Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων», παρομοιάζοντας το σύστημα πληροφοριών με ελβετικό τυρί
Ειδικότερα, με αφορμή δημοσίευμα του Ριζοσπάστη που αναφερόταν με αναλυτικά στοιχεία στα όπλα που έστειλε η χώρα στην Ουκρανία ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων», παρομοιάζοντας το σύστημα πληροφοριών με ελβετικό τυρί, στέλνοντας μήνυμα ότι όσοι ασχολούνται με την άμυνα πρέπει να έχουν τη δέουσα υπευθυνότητα, ώστε να μην είναι κάποια πληροφορία προσβάσιμη στον οποιονδήποτε «Δεν μπορούν στελέχη ενόπλων δυνάμεων να παίρνουν τηλέφωνο και να διοχετεύουν πληροφορίες, ψάξε αυτό δώσε εκείνο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Εξηγώντας την απόφασή του να μην αποκαλύψει σε δημόσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου στοιχεία για τον εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ως εθνικά απόρρητα σημαντικά για την ασφάλεια της χώρας, ο υπουργός Άμυνας επικαλέστηκε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνούς, σε σχέση με τη διάταξη στη Λέσβο. «Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό ή υπαξιωματικό από εκεί (σ.σ. τη Λέσβο) και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους αρχηγούς» είπε χαρακτηριστικά.
Το μήνυμα στην Τουρκία
Στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στην Τουρκία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε: «Στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό και, στέλνουμε μήνυμα σ' αυτούς που ασπάζονται τον αναθεωρητισμό, ότι "δεν θα περάσει"».
Όταν κάποιοι καταλαβαίνουν μόνο τη γλώσσα της ισχύος των όπλων είτε για αντιμετώπιση της εμπλοκής είτε για αποτροπή, οι χώρες που είναι απέναντι στον αναθεωρητισμό πρέπει να κάνουν το ίδιο, συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι (οι Έλληνες) είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας, αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και κάνουμε, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο, από αυτό που κάνουν όλοι: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό, ενώ παράλληλα στέλνουμε μήνυμα σε αυτούς που ασπάζονται αυτόν τον αναθεωρητισμό, και λέμε ότι δεν θα περάσει!».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε μία βολική και ανώδυνη (μέχρι τώρα) πολιτική αποστάσεων από όλα, (δηλαδή) «να μην μπλέξουμε σε αυτό τον καυγά».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, «όταν έχει πιάσει φωτιά όλο το βουνό, δεν πρέπει να λέμε το σπίτι μας να γλυτώσει και να περιχαρακωθούμε δίπλα σε αυτό, και να βλέπουμε τη φωτιά να μαίνεται και να κατεβαίνει…».
Αναφερόμενος στο στρατιωτικό υλικό που εστάλη στην Ουκρανία, και χωρίς να αναφερθεί σε σχετικές ποσότητες, είπε ότι συνίσταται σε πυρομαχικά, βλήματα και εκτοξευτές.
Στο αίτημα, μάλιστα, βουλευτών της αντιπολίτευσης να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία είπε ότι είναι στη διάθεση των κομμάτων να τα ενημερώσει σχετικά στο υπουργείο Άμυνας, ενώ επανέλαβε ότι το αμυντικό υλικό που δόθηκε στην Ουκρανία δεν είναι κρίσιμο επιχειρησιακά και δεν επηρεάζει τη στάθμη των αποθεμάτων μας.
«Εάν υπήρχε υπόνοια αποδυνάμωσης δεν θα διαθέταμε τίποτα από αυτά» είπε.
Απαντώντας ειδικότερα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα και Γ. Τσίπρα που σημείωσαν ότι σε άλλες χώρες υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τον οπλισμό που έστειλαν στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «εγώ δεν είμαι ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας ή ο Λουξεμβούργιος. Όταν βγάζω προς τα έξω αμυντικά στοιχεία, πρέπει να το κάνω με ιδιαίτερη ευθύνη. Όταν λέω ότι δώσαμε x από αυτό το σύστημα και διαθέτουμε ψ, άρα έχουμε το περιθώριο, ακούνε πολλοί. Όχι Ισπανοί και Ολλανδοί. Επιτέλους να αναλάβουμε μια ευθύνη», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών