Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γλυκά Νερά: Μυστήριο για το στρατιωτικού τύπου drone - Πιστοποιημένο από το ΝΑΤΟ για ρουκέτες - Το ζήταγε και ο... Zelensky

Γλυκά Νερά: Μυστήριο για το στρατιωτικού τύπου drone - Πιστοποιημένο από το ΝΑΤΟ για ρουκέτες - Το ζήταγε και ο... Zelensky
Σημειώνεται ότι το σημείο της πτώσης του drone απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Διοικήσεως Μεσογείου
Σχετικά Άρθρα
Πλήθος ερωτηματικών προκαλεί η πτώση του στρατιωτικού τύπου drone που κατέπεσε χθες 3/7 στον Υμηττό, το οποίο φαίνεται να προκάλεσε μάλιστα την πυρκαγιά που σημειώθηκε στην περιοχή.
Τον γύρο του διακτύου, κάνουν οι εικόνες και τα βίντεο από το συγκεκριμένο drone το οποίο ονομάζεται «SARISA SRS 1A», και παράγεται από την εταιρεία SPIRIT AERONAUTICAL SYSTEMS (SAS) Technology, η οποία έχει την έδρα της στα Γλυκά Νερά.
Βρίσκεται δηλαδή δίπλα στον τόπο εκδήλωσης της φωτιάς η οποία έθεσε σε κίνδυνο όλο το δάσος σε μια τελευταία ανάσα οξυγόνου στην  Αττική.
Σημειώνεται ότι το σημείο της πτώσης του drone απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Διοικήσεως Μεσογείου.
Αρχικά, η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές ατόμων, την ώρα που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν γρήγορα μετά την πτώση... με ένα μαύρο βαν.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ίδιοι παραδέχτηκαν στους αστυνομικούς ότι εκείνοι πετούσαν το drone και φέρεται να δήλωσαν υπάλληλοι της παραπάνω εταιρείας κατασκευής.
Εν τέλει, ο ένας εξ αυτών συνελήφθη ως ο χειριστής του drone και θα δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για εμπρησμό από αμέλεια σε δάση.
Παράλληλα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Σέβης  έβγαλε αντίγραφα της δικογραφίας, για να διερευνήσει εάν υπήρχαν και άλλοι λόγοι για την πτώση του drone και για τα αίτια της φωτιάς

Τα ερωτηματικά

Ποιος μπορεί τελικά να έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο στρατιωτικό μηχάνημα; Και από πού πήρε την άδεια πτήσης;
Το εν λόγω μη επανδρωμένο όχημα που εντοπίστηκε στα Γλυκά Νερά είναι η στρατιωτική έκδοση, που πιστοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ ως εκτοξευτής ρουκετών.
Η εταιρεία κατασκευής του ιδρύθηκε το 2020 και ανήκει σε ευρύτερο όμιλο με δραστηριότητα σε πολλούς τομείς όπως ναυτιλία, logistic/e-commerce, Τρόφιμα, Διεθνές εμπόριο (Trading), Real Estate, Τουρισμό, Ενέργεια. Κατασκευάζει drones και για στρατιωτική και για πολιτική χρήση, έχει πουλήσει τέτοια στην Πυροσβεστική, ενώ είναι σε άμεση επαφή και συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και την Ε4 Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ.

Η παρουσίαση λίγες μέρες πριν (1/7)

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της εταιρείας, την περασμένη Δευτέρα 1/7 στην έδρα της λίγες μέρες δηλαδή πριν το περιστατικό, και με μεσολάβηση της παραπάνω Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ, έγινε παρουσίαση των οπλικών συστημάτων της SAS σε 19 διαπιστευμένους, στην Ελλάδα, Ακολούθους Αμυνας από 14 συνολικά χώρες, όπου συμμετείχαν και ο Ταξίαρχος Διευθυντής της, όπως και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Σπυριδάκος.
Επίσης στελέχη της εταιρείας συμμετείχαν πρόσφατα σε παρουσίαση στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, όπως και σε έκθεση της Ενωσης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (Association of the United States Army).
Υπενθυμίζεται ότι drone που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ρουκέτες είχε ζητήσει και ο ίδιος ο Zelensky, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της χώρας του προς τη Δύση, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις.

Drones της εταιρείας ανήκουν στις ελληνικές
ένοπλες δυνάμεις 

Επιπλέον, drone της εν λόγω εταιρείας είναι ενταγμένο και στο οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα το 2021, σύστημα τύπου EMPUSA, EMP-X6Τ (Tactical), έγινε δωρεά προς το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), επίλεκτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων. Εγινε αποδεκτή από τον τότε υπουργό Αμυνας (ΦΕΚ 4360/21-09-2021) και η παράδοση του εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΕΤΑ στις 10/9/21.
Επίσης η εν λόγω εταιρεία υποστηρίζεται από τον γνωστό βελγικό όμιλο στην πολεμική βιομηχανία «THALES Group», που την προμηθεύει τα πυρομαχικά των δοκιμών, και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης