Άμυνα – Διπλωματία

Pyatt (ΗΠΑ): Εκπληκτική η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Pyatt (ΗΠΑ): Εκπληκτική η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης
«Η Ευρώπη από 40% εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, έχει φτάσει στο 15%»
Σχετικά Άρθρα
Ως «εκπληκτική» χαρακτηρίζει τη μεταμόρφωση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt.
Ο υπεύθυνος του State Department για τους ενεργειακούς πόρους, παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», αναφέρθηκε εκτενώς στον «Κάθετο Διάδρομο» μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσα από τη σύνδεση υφιστάμενων αλλά και νέων ευρωπαϊκών υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, «αυτό είναι το όνειρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ολόκληρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει αυτή την ιδέα. Ο σκοπός αυτού του Διαδρόμου είναι να δημιουργήσει μια ενεργειακή διαδρομή από την Ελλάδα μέχρι την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη. Έτσι, η Κεντρική Ευρώπη αντιμετωπίζει ιδιαίτερα θετικά την πρωτοβουλία αυτή, καθώς η ΕΕ έχει κάνει τεράστια πρόοδο για την ανεξαρτησία της από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.
Η Ευρώπη δεν πρόκειται ποτέ να ξαναδεί τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας, αλλά το φυσικό αέριο πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό μέρος του συνολικού ευρωπαϊκού ενεργειακού μίγματος για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσουμε αυτές τις νέες αρχιτεκτονικές, για να διαφοροποιήσουμε τις διαδρομές που θα επιτρέψουν την παράδοση των προμηθειών».
Εκφράζει δε την ελπίδα ότι «ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού LNG, που έρχεται στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη, θα αποφέρει μεγάλα οφέλη όχι μόνο στις ελληνικές εταιρείες και τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά σε όλη τη διαδρομή μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι και στην Ουκρανία».
Ο «Κάθετος Διάδρομος» θα διασφαλίσει επίσης ότι «η Ρωσία και η Gazprom δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσουν έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να κατασκευάζουν βόμβες και πυραύλους», σημειώνει ο Geoffrey Pyatt, τονίζοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Ζούσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Μάιο του 2022. Έτσι είδα το σοκ που υπέστη η Ευρώπη. Μία από τις τελευταίες μου δημόσιες εκδηλώσεις πριν ολοκληρώσω τη θητεία μου ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα ήταν τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Αλεξανδρούπολης με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας. Και αυτό έγινε ακριβώς αφού η Gazprom είχε διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.
Υπήρχε μια πραγματική αίσθηση φόβου. Σήμερα η Ευρώπη, από 40% εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, έχει φτάσει στο 15%, αλλά και λιγότερο».
Μάλιστα ερωτηθείς για τη μετατροπή πλέον της Αλεξανδρούπολης σε σημαντικό κόμβο για την ενεργειακή υποδομή της Ε.Ε., ο Αμερικανός υφυπουργός τονίζει τη σημασία της πρωτεύουσας του Έβρου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης: «Τα επόμενα βήματα αφορούν την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία. Συναντήθηκα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ και είδα ότι αυτό βρίσκεται σε καλό δρόμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης