Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία «παρούσα» στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ έπειτα από 5 χρόνια - Τα μηνύματα Fidan στους Ευρωπαίους

Η Τουρκία «παρούσα» στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ έπειτα από 5 χρόνια - Τα μηνύματα Fidan στους Ευρωπαίους
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του, Γιώργο Γεραπετρίτη
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά, έπειτα από πέντε χρόνια, η Τουρκία θα είναι παρούσα στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα θα θέσει -εκ νέου την ατζέντα της- με έμφαση στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της, περί δύο κρατών. Μάλιστα, τουρκικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν και τη συνάντηση που θα έχει ο Fidan με τον Έλληνα ομόλογο του, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Όσον αφορά τα ευρωτουρκικά, οι ίδιες «πηγές» ανέφεραν ότι ο Fidan θα εξηγήσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τη σημασία της συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ για την αντιμετώπιση των περιφερειακών και παγκόσμιων απειλών.
Επίσης, θα μεταφέρει στους συνομιλητές του την προσδοκία της Άγκυρας να υπάρξει βούληση για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα εξηγήσει τις προτεραιότητες της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη βαρύτητα έχει για την Τουρκία ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης και η εξάλειψη των προβλημάτων που σχετίζονται με τις θεωρήσεις για τη διατήρηση των εμπορικών, πολιτιστικών, ακαδημαϊκών και ανθρωπιστικών δεσμών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Borrell: Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών μας

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή του Fidan στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επιλυθούν τα ευρωτουρκικά ζητήματα.
Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ο Borrell ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά -έπειτα αρκετά χρόνια- που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ και ευχαρίστησε όλους όσους επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση. «Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις των κρατών μελών μας -της Κύπρου- που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Borrell σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος.
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών έχει προσκληθεί στο γεύμα εργασίας των 27 υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και στο περιθώριο θα έχει διμερείς συνομιλίες με ορισμένους υπουργούς. Ο Borrell εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι θετικές ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχει η ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία. «Αυτή είναι μια καλή πρωτοβουλία. Όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και καλή θέληση», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης