Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απάντηση Μητσοτάκη στον Mickoski από το βήμα του ΝΑΤΟ - «Επικίνδυνη η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Απάντηση Μητσοτάκη στον Mickoski από το βήμα του ΝΑΤΟ - «Επικίνδυνη η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»
«Πάνω απ όλα, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»
Σχετικά Άρθρα
Απάντηση στον Hristijan Mickoski έδωσε με παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο από την «επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» που επιλέγει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. 
Στην πρώτη συνεδρία των ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και ευημερία βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.
Προηγουμένως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είχε αναφερθεί στη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.
Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα, ξεκθάρισε -σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Υπογράμμισε ότι η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση των λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
«Πάνω απ όλα, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης στην πρώτη παρέμβασή του στη συνεδρία του Συμβουλίου των ηγετών του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στις σημαντικές αποφάσεις του Οργανισμού, που θα ληφθούν στη διάρκεια της Συνόδου, αποκαλώντας τη χώρα του «Μακεδονία» και την κυβέρνησή του «μακεδονική».

Συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Κατ' ιδίαν συζήτηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken είχε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον.
Σε βίντεο που κοινοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δύο άνδρες φαίνεται να συνομιλούν όρθιοι σε διάδρομο του κτιρίου όπου διεξάγεται η Σύνοδος.
Σε άλλο βίντεο, ο πρωθυπουργός φαίνεται να χαιρετά τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ens Stoltenberg, ενώ έχει θερμή χειραψία με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Bide.

Τετ α τετ με Recep Tayyip Erdogan 

Την πέμπτη συνάντησή τους εντός των τελευταίων 12 μηνών θα πραγματοποιήσουν απόψε (10/7) ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Tayyip Erdogan, προχωρώντας σε μια επισκόπηση της διαδικασίας επαναπροσέγγισης και επιβεβαιώνοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί.
Η συνάντηση θα είναι σύντομη, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης