Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η άσκηση «Σκαντζόχοιρος» του ΝΑΤΟ με το σενάριο… εφιάλτη - «Πρόβα» για ρωσική εισβολή σε χώρα της Βαλτικής

Η άσκηση «Σκαντζόχοιρος» του ΝΑΤΟ με το σενάριο… εφιάλτη - «Πρόβα» για ρωσική εισβολή σε χώρα της Βαλτικής
Το μέγεθος της άσκησης, η γειτνίασή της με τα ρωσικά σύνορα και η συμμετοχή χωρών, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να κλιμακώσουν τις εντάσεις με τη Μόσχα
Σχετικά Άρθρα

Τη στιγμή που Σουηδία και Φινλανδία έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προξενεί η στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Σκαντζόχοιρος».
Ειδικότερα, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί μόλις 40 μίλια από την πλησιέστερη ρωσική στρατιωτική βάση, ενώ θα συμμετέχουν χιλιάδες στρατεύματα από περισσότερες από 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, καθώς και της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η άσκηση θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας στην Εσθονία και θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου, με σκοπό την προσομοίωση μιας ρωσικής εισβολής.
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Veiko-Vello Palm, αναπληρωτή διοικητή των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί μόλις 40 μίλια από μια ρωσική στρατιωτική βάση, μια εγκατάσταση που φιλοξενεί την 76η Μεραρχία Αεροπορικής Επίθεσης Φρουρών της Μόσχας στη συνοριακή πόλη Pskov.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Libertarian Institute, το μέγεθος της άσκησης –από τις μεγαλύτερες στη Βαλτική από την πτώση της ΕΣΣΔ– η γειτνίασή της με τα ρωσικά σύνορα και η συμμετοχή χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να κλιμακώσουν τις εντάσεις με τη Μόσχα. Αν και οι ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αναμφίβολα θα χρησιμεύσουν ως πρόσθετη επίδειξη δύναμης καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ κατακλύζουν το ουκρανικό πεδίο μάχης με δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και εξοπλισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις πραγματοποιούνται καθώς το αμερικανικό κογκρέσο προχωρά σε ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας 40 δισ. δολαρίων για το Κίεβο, περίπου το ήμισυ του οποίου θα αφιερωθεί σε αποστολές όπλων. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει ή εγκρίνει βοήθεια για την Ουκρανία, άνω των 14 δισ. δολ..

Οι απειλές της Ρωσίας

Στον αντίποδα, η Μόσχα έχει εκτοξεύσει -μέσω και της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης- απειλές κατά της Δύσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στα ευρωπαϊκά της σύνορα εάν η Φινλανδία και η Σουηδία επιτρέψουν να εγκατασταθούν στο έδαφός τους νατοϊκές βάσεις, μετά την προσχώρησή τους στην Συμμαχία.
«Αλλά η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής σε αυτό το έδαφος θα προκαλούσε σίγουρα την απάντησή μας» έχει δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin και συμπλήρωσε «ποια θα είναι αυτή (απάντηση) - θα δούμε τι απειλές δημιουργούνται για εμάς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης