Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed ως σχέδιο έχει καταρρεύσει, κανείς δεν τον υποστηρίζει αντιθέτως προωθείται η λύση της μεταφοράς του φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω της Τουρκίας...
Ένα ακόμη χτύπημα δέχθηκε το σχέδιο για τον αγωγό EastMed με στόχο την μεταφορά φυσικού αερίου από κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Ελλάδος.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός είναι δαπανηρός και μη βιώσιμος ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ V. Nuland
Ο αγωγός είναι πολύ δαπανηρός, δεν είναι οικονομικά βιώσιμος και θα πάρει πολύ χρόνο για να βοηθήσει τις χώρες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο.
Την ίδια στιγμή φαίνεται στο παρασκήνιο να εξετάζεται η λύση της δημιουργίας αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ώστε να διοχετευτεί το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη.
Ο αγωγός EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, εξαιρουμένης της Τουρκίας, ανακοινώθηκε το 2016 και έχουν υπογραφεί αρκετές συμφωνίες.
Τα τρία κράτη – Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα - στόχευαν να ολοκληρώσουν το έργο των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,5 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2025, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.
Τα σχέδια σταμάτησαν πλήρως αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επιφυλάξεις τον Ιανουάριο του 2022.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ V. Nuland επανέλαβε στις 7 Απριλίου 2022 την άποψη ότι το έργο δεν ήταν βιώσιμο.
Η Nuland είπε ότι το προτεινόμενο έργο του αγωγού EastMed δεν θα είναι σε θέση να παραδώσει αμέσως το αέριο που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη για να αποδεσμευτεί γρήγορα από τη ρωσική ενέργεια, επειδή η κατασκευή θα διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία.
«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ ακριβό, δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και θα πάρει πολύ χρόνο», είπε η V. Nuland, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
«Και ειλικρινά, δεν έχουμε 10 χρόνια, αλλά σε 10 χρόνια από τώρα, θέλουμε να είμαστε πολύ, πολύ πιο πράσινοι και πολύ πιο διαφορετικοί» στις πηγές ενέργειας, είπε η Nuland.
«Όταν σκεφτόμαστε τους υδρογονάνθρακες, τόσο στο πλαίσιο των ΗΠΑ όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, ελπίζουμε σε μια γρήγορη μετάβαση».
«Έτσι, αυτό που αναζητούμε στο πλαίσιο των υδρογονανθράκων είναι επιλογές που μπορούν να μας φέρουν περισσότερο φυσικό αέριο, περισσότερο πετρέλαιο για αυτή τη σύντομη μεταβατική περίοδο».
Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες εκκλήσεις των Ευρωπαίων ηγετών να μειώσουν την εξάρτηση από την Ρωσία.
Η ιδέα για τον αγωγό μήκους 1.900 χιλιομέτρων (1.300 μίλια) για την αποστολή φυσικού αερίου - το οποίο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την τροφοδότηση της βιομηχανίας σε αναταράξεις καλλιεργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο αγωγός EastMed είχε την υποστήριξη της πρώην κυβέρνησης Trump στις ΗΠΑ
Ωστόσο, η κυβέρνηση Biden τον Ιανουάριο 2022 εξέφρασε αμφιβολίες για το έργο, επικαλούμενη ανησυχίες για την οικονομική του βιωσιμότητα και το περιβαλλοντικό κόστος.
Η Τουρκία αντιτίθεται εδώ και καιρό στο έργο και έχει τονίσει ότι οποιοδήποτε σχέδιο στοχεύει να παραμερίσει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι ανεπιτυχές.
Οι παρατηρήσεις της Nuland φαίνεται ότι ουσιαστικά ενταφίασαν τον EastMed.
Η V. Nuland επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί εταίροι τους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να φθάσει το φυσικό αέριο στις αγορές.
Ανέφερε ότι οι χώρες της περιοχής έχουν καταλάβει ότι η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι «ένα εξαιρετικά κακό στοίχημα» μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές προμήθειες ενέργειας.
Νομίζω ότι οι χώρες σε αυτήν την περιοχή έχουν κατανοήσει ότι η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι ένα εξαιρετικά κακό στοίχημα και υπάρχει σύγκλιση ενδιαφέροντος για διαφοροποίηση της προσφοράς, ακόμη και όταν εργαζόμαστε για
να αποκτήσουμε πράσινο πρόσημο».
Εξετάζεται σχέδιο για αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας
Οι συνομιλίες για έναν αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχουν αναζωπυρωθεί στα παρασκήνια ως μία από τις εναλλακτικές λύσεις της Ευρώπης για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.
Αλλά θα χρειαστούν περίπλοκοι ελιγμοί για να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός από την Τουρκία στο μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το Leviathan.
Το φυσικό αέριο θα ρέει προς την Τουρκία και προς τους γείτονες της Νότιας Ευρώπης που θέλουν να διαφοροποιηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών