Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενδεχομένως προκάλεσε προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενδεχομένως προκάλεσε προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Hakan Fidan είπε ότι η Τουρκία έχει χιλιάδες στρατιώτες στα Κατεχόμενα και «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας» εκεί.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενδεχομένως προκάλεσε προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία έχει χιλιάδες στρατιώτες στα Κατεχόμενα και «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας» εκεί.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν θα επανεξεταστεί το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία το 2019, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Εμείς με τη Λιβύη, όπως γνωρίζετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας.
Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Σημασία έχει ότι το έργο που κάνουμε γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση. Εμείς αυτό κοιτάζουμε».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Khalifa Haftar, του ηγέτη των δυνάμεων που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη, στην Τουρκία και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική Λιβύη, ο Hakan Fidan είπε ότι οι σχέσεις με την ανατολική Λιβύη εξελίσσονται αρκετά καλά.
Όσον αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τον Αύγουστο το Κάιρο και πως «Θεού θέλοντος θα φιλοξενήσουμε επίσης τον (Αιγύπτιο πρόεδρο) κ. Sisi στην Άγκυρα».
Σημείωσε δε πως «η Αίγυπτος έχει μεγάλα σύνορα με τη Λιβύη.
Η Αίγυπτος δικαιολογημένα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ασφάλειας των συνόρων εκεί, το οποίο πρέπει να επιλυθεί.
Ως εκ τούτου, και η Αίγυπτος έχει ένα ενδιαφέρον για τη Λιβύη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης