Η Σερβία υποστηρίζει πως η αποδοχή της μη αναγνωρισμένης περιοχής θα θεωρηθεί βήμα προς την αναγνώριση της κυριαρχίας της
Οργή επικρατεί στη Σερβία με την Ελλάδα και την κυβέρνηση της ΝΔ καθώς η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό, φέρνοντας την περιοχή αυτή ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Από την Ελλάδα υπέρ ψήφισαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Άννα Ευθυμίου, ο Γεώργιος Σταμάτης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης της ΝΔ ενώ καταψήφισε η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ψηφοφορία έλαβε χώρα μετά από την απόρριψη τροπολογιών που προτάθηκαν από τη Σερβία, Ιταλούς και Ούγγρους βουλευτές, οι οποίες ζητούσαν την ίδρυση της Ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία ως προϋπόθεση για την ένταξη.
Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας και η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν επίσης ψηφίσει υπέρ της αίτησης ένταξης του Κοσσυφοπεδίου.
Ο εκπρόσωπος της Σερβίας επέκρινε την εισηγήτρια της Ελλάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ντόρα Μπακογιάννη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για τη σύσταση να γίνει δεκτό το Κοσσυφοπέδιο στο Ευρωπαϊκό Σώμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Σερβία υποστηρίζει πως η αποδοχή της μη αναγνωρισμένης περιοχής θα θεωρηθεί βήμα προς την αναγνώρισης της κυριαρχίας της.
Σερβία: Υποκρίτρια η Μπακογιάννη4 of 5 votes from Greek MPs were in favor of #Kosovo at @coe ???? pic.twitter.com/E1XCDySH7c
— Xhemajl Rexha (@xhemajl_rexha) April 16, 2024
Η εκπρόσωπος της Σερβίας Biljana Pantić Pilja χαρακτήρισε την εισηγήτρια Ντόρα Μπακογιάννη «υποκρίτρια», προσθέτοντας πως η Σερβία είναι «ένα μικρό έθνος αλλά δεν θα παραδοθεί ποτέ».
Η έκθεση της Μπακογιάννη ανέφερε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι «σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι το Σύνταγμά του είναι ένα πολύ προοδευτικό» και ευθυγραμμισμένο με διάφορες διεθνείς συμβάσεις και χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημείωσε επίσης ότι «η ιδιότητα μέλους θα ενισχύσει τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διασφαλίζοντας την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλους όσοι βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Κοσσυφοπεδίου».
Η τελική απόφαση μέλους ανήκει τώρα στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού, το οποίο θα συνεδριάσει τον Μάιο 2024.
Για να εγκριθεί η ένταξη της Πρίστινα, απαιτείται πλειοψηφία 2/3.
«Από το 1951, η Επιτροπή υπουργών δεν έχει λάβει απόφαση διαφορετική από τη Γνώμη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. πιστεύουμε ότι η επόμενη φάση θα ολοκληρωθεί επίσης με επιτυχία», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti μετά την ψηφοφορία.
«Με το Κοσσυφοπέδιο εκεί, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποκτά μια νέα και ζωντανή δημοκρατία, όπου ο νόμος κυβερνά και τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά. Ευχαριστώ όλους. Συγχαρητήρια σε όλους», είπε ο Kurti.
Όταν ανησυχούσε η Ελλάδα για το Κόσοβο
Το Κοσσυφοπέδιο έχει βαθιά σημασία για τη Σερβία.
Περιέχει πολλά σερβικά ορθόδοξα χριστιανικά μοναστήρια και θεωρείται το λίκνο του σερβικού πολιτισμού.
Το 1389 διεξήχθη η Μάχη του Κοσσυφοπεδίου που θεωρείται μια καθοριστική στιγμή για τη σερβική εθνική ταυτότητα.
Ιστορικά η Ελλάδα είχε υπογραμμίσει τη σημασία του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των υπαρχόντων κρατών.
Ανησυχούσε, (σ.σ. πριν την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία το 2019) ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει αυτονομιστικά κινήματα εντός της ίδιας της Ελλάδας.
Η Ελλάδα στο παρελθόν με στενούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με το Βελιγράδι, δεν ήθελε να προβεί σε ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι υπονομεύουν την κυριαρχία της Σερβίας.
Όταν η Μπακογιάννη υπεραμυνόταν της εισηγητικής έκθεσης
Εισηγήτρια της έκθεσης ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα είχε δηλώσει, απαντώντας στις επικρίσεις που δεχόταν, ότι οι νομικοί επιβεβαίωσαν τη θέση ότι το Κοσσυφοπέδιο πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η κ. Μπακογιάννη, μάλιστα, είχε μιλήσει και για τις χώρες που την επέκριναν για την έκθεσή της, όπου είπε ότι οι επικριτές ήταν κυρίως χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι η έκθεση δεν θίγει το ζήτημα της αναγνώρισης ή μη του Κοσσυφοπεδίου και ωπς αυτό το θέμα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των κρατών
«Για αυτούς, θα ήθελα με όλη μου την καρδιά να είναι ειλικρινείς, γιατί στην πραγματικότητα το θέμα τους δεν αφορούσε ποτέ ποιες είναι, αν έχουν τεθεί, οι προϋποθέσεις για το Κοσσυφοπέδιο. Δεν μπορεί να υπάρχει προϋπόθεση ότι αυτές οι χώρες θα υποστήριζαν μια θετική έκθεση, για τον ίδιο λόγο που η αντίθεσή τους δεν έχει καμία σχέση με το κριτήριο αποδοχής που εξετάζει η έκθεσή μου. Αντιτίθενται στην ίδια την ιδέα του κράτους του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό είναι απαράδεκτο, καταλαβαίνω, και θα ήταν πιο γενναίο εκ μέρους τους να το πουν. Επαναλαμβάνω ξανά: η έκθεση δεν λαμβάνει θέση για την ιθαγένεια. Αυτό δεν ζητήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών.
Αν ήμουν υποχρεωμένη από την Επιτροπή Υπουργών να πω τη γνώμη μου για την ιθαγένεια, εάν η Επιτροπή Υπουργών ζητούσε τη γνώμη μου ή τη γνώμη μας για την ιθαγένεια, δεν θα λάμβανα ποτέ αυτήν την έκθεση και θα ευθυγραμμιζόμουν με τη σημερινή θέση της Ελλάδας.
Αλλά αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι έτσι και δεν ήταν ποτέ», είχε δηλώσει η κ, Μπακογιάννη.
Vucic: Ντροπή στη Μπακογιάννη
Όταν έγινε η εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, της επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς υπονοώντας ότι υπηρετεί αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα στην περιοχή.
«Οι δυτικές χώρες αισθάνονται μεγάλη πίεση λόγω της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων και της αβεβαιότητας για το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία και υφίστανται πίεση από πολιτικά μηνύματα από τη Μόσχα με βάση αυτό που ονομάζεται «προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου».
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, πρόκειται να αφαιρέσουν το Κοσσυφοπέδιο ως πιθανό άσο κάτω από το μανίκι του Vladimir Putin και γι’ αυτό στοχοποιούν την Πρίστινα και όσους τους έχουν υποστηρίξει», είπε ο Vucic.
«Όσον αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη …. Θα το ξαναπώ Ντόρα : Ντροπή σας που είπατε ψέματα και για αυτό που κάνατε. Να ντρέπεστε, εγώ γνωρίζω καλά από ποιόν πήρατε εντολή να μην τιμήσετε τις αρχές σας … να ντρέπεστε … μερικοί άνθρωποι είναι άβουλοι».
Πιο συγκεκριμένα ο Vucic κατηγόρησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας πως ως εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της έπειτα από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από τον όρο η Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την «Ένωση Σερβικών Δήμων» (ZSO). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ξαφνικά μετάνιωσε, ενώ ήταν πολύ σταθερή και δυνατή. Θυμήθηκε ότι η ZSO δεν είναι σημαντικό. Και μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση είναι σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας».
Ο Vucic είχε προειδοποιήσει ότι η Σερβία θα λάβει μια «σοβαρή απόφαση» για το Συμβούλιο της Ευρώπης, εάν αυτός ο ευρωπαϊκός οργανισμός δεχθεί το Κοσσυφοπέδιο ως μέλος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών