Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν έχει εντολή από Ευρωπαίους πολίτες για πολιτική ανοιχτών συνόρων
«Η Μεσόγειος δεν είναι απλά μία θάλασσα. Είναι κοιτίδα πολιτισμών, είναι το σπίτι 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, μια ανεξάντλητη ως τώρα πλουτοπαραγωγική πηγή, ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός κόμβος στον πλανήτη και ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ομιλία του σήμερα στο «Circle the Med: The Mediterranean Forum 2022».
Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προωθεί την ευρωμεσογειακή συνεργασία, διευρύνοντας την ατζέντα της ομάδας EU-MED9 ιδίως σε πολιτικές προστασίας περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας και ενεργειακής μετάβασης.
Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η Ελλάδα έχει αναδείξει την ανάγκη ενεργειακής συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου και αναζήτησης νέων οδών, για να φτάνει η ενέργεια στην Ευρώπη. Ειδική αναφορά έκανε στις συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία για την εγκατάσταση καλωδίου και τη μεταφορά υδρογόνου, αντίστοιχα, αλλά και στις δυνατότητες εξαγωγής ενέργειας από τη χώρα μας μέσω των Δυτικών Βαλκανίων. «Θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας έναν ιδιαίτερο κόμβο για τη μεταφορά ενέργειας», ανέφερε.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι, για να είναι πράγματι δίκαιη η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να χρηματοδοτηθεί σωστά. «Είμαστε από αυτούς που όχι μόνο ζητήσαμε, αλλά συσχεδιάσαμε και συναποφασίσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης, ίσως το μεγαλύτερο δημοσιονομικό εργαλείο της ΕΕ, του οποίου το ένα τρίτο κατευθύνεται προς την Πράσινη Μετάβαση. Αυτό το Ταμείο αποδεικνύει ότι δεν θα πληρώσουν οι πολλοί για ακριβή ενέργεια, αλλά υπάρχουν ήδη τα χρήματα για να αμβλυνθούν αυτές οι διαφορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το μεταναστευτικό
Περαιτέρω, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόκληση της μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει εντολή από τους Ευρωπαίους πολίτες για μια πολιτική ανοιχτών συνόρων. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε μία πολιτική ελεγχόμενης μετανάστευσης. Και η συμφωνία που υπέγραψα προχθές με την Αίγυπτο για την πρόσκληση στην Ελλάδα 5.000 εργατών είναι μία συμφωνία-πρότυπο που, αν λειτουργήσει σωστά, θα διευρυνθεί και θα δείξει πώς μπορούν να συνεργαστούν ο Βορράς και ο Νότος της Μεσογείου για την αντιμετώπιση αυτού του ζωντανού προβλήματος», ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «για μας η Μεσόγειος είναι ένας χώρος, όπου δεν χωρούν άγονοι ανταγωνισμοί» και ότι ο τρόπος που μπορούμε να επιλύουμε τις διαφορές μας είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, όπως απέδειξε έμπρακτα η Ελλάδα οριοθετώντας ΑΟΖ με την Ιταλία, την Αίγυπτο, ενώ συζητά και με την Αλβανία και είναι ανοιχτή για τον καθορισμό ΑΟΖ και με τη Λιβύη. Κατ' αντιπαραβολή προς την Τουρκία, όπως είπε, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, κάνοντας ειδική αναφορά στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που χθες καταδικάστηκε και από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ευρωβουλής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών