(upd2) Πολύ μεγάλη νίκη σημείωσε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO- DPMNE τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη 8/5 στη Βόρεια Μακεδονία.
Στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το VMRO- DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 43% και καταλαμβάνει 59 έδρες επί συνόλου 120 εδρών.
Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) καταποντίζεται, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 15% και 19 έδρες, ενώ τρίτο αναδεικνύεται το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι με 14% και 18 έδρες.
Στην τέταρτη θέση έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει», ο οποίος λαμβάνει το 11% των ψήφων και 13 έδρες, πέμπτο είναι το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα Αριστερά με 6,8% και 6 έδρες ενώ έκτο είναι το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» με 5,3% και 5 έδρες.
Σχηματισμός κυβέρνησης
Σε δηλώσεις του ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski υποστήριξε πως νίκησε ο περήφανος λαός της «Μακεδονίας» και ότι «ηττήθηκε η διαφθορά, ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία που εξέθρεψε η συγκυβέρνηση SDSM-DUI».
Όπως είπε, εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό συναπισμό κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το DUI, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια.
Σημειώνεται πως οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.
Πρόεδρος η Gordana Silianowska
Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο επίσης άνω του 70%, η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Gordana Silianowska, λαμβάνει ποσοστό 64,5%, έναντι ποσοστού 29,5% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski, και με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Silianowska αναδεικνύεται νέα πρόεδρος της χώρας.
Η 70χρονη Silianowska γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το προεδρικό αξίωμα στην ιστορία της χώρας.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως οι θέσεις του VMRO παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών - ιδιαίτερα ως προς το όνομα της γειτονικής χώρας.
Τα στελέχη του ήδη αναγγέλλουν ότι θα ονομάζουν την χώρα τους σκέτο «Μακεδονία» και αρκετοί κύκλοι της σημερινής κυβέρνησης στα Σκόπια δείχνουν να συμφωνούν.
Προδοτική συμφωνία
Για την επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το BN έχει εκφραστεί εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, τώρα πια κυβερνάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ως τώρα διπλωματική στρατηγική του στο θέμα των Σκοπίων δείχνει να είναι το λιγότερο ανακόλουθη έως φοβική και ενδοτική.
1) Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την συμφωνία, την είχε ονομάσει προδοτική και είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ακυρώσει τα δύσκολα σημεία της.
Αυτά βέβαια, στην αντιπολίτευση. Τότε που γνωστοί σημερινοί υπουργοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης βρισκόταν στην πρώτη γραμμή στο Σύνταγμα μαζί με άλλα σαμαρικά στελέχη να διαμαρτυρηθούν κατά της Συμφωνίας.
Όταν έγινε κυβέρνηση, με τη ψήφο των Μακεδονομάχων την οποία, βεβαίως, έλαβε στις εκλογές, ξέχασε τα πάντα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα τιμήσουμε τη Συμφωνία.
2) Μάλιστα, πριν 1,5 μήνα ο Πρωθυπουργός τόνιζε στο Οικονομικό Forum των Δελφών ενώπιον του Zaev που είχε έρθει ο φιλοξενούμενος ομιλητής, ότι η Ελλάδα στηρίζει εμφατικά την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.
Όμως το νέο εθνικιστικό ξέσπασμα του Ζάεφ που μιλούσε για εθνική ομάδα ποδοσφαίρου «Μακεδονία», δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε αφελής καθώς όπως είχαν διαβλέψει έμπειροι διπλωμάτες αλλά και στελέχη της πατριωτικής δεξιάς στη ΝΔ, τα Σκόπια θα κάνουν τα πάντα να λέγονται ως Μακεδονία απέναντι σε όλους, παραβαίνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
3) Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν υπήρξε αυστηρή με τα Σκόπια αλλά βοήθησε το γειτονικό κράτος παρέχοντας δωρεάν εμβόλια κατά του COVID 19 που είχε αγοράσει το Ελληνικό κράτος και είχαν μείνει αδιάθετα στην ελληνική κοινωνία.
Παλαιότερα, μάλιστα, είχε στείλει και ελληνικά μαχητικά να παραφυλάνε τον εθνικό εναέριο χώρο της Β.Μακεδονίας.
Και όλα αυτά, όταν η γειτονική Βουλγαρία για ένα ασήμαντο ζήτημα, αυτό της γλώσσας των Σκοπίων- την οποία ορθά δεν αναγνωρίζει ως μακεδονική καθώς είναι καθαρά βουλγάρικα- έχει βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.
Εμείς, για ποιο σημαντικά ζητήματα ως ελληνική διπλωματία, γιατί είμαστε ενδοτικοί;
Γιατί δεν καταγγέλουμε την Συμφωνία αφού παραβιάζεται;
4) Γενικότερα η ελληνική διπλωματία μάς έχει μπερδέψει.
Στο θέμα των Σκοπίων, όπου έχουμε μεγάλη διαφορά ισχύος, ποιεί τη νήσσαν.
Έχουμε ξαναγράψει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να βοηθηθεί μέσα από την συνεργασία των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας.
Απεναντίας, η ελληνική οικονομία δεν έχει να ωφεληθεί από την αγορά των Σκοπίων, το αντίθετο.
Και παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί καν να πιέσει ένα απολύτως εξαρτώμενο από εμάς κράτος να σεβαστεί μία Συμφωνία που περισσότερο είναι υπέρ των Σκοπίων.
www.bankingnews.gr
Σαρωτική νίκη του VMRO στα Σκόπια – Κουρελόχαρτο η Συμφωνία των Πρεσπών, ό,τι δεν κάνει ο Μητσοτάκης το κάνουν οι «γείτονες»
Από τις σημερινές "διπλές" εκλογές αναμένεται πως θα προκύψει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα…
Σχόλια αναγνωστών