Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βόμβα από Reuters: Μητσοτάκης και Erdogan θα ... μοιράσουν το Αιγαίο τον Ιανουάριο - Θαλάσσιες ζώνες και ενεργειακά στο τραπέζι

Βόμβα από Reuters: Μητσοτάκης και Erdogan θα ... μοιράσουν το Αιγαίο τον Ιανουάριο - Θαλάσσιες ζώνες και ενεργειακά στο τραπέζι
Πλην του Reuters, τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσουν τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας
Για την πιθανή εκκίνηση συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο της συνάντησης που είχαν την Τρίτη 25/9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Recep Tayyip Erdogan.
«Η δέσμευση Erdogan - Μητσοτάκη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Ελλάδας είναι ένα αρκετά σημαντικό βήμα λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα του ΝΑΤΟ.
Ακόμη και αν είναι απίθανο να παραχθούν γρήγορα αποτελέσματα, δεδομένης της περίπλοκης φύσης του θαλάσσιου τοπίου του Αιγαίου (θα μπορούσατε να κολυμπήσετε από ορισμένα ελληνικά νησιά στην Τουρκία και αντίστροφα, κ.λπ.), οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ένα de facto μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να σταματήσουν οι παραβιάσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο», τονίζει στο αποκαλυπτικό του δημοσίευμα το Reuters, στον απόηχο της συνάντησης των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, και της δήλωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με το θέμα. 
Επισημαίνεταο ότι όπως αποκάλυπτε χθες 25/9 το τουρκικό φύλλο Daily Sabah, η πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη των σχετικών συνομιλιών είναι οι αρχές Ιανουαρίου.

Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες συνεπάγεται μοιρασιά στα ενεργειακά

Ενώ το δημοσίευμα συμπληρώνει: «Μια συμφωνία σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι θαλάσσιες ζώνες τους είναι σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων σε πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και συστήματα υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας».
Όπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, «oι γείτονες Ελλάδα και Τουρκία, και οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά ιστορικοί εχθροί, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά ζητημάτων από τον εναέριο χώρο έως τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και την εθνικά διχασμένη Κύπρο. Οι εντάσεις έχουν εκτονωθεί τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, δεσμευόμενες να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να εργαστούν για τα ζητήματα που τις κράτησαν χώρια».

Yeni Safak: Στο τραπέζι τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο τουρκικός τύπος -και δη ο προκείσμενος στην συμπολίτευση- παρουσιάζει με θετικό πρόσημο, καίτοι συγκρατημένα τις εξελίξεις.
Βεβαίως παρουσιάζονται λετπές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εκάσοτε γραμμή του μέσου, εντούτοις, ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας παρουσιάζεται ως μια θετική εξέλιξη, με τις εφημερίδες να προσπαθούν να προβάλουν την Τουρκία σε πλεονεκτική θέση.
Πιο συγκεκριμένα, η Yeni Safak υπό τον τίτλο «Η Τουρκία και η Ελλάδα θα συζητήσουν τα θαλάσσια σύνορα», προσεγγίζει τον διάλογο ως μια νέα φάση στην εξομάλυνση των σχέσεων.
Η εφημερίδα παρουσιάζει τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ως απόδειξη της διάθεσης για ουσιαστική πρόοδο εκ μέρους της ελληνικής διπλωματίας.

Παρά τις δημόσιες κορώνες, ο Erdogan δεν φέρνει αντίρρηση στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Επιπροσθέτως, το διεθνές πρακτορείο υποστηρίζει επίσης ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και ότι «σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αντέδρασε στη δήλωση του Μητσοτάκη για το Κυπριακό».
Το όλο θέμα παραμένει ανοιχτό, με το Reuters να επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο ενδέχεται να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ζήτησε την αναγνώριση των Κατεχομένων ως ανεξάρτητου κράτους για δεύτερη φορά από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ , μιλώντας για δύο κράτη και δύο έθνη, προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό - το έκανε, μάλιστα, λίγη ώρα πριν από την επίσημη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Σήμερα, για μια ακόμη φορά, καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να καθιερώσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση για την Κύπρο και 61 χρόνια από την δημιουργία του Κυπριακού προβλήματος ως αποτελέσματος του σφετερισμού του Νησιού από τους Ελληνοκύπριους.
Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί.
Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν μπορεί να ισχύσει. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

fewefwefwwfff.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης