Οι πρόεδρος της Τουρκίας και των ΗΠΑ είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη (14/12/2023)
Οι δύο ηγέτες είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη (14/12/2023), διάρκεια μιας ώρας με μενού τον πόλεμο στη Γάζα αλλά και το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στο γεγονός πως -ούτε αυτή τη φορά- ο Biden δεν προσκάλεσε τον Erdogan στον Λευκό Οίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι -μετά την εκλογή Biden- ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τις ΗΠΑ ούτε μία φορά. Σε αντίθεση, βέβαια, με ό,τι συνέβαινε επί διακυβέρνησης Donald Trump, με τον οποίο ο Erdogan διατηρούσε στενές επαφές.
«Η αλήθεια είναι πως υπήρχε μια αναμονή για ένα τηλεφώνημα του Biden προς τον Erdogan. Καθώς ο πρόεδρος Biden με αφορμή τη Γάζα είχε μιλήσει με τους ηγέτες της περιοχής αλλά όχι με τον Erdogan. Ήταν σημαντικό τηλεφώνημα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως είχε διάρκεια μιας ώρας.
Βέβαια το ερώτημα είναι πότε αυτές οι τηλεφωνικές επικοινωνίες θα αλλάξουν και πότε θα γίνει μια συνάντηση τετ α τετ. Ο πρόεδρος Biden βρίσκεται στο τέταρτο έτος της θητείας του και μέχρι και σήμερα δεν έχει έρθει καμία πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο. Η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του ΝΑΤΟ.
Πάντως είναι σημαντικό τηλεφώνημα κι έχει σημασία να ακουστεί η Τουρκία για το θέμα της Γάζας.
Υπάρχουν πληροφορίες πως στα τέλη Δεκεμβρίου, βασικά αρχές Ιανουαρίου θα τελειώσει το ζήτημα των F-16 στο Κογκρέσο. Δηλαδή υπάρχει μια ελπιδοφόρα προσμονή πως θα εγκριθεί το θέμα των F-16 στις αρχές του Ιανουαρίου. Φυσικά κι αυτά συζητήθηκαν στην τηλεφωνική συνομιλία του Λευκού Οίκου με τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan» σχολίασε ο ανταποκριτής του HABERTURK στην Ουάσιγκτον, όπως μετέδωσε ο Σκάι.
Το… μενού στην επικοινωνία Biden με Erdogan
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας συζήτησαν τον πόλεμο στη Γάζα και το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων που κρατάει πολλές γενιές, έχει κατακεραυνώσει το Ισραήλ για την καταστροφική επίθεσή του στη Γάζα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός. Έχει επίσης επικρίνει τη δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στον αντίποδα, η Ουάσινγκτον, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά την επιδρομή μαχητών της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, αλλά έχει εντείνει τις εκκλήσεις προς το Ισραήλ να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση.
Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Erdogan είπε στον Biden ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορική ευθύνη να επιτύχουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να εξασφαλιστεί εάν ο σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ μείωνε την άνευ όρων υποστήριξή του προς το Ισραήλ.
«Είναι η ιστορική ευθύνη των ΗΠΑ να διασφαλίσουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Erdogan, σύμφωνα με το γραφείο του.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Biden «επανέλαβε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» και τόνισε «την ανάγκη για έναν πολιτικό ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό» - δηλαδή την παλαιστινιακή επιδίωξη για ένα κράτος στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.
Το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Οι δύο άνδρες εμβάθυναν επίσης στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ανέφερε το γραφείο του Erdogan.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σίγουρα δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν τέθηκε επίσης το θέμα ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 τους».
Σύμφωνα με το Reuters «η Τουρκία ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη. Η κυβέρνηση Biden υποστηρίζει την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων, αλλά υπήρξαν αντιρρήσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο για το ιστορικό της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την καθυστέρηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ώστε να έρθει η Σουηδία».
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Biden και ο Erdogan συζήτησαν επίσης «τη σημασία της υποδοχής της Σουηδίας ως συμμάχου το συντομότερο δυνατό και της περαιτέρω ενίσχυσης» της «διαλειτουργικότητας» της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.
Έπειτα από μακροχρόνια μη συμπόρευση, η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει την ασφάλειά της ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά έμεινε σε αναμονή λόγω της αντίστασης των κρατών της συμμαχίας, της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.
Ο Akif Cagatay Kilic, ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Erdogan, δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που πρέπει να «εξομαλυνθούν» για να επικυρωθεί η αίτηση της Σουηδίας από τους Τούρκους βουλευτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδανική κατάσταση θα ήταν η Ουάσινγκτον να προχωρήσει ταυτόχρονα με την πώληση των αεροσκαφών F-16.
«Θα βοηθούσε πάρα πολύ τις εργασίες στο κοινοβούλιο (της Τουρκίας), διότι, όπως γνωρίζετε, πρέπει να το εγκρίνουν. Είναι στα σκαριά, είναι σε συζήτηση», δήλωσε ο Kilic.
Υπήρχαν ακόμη ζητήματα για τα οποία η Άγκυρα «αμφιβάλλει», είπε ο Kilic, και υπήρχε «κάποια αντίσταση» μεταξύ των βουλευτών. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ψηφοφορία επικύρωσης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών