«Δεν θα περιοριστούμε στις ακτές μας» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, την οποία και χαρακτήρισε «ανέντιμη». «Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο» υποστήριξε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του.
Κι αυτό τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ανοίξει η συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ παράλληλα, η Άγκυρα θέλει να ενεργοποιήσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, έψεξε χθες (1/11/2022) τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνοτουρκική διαμάχη, καλόντας μάλιστα να επιστρέψει στην... ουδετερότητα.
Οι νέες τουρκικές απειλές
«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων» στο Αιγαίο, διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για να συμπληρώσει «δεν αποδεχόμαστε απολύτως το τετελεσμένο γεγονός που μας έχει φυλακίσει στις ακτές μας».
«Οι αναφορές ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται να επιτεθεί στην Τουρκία σημαίνουν ότι η Αθήνα έχει «χάσει τα λογικά της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
«Η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εναντιώνεται στην Άγκυρα» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Η Ελλάδα δεν είναι «ειλικρινής και έντιμη» όσον αφορά τα ζητήματα του Αιγαίου και του αγωγού EastMed, ισχυρίστηκε ακόμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Αθήνα εμποδίζει το δρόμο προς τη… δικαιοσύνη.
Οι φωτογραφίες των γυμνών μεταναστών στον Έβρο
Εν τω μεταξύ, η τουρκική πλευρά απέδωσε -για ακόμα μία φορά- σε ελληνική προπαγάνδα τους γυμνούς μετανάστες στον Έβρο.
«Οι απαντήσεις που δώσαμε εξόργισαν την Ελλάδα» είπε και υπογράμμισε ότι με αυτές τις απαντήσεις η Αθήνα άρχισε να βλέπει την προπαγάνδα της να καταρρέει.
«Η Ελλάδα προσπάθησε να μας συκοφαντεί με ψεύτικες φωτογραφίες και πληροφορίες. Τους απαντήσαμε με έγγραφα» είπε χαρακτηριστικά.
Και... σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εξάλλου, ο Cavusoglu επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί έλλειψης σεβασμού των μειονοτήτων στην Ελλάδα. «Δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Το casus belli της Τουρκίας
Το διεθνές δίκαιο, εν προκειμένω η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας έχει αναγνωρίσει ως αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ.
Κατά την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα προέβη σε δήλωση σύμφωνα με την οποία «ο χρόνος και ο τόπος άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων […] είναι ένα ζήτημα που απορρέει από την εθνική της στρατηγική». Επιπλέον το άρθρο 2 του Ν.2321/1995, κυρωτικού της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, προβλέπει ότι «η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρουμένης Συμβάσεως να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ν. μιλίων».
Η «απάντηση» από την Τουρκία δεν άργησε να έρθει. Ειδικότερα, με απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης (8/6/1995), μόλις τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, η Άγκυρα εξέδωσε το γνωστό «casus belli» και έκτοτε θεωρεί ως αιτία πολέμου την επέκταση στα 12 νμ των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα νησιά του Αιγαίου στα 12 ν.μ. θα έχει σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των τουρκικών ακτών από την πρόσβασή τους στη θάλασσα ενώ η θαλάσσια επικοινωνία μεταξύ των τουρκικών παραλίων θα γίνεται έπειτα από ελληνική έγκριση.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως σύμφωνα με τη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης κατοχυρώνεται απόλυτα και διευρύνεται. Επίσης, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις περί θαλασσίων στενών, που διευκολύνουν τη ναυσιπλοΐα. Κάνοντας χρήση αυτών των δικαιωμάτων ακόμα και πολεμικά πλοία άλλων χωρών μπορούν να περάσουν ανενόχλητα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και από τα στενά περάσματα μεταξύ των νησιών, όπως εξάλλου γίνεται και σήμερα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η άρση του casus belli έχει συμπεριληφθεί μεταξύ των βασικών κριτηρίων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στο πλαίσιο της υποχρέωσής της για πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας που αποτελεί θεμέλια αρχή πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχόλια αναγνωστών