Η Ελλάδα έλαβε σαφή θέση υπέρ του Ισραήλ, όμως, τις τελευταίες μέρες μετά και τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων έχει θέσει το ζήτημα της αυτοσυγκράτησης και της ψυχραιμίας
Η Ελλάδα έλαβε σαφή θέση υπέρ του Ισραήλ, όμως, τις τελευταίες μέρες μετά και τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων έχει θέσει το ζήτημα της αυτοσυγκράτησης και της ψυχραιμίας τονίζοντας ότι «Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη». Την θέση αυτή την έθεσε στις επαφές που είχε με Ριάντ όπου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου, Mohament Bin Salman, όπου και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
O Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, ενώ χαιρέτισε τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για αποκλιμάκωση και τερματισμό της βίας
Σε Αίγυπτο για το παλαιστινιακό
Το ταξίδι στο Ισραήλ ματαιώθηκε αλλά το Σάββατο ο Πρωθυπουργός μαζί με το επιτελείο του θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο στα πλαίσια μιας πολυμερούς διάσκεψης για το παλαιστινιακό.
Στην κυβέρνηση αντιμετωπίζεται ως μείζονα προτεραιότητα η αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση του μεταναστευτικού στην περιοχή μας.
Και σε αυτή την εξίσωση μπαίνει και η Τουρκία η οποία και πάλι δεν έχει πάρει θέση που να ικανοποιεί την Δύση, φέρνοντας στα άκρα τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Αλλοπρόσαλη τακτική Erdogan για το Ισραήλ αφού η Τουρκία έχει κάνει το ίδιο στην Κύπρο
Η Άγκυρα και ο Erdogan έχει υποστηρίξει την Xαμάς παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες έχουν καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση της, γεγονός το οποίο όπως είπε και ο έλληνας πρωθυπουργός είναι προβληματικό.
Παρά την περίεργη τακτική του Erdogan που μέχρι και με την Χαμάς συνεννοείται για να υπάρξει απελευθέρωση των ομήρων – όσον έχουν μείνει ζωντανοί- ελληνικές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι δεν κινδυνεύει το συμβούλιο ανώτατης συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου όπου εκεί θα έχουμε εκ νέου συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Όμως, μπορεί να έχουμε και πιο νωρίς κάποια σημαντική συνάντηση των δύο ανδρών αναλόγως τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό.
Θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να τονίσει ότι η στάση της Τουρκίας είναι υποκριτική για το Μεσανατολικό αφού ο Εrdogan υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει επιβληθεί σε ξένο κράτος, όμως, το ίδιο έχει κάνει και αυτός στην Κύπρο… Όμως, η Ελλάδα δεν θέλει να μπλέξει τα δύο ζητήματα.
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το μεταναστευτικό
Στο πρόσφατο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο αρχηγών Μητσοτάκη – Erdogan όλα έδειξαν ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα παρά τις διαφορετικές στρατηγικές στο ζήτημα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Ως προς αυτό το θέμα, η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις καθώς η Τουρκία θα γίνει και πάλι κόμβος λαθραίας μετανάστευσης την ώρα που οι δύο χώρες προσπαθούν να κατοχυρώσουν μία κοινή συμφωνία για το ζήτημα. Πάνω σε αυτό, μάλιστα, δηλαδή της συμφωνίας για το μεταναστευτικό θα επισκεφτεί την Τουρκία και την Άγκυρα συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.
Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών