Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σάλος στην τουρκική Βουλή: «Η Γαλάζια Πατρίδα χάθηκε, η Ελλάδα συμφώνησε με Haftar, Αίγυπτο» - Akar: «Πες τους να σκάσουν»

Σάλος στην τουρκική Βουλή: «Η Γαλάζια Πατρίδα χάθηκε, η Ελλάδα συμφώνησε με Haftar, Αίγυπτο» - Akar: «Πες τους να σκάσουν»
Ο Murat Emir του CHP ρώτησε τον Hulusi Akar του AKP: «Ήσουν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου όταν τα συριακά σύνορα μετατρεπόταν σε κόσκινο, τι έκανες;»...
Το Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας μονοπωλεί την πολιτική ζωή της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, με τις αντεγκλήσεις και τους διαγκωνισμούς μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να λαμβάνουν πρωτοφανή έκταση…
Μάλιστα, ο διάλογος σήμερα Τρίτη 30 Ιουλίου ήταν τόσο οξύς, που ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Erdogan, Hulusi Akar, από τις φωνές έφτασε σε σημείο λιποθυμίας
Ειδικότερα, ο Akar ξεκίνησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης ως εξής:
«H Γαλάζια Πατρίδα προστατεύει τα δικαιώματα, και τα συμφέροντά μας κάτω και πάνω από τις θάλασσές μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας, των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, δηλαδή του Εθνικού μας Συμφώνου για τις θάλασσες.
Με 12 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής και τα 462 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης, η Γαλάζια Πατρίδα είναι μια ξεκάθαρη πραγματικότητα, όχι ένα παραμύθι.
Τα UAV, SİHA, MİLGEM, TCG Anadolu και άλλα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι παραμύθι, αλλά οι πραγματικότητες της ζωής μας.
Το ότι ένα δικό μας πλοίο έμεινε στη θάλασσα για 182 μέρες δεν είναι παραμύθι, αλλά ρεκόρ.
Είναι πραγματικά μεγάλη απροσεξία, μεγάλη ντροπή και μεγάλη ατυχία να περιγράφουμε ως παραμύθι πώς το κράτος μας προστατεύει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντά μας.
Τι σημαίνει να περιγράφεις τη Γαλάζια Πατρίδα ως παραμύθι;
Τι θέλουν; Να περιοριστεί η Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας;
Να κόψουμε τις θαλάσσιες συγκοινωνίες με τις φιλικές και αδελφικές χώρες του κόσμου;
Να περιορίσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα των θαλάσσιων και εναέριων στοιχείων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας, δηλαδή τα πλούτη πάνω και κάτω από τις θάλασσες, ειδικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση του κράτους μας, τα δικαιώματα των παιδιών μας και το μέλλον του έθνους μας.
Να επιτρέψουμε στους σιωνιστές ναζί και τη συμμορία του Netanyahu να δολοφονεί μωρα;
Εμείς, ως Τουρκία, ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, βρισκόμαστε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…
Είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς σε θέση να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας στην Κύπρο».
Στη συνέχεια, οι αντιδράσεις αυξάνονταν από τις τάξεις του CHP, ο Akar φώναξε στους βουλευτές λέγοντας «Ακούστε».
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στον Akar χτυπώντας τα καλύμματα των τραπεζιών.

Τι αναφέρει η αντιπολίτευση…

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο βουλευτής της αντιπολίτευσης (CHP) Murat Emir…
«Ως ιδρυτικό κόμμα αυτής της Δημοκρατίας, υποστηρίζουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας και την ουράνια πατρίδα μας.
Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί. Θα λάβετε την απάντηση που ψάχνετε στα κεντρικά γραφεία της CHP αυτές τις ώρες.
Αγαπητέ Πασά, υπηρετήσατε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και Υπουργός Άμυνας.
Ο Sisi έκανε πραξικόπημα, ο κόσμος καταδίκασε το πραξικόπημα, αλλά η κυβέρνηση του Erdogan δεν κράτησε σωστή θέση.
Επιλέξαμε τον δρόμο της έντασης με την Αίγυπτο, ενώ όλοι άλλοι τα είχαν βρει με την Αίγυπτο, και χάσαμε τις σχέσεις με την Αίγυπτο.
Τώρα, γλείφετε εκεί που φτύνατε για να τα βρείτε με τον Sisi.
Αλλά αργήσατε, αργήσατε. Η Γαλάζια Πατρίδα χάθηκε.
Η Ελλάδα έκανε συμφωνία με την Αίγυπτο, η Ελλάδα συμφώνησε με τον Haftar.
Ήσουν Αρχηγός Γενικού Επιτελείου ενώ τα συριακά σύνορα γίνονταν σουρωτήρι, τι έκανες;
Είπατε “Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε στη Συρία, εκατομμύρια πρόσφυγες θα έρθουν από εκεί και η χώρα μας θα γεμίσει αίμα”;»…

«Ο Πρόεδρος έδωσε μια υπόσχεση σε εμένα»

Τότε ο Akar, που πήρε ξανά τον λόγο, φώναξε: «Ακούστε για ένα λεπτό, ακούστε τις αντιδράσεις των αντιπάλων».
Είμαι ο ομιλητής, αυτό το Κοινοβούλιο έχει εντολή.
Ο Πρόεδρος μου έδωσε τον λόγο, όχι σε εσάς.
Πρόεδρε, πες τους να σκάσουν».
Εν προκειμένω πρέπει να σημειώσουμε πως διολίσθηση των γειτόνων σε υπερεθνικιστικές κορώνες μπορεί να σηματοδοτήσουν εξελίξεις άμεσα... στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.


Παραμύθι...

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες αντιδράσεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έμπειρου βετεράνου διπλωμάτη Namik Tan ότι η «θεωρία της γαλάζιας πατρίδας» είναι ένα «παραμύθι», το οποίο υπό την πίεση της οικονομικής δυσπραγίας η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του CHP και πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Namik Tan επικρίνοντας τη στάση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην εξωτερική πολιτική δήλωσε ότι «όσο το ΑΚΡ ισχυροποιούσε τη θέση του, έτεινε να μπλέκει τον τυχοδιωκτισμό με την εξωτερική πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση προτίμησε να ασκεί εξωτερική πολιτική με φωνές και κραυγές. Και δεν σταμάτησε εκεί.
Ενίοτε ονειρεύτηκε την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν αρκέστηκε με τις διασυνοριακές (σσ στρατιωτικές) επιχειρήσεις, αναζήτησε υπερπόντιες περιπέτειες. Μόλις δυσκόλεψαν οι συνθήκες, δηλαδή όταν η χρεοκοπία της οικονομίας χτύπησε την πόρτα μας, ευτυχώς γύρισε αρκετά γρήγορα την πλάτη του στο παραμύθι της "γαλάζιας πατρίδας" που επέμεινε για ένα διάστημα».
Η ομιλία του Namik Tan έλαβε χώρα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης για την έγκριση του προεδρικού διατάγματος του Recep Tayyip Erdogan, με το οποίο εξουσιοδοτείται για δύο χρόνια η τουρκική κυβέρνηση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Σομαλία.
Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Σομαλία χρονολογείται από το 2017, ενώ τους προσεχείς μήνες αναμένεται να αναχωρήσει το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis προκειμένου να διεξάγει έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε τρία θαλάσσια οικόπεδα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, συνδεόμενο, κατά πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο, από ναυτική δύναμη για την προστασία του. Το CHP καταψήφισε το εν λόγω προεδρικό διάταγμα.
Κατά την ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, ο Namik Tan δήλωσε σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Κέρας της Αφρικής: «Εδώ βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια πρόταση για τη Σομαλία που αγνοεί όλη αυτή την ιστορική και σύγχρονη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία. Όπως συνέβη πολλές φορές, προσπαθούμε να "βάλουμε γκολ" με μια νοοτροπία κερδοσκόπου».

Κεραυνοί Erdogan

Αναφερόμενος στη δήλωση του βουλευτή του CHP και πρώην πρέσβη Namik Tan: «Από τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ισορροπημένη στάση μας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχουμε γίνει μάρτυρες της ίδιας ταλάντευσης σε κάθε θέμα.
Τώρα βλέπουμε μια παρόμοια κοντόφθαλμη στάση στο θέμα της γαλάζιας πατρίδας.
Αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Τουρκίας, κλείνουν το μάτι σε κάποιους, χαρακτηρίζοντάς την «παραμύθι» και κατηγορώντας τη χώρα μας για επεκτατισμό.
Χρησιμοποιούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός όχι για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά για να σταθούν προσοχή στους αντιπάλους της Τουρκίας.
Το όνομα αυτού είναι ανευθυνότητα, άγνοια και επιπολαιότητα».
«Δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στην προστασία της γαλάζιας πατρίδας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας μας.
Να το γνωρίζουν όλοι αυτό.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους».
«Η δική μας γραμμή, ο δικός μας χαρακτήρας είναι σαφής.
Δεν είμαστε μια χώρα από την οποία θα της πάρεις το ψωμί, αφαιρείται όταν την χτυπήσεις στο κεφάλι σου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης