Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κυπριακό: Έτοιμος «να προσέλθει ακόμη και αύριο στο τραπέζι του διαλόγου» δηλώνει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Κυπριακό: Έτοιμος «να προσέλθει ακόμη και αύριο στο τραπέζι του διαλόγου» δηλώνει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Γραπτή δήλωση του Κύπριου προέδρου για τη β΄ φάση της τουρκικής εισβολής
«Είμαι έτοιμος να προσέλθω ακόμη και αύριο στο τραπέζι του διαλόγου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και ασφαλώς των αρχών και αξιών της ΕΕ» επισήμανε εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην γραπτή δήλωση του για τη β΄ φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η γραπτή δήλωση του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από την αποφράδα μέρα της β’ φάσης της βάρβαρης εισβολής της Τουρκίας που διαίρεσε με τη βία την Κύπρο, την έθεσε υπό κατοχή, εκδίωξε χιλιάδες συμπατριωτών μας και καθόρισε τραγικά το μέλλον της Κύπρου, του λαού της και τη σύγχρονη ιστορία της.
Μισό αιώνα μετά, καταδικάζουμε το έγκλημα στην Κύπρο, τη συνεχιζόμενη κατοχή και Δεν Ξεχνάμε.
Τιμούμε και μνημονεύουμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους, τους ηρωικά μαχόμενους, τις γυναίκες και τα παιδιά της προσφυγιάς.
Την ίδια στιγμή, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δικαίωση θα έρθει μόνο μέσω της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, της απελευθέρωσης, της επανένωσης, όταν στην Κύπρο επικρατήσουν πραγματικές συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Κύπρου και των παιδιών μας. Η μη λύση δεν είναι λύση. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, παραμένουμε μαχητικά αισιόδοξοι για μια επανενωμένη Κύπρο όπως μας αξίζει.
Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, εργάζομαι άοκνα για να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Μοναδικός Στόχος, η επιτυχής κατάληξη της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες από τον ΓΓ των ΗΕ, ως αποτέλεσμα και της αναγνώρισης της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης από τη διεθνή κοινότητα, για επίλυση του προβλήματος.
Οι όποιες προκλήσεις και οι αδιάλλακτες τοποθετήσεις δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν. Αντίθετα, μας πεισμώνουν περισσότερο, ώστε να εργασθούμε πιο επίμονα και μεθοδικά, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δημιουργώντας προϋποθέσεις και ευκαιρίες.
Είμαι έτοιμος να προσέλθω ακόμη και αύριο στο τραπέζι του διαλόγου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και ασφαλώς των αρχών και αξιών της ΕΕ, στην οποία η Κύπρος είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού.
Οι προκλήσεις που υπάρχουν μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο διασφαλίζει τα συμφέροντα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Σε αυτή την προσπάθεια για επιτυχία του αγώνα μας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου και οι συνεχείς προσπάθειες για μια ισχυρή Κυπριακή Δημοκρατία, ευημερούσα και ακμάζουσα.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης