Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποκάλυψη Politico: Οι ΗΠΑ προμηθεύουν με πυραύλους JASSM βεληνεκούς 200 μιλίων την Ουκρανία και ... την Ελλάδα

Αποκάλυψη Politico: Οι ΗΠΑ προμηθεύουν με πυραύλους JASSM βεληνεκούς 200 μιλίων την Ουκρανία και ... την Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την προμήθεια των JASSM από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει το Politico
Η κυβέρνηση Biden εμφανίζεται «ανοιχτή» στην αποστολή πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα δώσει στα F-16 του Κιέβου μεγαλύτερη ώθηση, καθώς το καθεστώς του Zelensky πασχίζει να επιβιώσει στη σύγκρουσή του απέναντι στη ρωσική στρατιωτική μηχανή
Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει το Politico, ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την αγορά των οπλικών συστημάτων JASSMs βρίσκεται και η Ελλάδα. 

Απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την αποστολή των JASSMs στην Ουκρανία

Η προθυμία του Λευκού Οίκου να δώσει στην Ουκρανία τον σχετικό πύραυλο αέρος-εδάφους  έρχεται καθώς η εισβολή του Κιέβου βαθιά μέσα στη ρωσική περιφέρεια του Kursk εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της.
Δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για την αποστολή του πυραύλου, αλλά η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης Biden.
Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν αναθεωρήσεις της μεταφοράς ευαίσθητων τεχνολογιών και διασφάλιση ότι τα αεροσκάφη της Ουκρανίας μπορούν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο 2.400 λιβρών με τις σχετικές κεφαλές που απαιτούνται.
Βέβαια σε επίσημο επίπεδο το Πεντάγωνο ακόμη αρνείται να σχολιάσει εάν είχε εγκρίνει τη μεταφορά του πυραύλου.
«Εξετάζουμε μια σειρά επιλογών για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ωστόσο δεν έχουμε πληροφορίες να παράσχουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Jeff Jurgensen.

Ενισχύεται με πυραύλους βεληνεκούς 200 μιλίων η ουκρανική αεροπορία...

Οι πύραυλοι κρουζ μεγάλης εμβελείας θα γίνουν, έτσι, τα τελευταία συστήματα σε μια μακρά σειρά εξελιγμένων όπλων που κάποτε θεωρούνταν εκτός ορίων για την Ουκρανία.
Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου και πολιτικοί αντίπαλοι έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Biden ότι κινείται πολύ αργά στις προμήθειες όπλων προς το Κίεβο.
Ωστόσο, για μια σύγκρουση μόλις 30 μηνών, οι εγκρίσεις των F-16, των αρμάτων μάχης Abrams, των πυραύλων κρουζ, της αεράμυνας Patriot και των σύγχρονων αεροπλανοφόρων πεζικού έχουν μετατρέψει αυτό που ήταν ένας στρατός της Σοβιετικής εποχής σε μια υπολογίσιμη δύναμη στα πεδία των μαχών, επισημάινει το Poltico.
Bέβαια, καθώς η διακυβέρνηση Biden μπαίνει στους τελευταίους τις μήνες, και ο φανατικός υποστηρικτής της εκεχειρίας Donald Trump έρχεται με φόρα για να ανακαταλάβει τον Λευκό Οίκο, η βοήθεια προς το Κίενο γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιη...
Πάντως, εφόσον παραδοθούν, οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από αέρος θα έδιναν στην ουκρανική αεροπορία μια ικανότητα που μόνο λίγα άλλα κράτη έχουν: την εκτόξευση ενός πυραύλου κρουζ πάνω από 200 μίλια από ένα μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς αμερικανικής κατασκευής.
Ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες εντός του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, ο αξιωματούχος της κυβέρνησης, που μίλησε ανώνυμα με το Politico, προειδοποίησε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει προτού οποιοιδήποτε πύραυλοι φτάσουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι τα υπάρχοντα αεροπλάνα της Σοβιετικής εποχής του Κιέβου και τα πρόσφατα παραδοθέντα F-16 μπορούν εκτοξεύει τον πύραυλο σε στόχους που βρίσκονται πάνω από 230 μίλια μακριά.

... άλλα είναι ήδη αργά - Δώρον άδωρο τα νέα πυραυλικά συστήματα χωρίς άρση των περιορισμών

Το οπλικό σύστημα JASSM, που αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin και λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ με φειδώ στο πεδίο και έχει αποσταλεί μόνο με λίγους στενούς συμμάχους της Ουάσινγκτον.
Η Ουκρανία διαθέτει ήδη πυραύλους αέρος και εδάφους που παρέχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία που μπορούν να φτάσουν σχεδόν 200 μίλια από το σημείο εκτόξευσης τους, αλλά οι περιορισμοί στη χρήση των πυραύλων εντός της Ρωσίας παραμένουν προς το παρόν σε ισχύ.
Επομένως, οι περιορισμοί, οι οποίοι ορίζουν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εντός της Ρωσίας, εκτός αν πρόκειται για χτύπημα ακριβώς πάνω από τα σύνορα και μόνο για αυτοάμυνα, έχουν απογοητεύσει το Κίεβο, το οποίο έχει επανειλημμένα ζητήσει ελευθερία για να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην επικράτεια της Μόσχας.
Σε κάθε περίπτωση είναι ήδη πολύ αργά ούτως ή άλλως για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους υπάρχοντες πυραύλους της για να χτυπήσει ρωσικά αεροσκάφη στις βάσεις τους, καθώς ο ρωσικός στρατός μετέφερε τα μαχητικά του πέρα ​​από την εμβέλεια αυτών των πυραύλων τον Μάιο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησης.
Άλλωστε καθώς η Ουκρανία ζητά από τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν τους κανόνες της, η Μόσχα χρησιμοποίησε τα μαχητικά της αεροπλάνα που πετούσαν ανεμπόδιστα για να εκτοξεύσει βόμβες ολίσθησης σε ουκρανικές πόλεις, με απίστευτη ακρίβεια και επιτυχία, εξοντώνοντας ξένους μισθοφόρους και Ουκρανούς μαχητές.

Και η Ελλάδα σε προχωρημένες συζητήσεις για την προμήθεια των JASSM

Η Πολωνία, η Αυστραλία και η Φινλανδία έχουν το όπλο, ενώ Ιαπωνία και Ολλανδία υπέγραψαν συμφωνίες για την αγορά των πυραύλων τον Ιούλιο με την παράδοση να αναμένεται τα επόμενα χρόνια.
Η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Δανία βρίσκονται επίσης σε προχωρημένες συζητήσεις για την προμήθεια του πυραύλου μεγάλης εμβέλειας.
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία κατασκευής πυραύλων Lockheed Martin έχει παραδώσει πάνω από 4.100 JASSM σε διάφορες διαμορφώσεις στην Πολεμική Αεροπορία και στους συμμάχους των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια, με μια νέα γραμμή παραγωγής στην Αλαμπάμα που παράγει περίπου 45 πυραύλους το μήνα για να φτάσει σε απόθεμα των 7.200 πυραύλων, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι τα JASSMs θα έδιναν στην Ουκρανία σημαντική ώθηση στην εμβέλεια, καθώς τα F-16 που δωρήθηκαν αυτό το καλοκαίρι από ευρωπαϊκές χώρες δεν αναμένεται να πετάξουν κοντά στις ρωσικές γραμμές από φόβο μήπως καταρριφθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης