσει τους όρους τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.
Όσο πιο κοντά στην Ευρώπη έρχεται η Τουρκία τόσο θα μειώνονται οι εντάσεις στην περιοχή.
Η Τουρκία πέραν από την Ρωσία στην ειδική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία, είναι ο μεγάλος νικητής της διπλωματίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών