Ένα μνημόνιο συνεργασίας για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στη θάλασσα που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας αμφισβητεί ανοιχτά το έδαφος της ΕΕ, προκαλώντας περισσότερους πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες εν μέσω ενός συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
«Η τελευταία συμφωνία της Άγκυρας δείχνει ότι η Τουρκία ακολουθεί ένα μοτίβο», είπε πηγή της ΕΕ στην EURACTIV ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan.
Η προκαταρκτική συμφωνία για την εξερεύνηση ενέργειας υπεγράφη μεταξύ της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και της Τουρκίας και θεωρείται συνέχεια ενός ευρύτερου μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών το 2019.
Υπό πίεση η Αθήνα
Η συμφωνία αμφισβητεί τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας νότια του νησιού της Κρήτης και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Η ΕΕ, η Ουάσιγκτον και η Αθήνα έχουν καταδικάσει τη συμφωνία, λέγοντας ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
Από την Αραβική Άνοιξη, η Λιβύη αντιμετωπίζει ένα εύθραυστο πολιτικό τοπίο, δεδομένου ότι υπάρχουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη που υπέγραψε τη συμφωνία με την Άγκυρα και η Κυβέρνηση Εθνικής Σταθερότητας με έδρα τη Σύρτη.
«Θα σου βγάλουμε τα μάτια»
Επιπλέον, η Άγκυρα κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο τη ρητορική της καθημερινά, αμφισβητώντας ανοιχτά την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.
Συγκεκριμένα, ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, Devlet Bahçeli, δήλωσε πρόσφατα ότι η κυριαρχία των νησιών των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου είναι τουρκική και όχι ελληνική.
«Θα βγάλουμε τα μάτια οποιουδήποτε προσπαθεί να καλύψει τα δικαιώματά μας και τη δικαιοσύνη μας», είπε ο Bahçeli.
Πηγή της ΕΕ είπε στην EURACTIV ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά την κλιμάκωση στη Μεσόγειο και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν ένα άλλο μέτωπο αστάθειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη.
«Όλες οι κινήσεις της Τουρκίας, τόσο στη ρητορική όσο και στην πράξη, δείχνουν ότι ο Ερντογάν ακολουθεί ένα μοτίβο μέσω της επανάληψης ορισμένων κινήσεων», είπε η πηγή της ΕΕ.
Η πηγή τόνισε ότι το 2019 οι Τούρκοι υπέγραψαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχοντας κατά νου γιατί έρχονται το 2022 να το ενισχύσουν με την ίδια έννοια.
«Ο στόχος είναι να αμφισβητηθεί το τρέχον status quo», πρόσθεσε η πηγή.
Στο παρελθόν, τα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν διχασμένα σχετικά με το ζήτημα της Τουρκίας λόγω των διαφορετικών ατομικών συμφερόντων τους. Για παράδειγμα, για την περίοδο 2015-2019, το 43% των εισαγωγών όπλων στην Τουρκία προέρχονταν από την Ιταλία και την Ισπανία.
«Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν αλήθεια ότι όσο πιο μακριά βρισκόσασταν από μια κρίση τόσο λιγότερο σε ένοιαζε. Μετά την επιθετικότητα της Ρωσίας, ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς βλέπουμε πού μας οδήγησε η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του ευρωπαϊκού εδάφους», είπε η πηγή της ΕΕ.
Η ίδια πηγή τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι η Τουρκία θα διεξαγάγει εκλογές το 2023 και ο Ερντογάν προσπαθεί να προσελκύσει εκ νέου το «πατριωτικό» εκλογικό σώμα θεωρώντας ότι η τουρκική οικονομία συνεχώς επιδεινώνεται και δεν μπορούν να βρεθούν εύκολες λύσεις.
Από τον περασμένο Μάιο, ο Erdogan έκοψε όλες τις γραμμές επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια» γι' αυτόν.
Και οι δύο ηγέτες θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής της Πράγας, αλλά μια διμερής συνάντηση φαίνεται απίθανη.
Η Αθήνα είπε, ωστόσο, ότι εάν το ζητήσει η Άγκυρα, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί συνάντηση.
Οι τρέχουσες αυξανόμενες εντάσεις λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής του βόρειου τρίτου της Κύπρου, η οποία είναι και η ίδια κράτος μέλος της ΕΕ. Το ζήτημα έχει σταματήσει εδώ και χρόνια, αφήνοντας τη χώρα διχασμένη από βαριά φρουρούμενα σύνορα.
Αυτή την εβδομάδα , ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για την Κύπρο Κόλιν Γουίλιαμ Στιούαρντ είπε ότι δεν έβλεπε ένα τέλος στη διαμάχη.
«Ανησυχώ εξαιρετικά που η επιλογή μιας αμοιβαία συμφωνημένης διευθέτησης του προβλήματος –με άλλα λόγια, μια φόρμουλα για επανένωση του νησιού αποδεκτή και από τις δύο πλευρές– «ξεθωριάζει» και δεν θα είναι διαθέσιμη για πολύ ακόμη», πρόσθεσε. .
Για τα θέματα μίλησε και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Κυπριακό φόρουμ.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι πραγματικά ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διχασμένη», είπε, προσθέτοντας ότι «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να έχουμε ένα ενιαίο, κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, σύμφωνα με την ασφάλεια του ΟΗΕ. Ψηφίσματα του Συμβουλίου».
Εν τω μεταξύ, ο Erdogan απλώς επανέλαβε την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών