(upd) Σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία τείνουν να μετατραπούν οι απειλές του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erodgan, κατά της Ελλάδας. Ο Erdogan έχει κλιμακώσει την ένταση σε τέτοιο επίπεδο που δύσκολα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να εκτεθεί στο εσωτερικό του ακροατήριο, πόσω μάλλον από τη στιγμή που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητά μια ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει ότι οι απειλές του δεν θα μείνουν μόνο στα λόγια. Άλλωστε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Kemal Kılıçdaroğlu, τον έχει προκαλέσει ανοιχτά να κάνει πράξη τις απειλές του για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου αλλά και για τις γεωτρήσεις στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. «Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε» έχει επισημάνει ο Kılıçdaroğlu απευθυνόμενος στον Erdogan.
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη για όλα τα σενάρια ακόμα για το πιο ακραίο... αυτό της απόβασης σε κάποιο νησί. Οι συσκέψεις στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών είναι συνεχείς, παρακολουθούνται όλες οι κινήσεις της Τουρκίας και αναλύονται όλες οι δηλώσεις τόσο από τον Erdogan όσο και από τους υπουργούς του.
Ωστόσο, το γεγονός ότι o Erdogan επέλεξε να εκφράσει τις απειλές του για τα νησιά και στην ελληνική γλώσσα, εκρίθη ως ιδιαίτερα ανησυχητική κλιμάκωση, εξ ου και η απάντηση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου καθώς και η απόφαση να τεθεί, μεταξύ άλλων, το ζήτημα κατά τη Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη. Η ανησυχία της Αθήνας είναι να μη μεταφερθεί αυτή η ρητορική ένταση και στο πεδίο με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αν και επί του παρόντος δεν παρατηρείται κάποια συγκέντρωση δυνάμεων που να δείχνει ότι επίκειται κάτι.
Η κυβέρνηση απαντά προειδοποιώντας τη γειτονική χώρα ότι «τίποτε δε μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία», αλλά και με χάρτες που αποτυπώνουν τις επιθετικές και αναθεωρητικές διαθέσεις της Άγκυρα.
Κρασσάς (αντιστράτηγος ε.α.): Μπορεί να συμβεί θερμό επεισόδιο
Από την πλευρά του, ο αντιστράτηγος ε.α, Ιωάννης Κρασσάς, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. «Θερμό επεισόδιο μπορεί να γίνει, όχι όμως γενικευμένη σύρραξη» προσέθεσε ο αντιστράτηγος» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο Mega και εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί τη χώρα μας προκειμένου να διαπραγματευτεί για θέματα που υφίσταται εδώ και 48 χρόνια, σε ό,τι αφορά την εδαφική κυριαρχία μας.
Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, ο Erdogan έχει εγκλωβιστεί στο πολεμικό σκηνικό που ο ίδιος έχει χτίσει... είναι σαν βρίσκεται σε ένα δέντρο και καθημερινά να ανεβαίνει και σε ένα υψηλότερο κλαδί, από όπου δύσκολο να κατέβει... Ο Τούρκος πρόεδρος, δηλ. έχει κλιμακώσει τόσο πολύ ένταση που ακόμα και τελικά αναθεωρήσει θα είναι πολύ δύσκολο να κάνει στροφή... Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, εάν η Τουρκία δεν πετύχει τον στόχο της μόνο με την επιθετική ρητορική, θα προχωρήσει στο πεδίο... Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η Άγκυρα θα προκαλέσει ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία στο Αιγαίο αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, με όπλο το προσφυγικό αλλά και τις έρευνες για θαλάσσιες περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος.
Μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού από Δένδια
Η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από τη Θεσσαλονίκη, για να σημειώσει ότι το μεγάλο δίδαγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά.
«Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής. Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις, με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία», είπε ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Ν.Α Ευρώπη, και συνέχισε: «Εμείς πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με σαφή προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Αυτό που έχει σημασία, νομίζω, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Νομίζω αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πάνω στην πραγματική βάση των προβλημάτων, δηλαδή τη δημιουργία ευμάρειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Επαναλαμβάνω η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτής της έντασης Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική».
Σχετικά με τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη με την ολοκλήρωση της προεδρίας από την Ελλάδα, ο κ. Δένδιας είπε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η ευρωπαϊκή προοπτική, οι ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη.
«Είναι μεγάλη μας χαρά να φιλοξενήσουμε τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Και, νομίζω, θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά, συμβατό με την εξωτερική μας πολιτική, όπως αυτή αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Κομισιόν: Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της προκλητικότητας κατά της Ελλάδας απευθύνει η Κομισιόν μία ημέρα μετά τις απειλές του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για αναβίωση της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ειδικότερα, η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να σέβεται την ακεραιότητα επί του εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου κάθε άλλης χώρας και να λύνει τις όποιες διαφορές με ειρηνικό τρόπο.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πρόσφατες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις του Erdogan έναντι της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Peter Stano, ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».
Ο Stano υπογράμμισε επίσης ότι «Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών