Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η σεμνή τελετή εθνικής ταπείνωσης έλαβε τέλος: Οι Τούρκοι μας ευχαριστούν για την Κάσο, ο Μητσοτάκης «ταλαιπωρήθηκε λίγο»

Η σεμνή τελετή εθνικής ταπείνωσης έλαβε τέλος: Οι Τούρκοι μας ευχαριστούν για την Κάσο, ο Μητσοτάκης «ταλαιπωρήθηκε λίγο»
Σαν να μην έφτανε η κυβερνητική και μιντιακή υποβάθμιση του επεισοδίου, ήρθε το Τούρκικο Υπουργείο Άμυνας, κατά ειρωνικό και προκλητικό τρόπο, να ευχαριστήσει τις ελληνικές αρχές
Η σεμνή τελετή της εθνικής μας ταπείνωσης ολοκληρώθηκε με κυβερνητική ... υπογραφή , καθώς η αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ από την Τουρκία στην περιοχή της Κάσου εμπεδώθηκε στα κυρίαρχα ΜΜΕ και την ελληνική κοινή γνώμη σχεδόν ως μη γενόμενη.
Σαν να μην έφτανε η κυβερνητική και μιντιακή υποβάθμιση του επεισοδίου, ήρθε το Τούρκικο Υπουργείο Άμυνας, κατά ειρωνικό και προκλητικό τρόπο, να ευχαριστήσει τις ελληνικές αρχές «για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία» δείχνοντας σε συμμάχους και αντιπάλους ότι η θαλάσσια περιοχή 6 μίλια πέρα από την Κάσο της ανήκει.
Την ίδια στιγμή, σε μια στιχομυθία ενδεικτική της όλης ελληνικής στάσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες (25/7) στον Α/ΓΕΝ -στην εκδήλωση για τα 50 έτη της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας- ότι «μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας [σ.σ. αναφερόμενος στην Τουρκία], αλλά τελικά όλα καλά»...
Κι όλα αυτά ενώ η τουρκική διπλωματία, διεκδικεί διαχρονικά τα ύδατα νότια, ανατολικά και νοτιοδυτικά της Κάσου, παρουσιάζοντάς την ως περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Παράγει τετελεσμένα η αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ

Φυσικά, η εν λόγω περιοχή κατοχυρώνεται νομικά ως αδιαμφισβήτητα ελληνική, κάτι που επανεπιβεβαίωσε ο καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Ωστόσο, η Άγκυρα αντικρούει την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου, που υποτίθεται ότι αγνοεί πλήρως την επήρεια των ελληνικών νησιών.

43woywpy.webp

Επ' αυτής της οινεί νομικής βάσης, οι πηγές του τουρκικού υπουργείο άμυνας τόνισαν προ ημερών: «Στις 21 Ιουλίου, η Ελλάδα εξέδωσε ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελούσε το υπό ιταλική σημαία πλοίο R/V IEVOLI RELLUME για την τοποθέτηση καλωδίων, ορισμένες από τις οποίες εισέρχονταν στις Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας. Για το θέμα αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας με αντιρρήσεις, ενώ δηλώθηκε ότι για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές που υπάγονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας απαιτείται η λήψη άδειας. Το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη».
Στην ίδια προκλητική ρητορική, υποστήριξαν ότι το πλοίο «εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας»
Και κατέληξαν: «Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των Ναυτικών μας Δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους».
Γίνεται πια σαφές ότι η ελληνική υποχωρητικότητα στην Κάσο, λειτούργησε ως η πιο λαμπρή παντιέρα, προκειμένου ο τουρκικός εθνικισμός να μπορεί να επικαλείται τετελεσμένα.
Κι αν αυτό δεν είναι ακόμη καταφανές και στους πιο δύσπιστους, αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας σε διεθνή fora και οργανισμούς.
Έτσι, θα γίνει αντιληπτό ότι η επικοινωνιακή διαχείριση και η μικροπολιτική κατευνασμού στα εθνικά θέματα, ενίοτε παράγουν μακροπρόθεσμα, καταστροδικά αποτελέσματα.

Το χρονικό του τουρκικού τσαμπουκά

Στις 22 Ιουλίου, ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε NAVTEX (693/24) , για τη διεξαγωγή ερευνών ειδικού ερευνητικού πλοίου, του ιταλικού Ievoli Relume, προκειμένου αυτό να διεξάγει έρευνες για την πόντιση καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη), μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου, και μεταξύ Καρπάθου και Κάσου.
Την ίδια ημέρα ακολούθησε τουρκική NAVTEX (671/24), ως αντίδραση στην ανωτέρω ελληνική.
Στις 23 Ιουλίου, και ενώ το ιταλικό ερευνητικό σκάφος, διεξήγαγε έρευνες εντός χωρικών υδάτων, εμφανίστηκαν στην περιοχή πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων δύο φρεγάτες.
Από ελληνικής πλευρά έσπευσαν στην περιοχή μία κανονιοφόρος, μία φρεγάτα και ένα περιπολικό του Λιμενικού.
Στις 24 Ιουλίου, το εν λόγω ερευνητικό πλοίο, φέρεται να ολοκλήρωσε τις έρευνες του και να πλέει προς την Κρήτη, χωρίς να έχει φτάσει στα απώτερα σημεία της προγραμματισμένης έρευνας.
Στις έρευνες κινήθηκε έως τα 6,5 ναυτικά μίλια από την Κάσο, επιβεβαιώνοντας κατά πολλούς τα όσα υποστηρίζουν και διεκδικούν οι Τούρκοι.

www.bankiingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης