Προηγήθηκε η τηλεφωνική συνομιλία του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Joe Biden
«Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Σουηδία» δήλωσε χαρακτηριστικά παραμονή της έναρξης της ετήσιας συνόδου κορυφής του NATO στη Λιθουανία.
Μιλώντας ενόψει της αναχώρησής του για την Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνίας που επετεύχθη το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα.
Την ίδια στιγμή, ο Erdogan διεμήνυσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας για τη Σουηδία δεν συνδέεται με την αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα διευκολύνει τη διαδικασία για ένταξη του Κιέβου στο NATO.
Η αντίδραση της ΕΕ
Στον αντίποδα, πάντως, η ΕΕ διαμηνύει ότι οι διαδικασίες διεύρυνσης και ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι ξεχωριστές.
«Η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες» δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Dana Spinant.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, ο οποίος διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των ενταξιακών διαπραγμετεύσεων της Τουρκίας και του αιτήματος της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Το σχόλιο της Γερμανίας
«H Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν έχει ανοίξει εδώ και καιρό κανένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Sebastian Fischer, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Christiane Hoffmann δήλωσε ότι κατανοεί το υπόβαθρο της ερώτησης, αλλά επισήμανε ότι η είδηση (ενν. σχετικά με τη διασύνδεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Tayyip Erdogan της συγκατάθεσής του για την για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ) έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγο και περιορίστηκε να αναφέρει ότι «συντάσσεται με την απάντηση» από τον εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών.
Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ το 1987 και το 1999 ανακηρύχθηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επισήμως το 2005, αλλά μετά «τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων», η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τον Ιούνιο του 2018 τη διαδικασία.
Στην προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού το 2021, τα τρία κόμματα (SPD, Πράσινοι, FDP), αναφέρουν: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία και γείτονας της ΕΕ, με τον οποίο διατηρούμε πολύπλευρες σχέσεις. Για αυτόν τον λόγο έχουμε ειδικό ενδιαφέρον για καλή σχέση με την Τουρκία. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίους και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώνονται εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Για αυτόν τον λόγο, δεν επιθυμούμε ούτε να ανοίξουμε ούτε να κλείσουμε κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η απελευθέρωση του καθεστώτος των ταξιδιωτικών θεωρήσεων και η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης είναι εφικτές μόνο όταν η Τουρκία πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».
Η τηλεφωνική επικονωνία με Biden
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, κατά την οποία, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, συζητήθηκε η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Ο Erdogan ανέφερε στον Joe Biden ότι η Στοκχόλμη έχει λάβει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε η Άγκυρα να επικυρώσει την υποψηφιότητά της, αναφερόμενος σε αντιτρομοκρατικό νόμο που ψήφισε η Σουηδία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτά τα μέτρα δεν ήταν χρήσιμα, καθώς υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Σουηδία.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς για το καθεστώς της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. «Οι ηγέτες συμφώνησαν έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Βίλνιους και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Η συνάντηση Erdogan με Μητσοτάκη
Ιδιαίτερα σημαντική για Αθήνα και Άγκυρα κρίνεται η συνάντηση που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Μία συνάντηση που ακολουθεί το «Μητσοτάκης γιοκ», την πολεμική ρητορική του 2022 αλλά και την νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επέβαλε η διπλωματία των σεισμών αλλάζοντας το κλίμα.
Για το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ακόμα και αν είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφωνίες αφού οι θέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν μεταβληθεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών