Η εποχή του 7:10, όταν η Ελλάδα ήταν ικανοποιημένη εάν λάμβανε το 70% όσων λάμβανε η Τουρκία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, επί τα βελτίω για τη χώρα μας, υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του
Όπως επισημαίνει, το κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στην Ουάσινγκτον, αλλά και σε άλλα μήκη και πλάτη της Γης, έχει αλλάξει ριζικά, κάτι το οποίο δεν ήταν αυτονόητο 2 ή 3 χρόνια πριν και ξεκαθαρίζει πως "πέρα από τις προφορικές δηλώσεις, έχουμε γραπτές δεσμεύσεις, συμφωνίες με στρατηγικούς εταίρους, οι οποίες μας ενισχύουν ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή".
Υπενθυμίζει δε, πως στις πρόσφατες επιστολές που απέστειλε σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, δε χρειάστηκε καν να αναπτύξει την επιχειρηματολογία της Ελλάδας, καθώς "οι εξωφρενικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που απλώς παραθέσαμε, συνιστούν άμεση απόδειξη, δεν χρήζουν περαιτέρω σχολίων".
Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η Ελλάδα δεν υποτιμά τις διαρκείς απειλές και δεν εφησυχάζει.
'Αλλωστε, όπως αναφέρει, παρατηρείται μια πρωτοφανής κλιμάκωση της ρητορικής που δεν είχαμε ποτέ άλλοτε, ούτε σε περιόδους μεγάλης κρίσης.
Η ρητορική αναπαράγεται καθημερινά από Τούρκους αξιωματούχους και από τα τουρκικά μέσα, ενώ έχει ξεκινήσει ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων όσον αφορά τον εθνικιστικό λόγο.
"Δεν πρέπει να την αποδίδουμε απλώς σε προεκλογικές σκοπιμότητες", ξεκαθαρίζει.
"Πρόκειται για μια αλλαγή στάσης διαρκείας, η οποία δυστυχώς μπολιάζει την τουρκική κοινωνία.
Πρόκειται πλέον για ευθείες απειλές εισβολής σε ελληνικό έδαφος, δεν μιλάμε για δυνητικές απειλές".
"Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μία συνεχή προσπάθεια σπίλωσης της δημόσιας εικόνας της χώρας μας, μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων, που "ξεφεύγει από τα όρια του αναθεωρητισμού και κινείται στη σφαίρα της ακραίας εθνικιστικής ρητορικής και του 'ονείρου' για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας".
Η Ελλάδα, σημειώνει ο κ. Δένδιας απαντά "με ψυχραιμία.
Εκπέμπουμε μήνυμα υπευθυνότητας και αναδεικνύουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια".
"Δεν θα επιτρέψουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.
Προστατεύουμε τα συμφέροντά μας, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας", υπογραμμίζει.
"Οι τοποθετήσεις των φίλων και συμμάχων μας αποδεικνύουν ότι ενστερνίζονται και στηρίζουν πλέον τις ελληνικές θέσεις, κάτι που βεβαίως μας ικανοποιεί, καθώς δείχνει ότι οι προσπάθειές μας έχουν αποτελέσματα", σημειώνει και ξεκαθαρίζει: "Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη και έχει επιλέξει ήδη από το 2020 να ξεκινήσει εκστρατεία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων και επιθετικών ενεργειών.
Καλεί τους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας σε EE, NATO και OHE vα καταδικάσουν την παραβατικότητα της 'Αγκυρας και να πάρουν σαφή θέση".
Ερωτηθείς σχετικά με τη μη υιοθέτηση από την Τουρκία των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως το πραγματικό διακύβευμα είναι κατά πόσον η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ικανοποιημένοι από τη στάση της. Όπως επισημαίμει, στα μάτια ορισμένων συμμάχων και του ΟΗΕ, η Τουρκία, λόγω του ρόλου της στην επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, με την ανοχή της Ρωσίας, έχει αυξήσει την γεωπολιτική σημασία της - "αλλά αυτό δεν της παρέχει άφεση αμαρτιών. Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αποτελεί καταφύγιο για Ρώσους ολιγάρχες, καθώς και πρόσωπα στα οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος στον ευρωπαϊκό χώρο". Υπενθυμίζει δε, πως τους τελευταίους μήνες έχουν διπλασιαστεί οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία, η μεγαλύτερη ρωσική επένδυση στον κόσμο είναι ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού, ενώ η Τουρκία προμηθεύεται ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως οι S-400. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία έχει εξοβελιστεί από το πρόγραμμα του F-35, υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, ενώ το Αμερικανικό Κογκρέσο τάσσεται κατά της αναβάθμισης των τουρκικών F-16. Σε πλήρη αντίθεση, η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε όλα τα αμερικανικά συστήματα που επιθυμεί.
"Η εποχή του 7:10, όταν η Ελλάδα ήταν ικανοποιημένη εάν λάμβανε το 70% όσων λάμβανε η Τουρκία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, επί τα βελτίω για τη χώρα μας", υπογραμμίζει.
Πριν λίγες ημέρες, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών προειδοποίησε τις τουρκικές εταιρίες, ότι εφόσον έχουν συναλλαγές με ρωσικές στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, μπορούν να τεθούν και αυτές σε καθεστώς επιβολής κυρώσεων.
"Τέτοια μηνύματα δεν στέλνονται γενικά και αόριστα. Και συνήθως αποτελούν 'προειδοποιητική βολή', στην περίπτωση αυτή έναντι Νατοϊκού συμμάχου, τουλάχιστον κατ' όνομα", σημειώνει.
Ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει, πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, "καθώς αντιβαίνει πλήρως τον πυρήνα των αρχών που πρεσβεύουμε ως χώρα: τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών" και εφάρμοσε όλα τα πακέτα κυρώσεων.
"Ως διεθνής κοινότητα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτές τις αρχές, όσο η ρωσική εισβολή συνεχίζεται", σημειώνει. "Θα συνεχίσουμε να τονίζουμε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο, με την ίδια καθαρή φωνή και με την ίδια αποφασιστικότητα και κάθε άλλο αναθεωρητισμό που απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα".
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη δήλωσή του ότι η Ελλάδα «επιφυλάσσεται να ασκήσει και σε άλλες περιοχές της επικράτειάς της» το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ., ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι αυτό "αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το οποίο η χώρα μας θα ασκήσει σε όποιο σημείο και όποια στιγμή η ίδια θα επιλέξει, με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων".
'Αλλωστε, με βάση το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, η χώρα μας δηλώνει με σαφήνεια ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει το αντίστοιχο δικαίωμα και στις άλλες περιοχές της επικράτειας.
Τα Βαλκάνια
Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνει ότι έχει εκφράσει την ανησυχία του, τόσο στους ομολόγους του στην περιοχή, όσο και στην ΕΕ, για την επιρροή, όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά εν γένει αναθεωρητικών δυνάμεων, οι οποίες προσπαθούν να διεισδύσουν στην περιοχή.
"Η συνεπής και έμπρακτη δέσμευση στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί μονόδρομο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της", σημειώνει.
"Η Ευρώπη είναι το μέλλον των Βαλκανίων και όχι η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας", υπογράμμιζει.
"Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα προχωρήσουμε, χωρίς να μεμψιμοιρούμε, αλλά με διάθεση να επαναφέρουμε στο προσκήνιο έναν «ηγετικό» ρόλο της Ελλάδας".
Ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται από Δευτέρα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα έχει τουλάχιστον 30 επαφές σε διάστημα 5 ημερών.
Στόχος είναι να συζητήσει με παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας και την προσπάθεια εμπέδωσης της περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.
Θα συναντήσει ακόμα ομολόγους από χώρες με τις οποίες έχουμε λίγες επαφές, αλλά προσβλέπουμε να αναπτύξουμε και "να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο συνεργασίας, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο με την υπογραφή συμφωνιών".
Ακόμη, στόχος είναι να προωθήσει τις υποψηφιότητες της Ελλάδας στα όργανα του ΟΗΕ: μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026, την συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-30, καθώς και την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης το 2035.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών