Τηλεδιάσκεψη είχαν το απόγευμα του Σαββάτου (9/1/2021) η επικεφαλής της Commission, Ursula Von der Leyen και ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος χαρακτήρισε την Ευρώπη προτεραιότητα για τη χώρα του.
Στο επίκεντρο της διάσκεψης, βρέθηκαν κορωνοϊός, οικονομική ανάκαμψη και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020.
Ανταλλαγή απόψεων
Ειδικότερα, η Von der Leyen λόγο για «καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Τούρκο πρόεδρο».
«Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση με τoν Covid 19, την οικονομική ανάκαμψη και την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Josep Borrell.
Erdogan: Προτεραιότητά μας η Ευρώπη - Τι ζήτησε από την ΕΕ
Στην τουρκική ατζέντα η ΕΕ κατέχει βαρύνουσα θέση, η Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία, είπε από την πλευρά του ο Erdogan, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,
O Erdogan έκανε λόγο για μία νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ το 2021, τονίζοντας πως το 2020 δεν μπορεί να αξιολογηθεί επαρκώς λόγω των ιδιοτροπιών και των τεχνητών προβλημάτων που παρήγαγαν ορισμένα μέλη της ΕΕ (σ.σ. Ελλάδα - Κύπρος).
Πρόσθεσε δε σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. ότι, αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη όχι μόνο για το μέλλον των διμερών σχέσεων αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ θα αποτελέσουν τη βάση για μία γόνιμη ατζέντα σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και θα καταστούν το εφαλτήριο για μία νέα προσέγγιση και συνεργασία.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε εκ νέου και μία σειρά αιτημάτων προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μεταξύ άλλων ζήτησε: επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, κατάργηση της βίζας και τερματισμό δηλώσεων και πράξεων εναντίον της Τουρκίας η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Επίσης τόνισε, πως θα υπάρχουν αμοιβαία οφέλη από τις τακτικές συνόδους κορυφής Τουρκίας – ΕΕ καθώς και τις πιο πυκνές επαφές μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.
Borrell: Η ΕΕ εργάζεται για διάλογο με την Τουρκία
Της ανάγκης συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία υπεραμύνθηκε ο Josep Borrell ενόψει μάλιστα της συνάντησης, που θα έχει με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στις Βρυξέλλες στις 21/1.
H ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται «για διάλογο με την Τουρκία» σημείωσε ο Borrell.
«Συμμετείχα με την Ursula Von der Leyen σε μια χρήσιμη συνομιλία με τον Tayyip Erdogan σήμερα.
Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για διάλογο με την Τουρκία.
Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον Mevlut Cavusglu στις Βρυξέλλες για να συνεχίσω την αποστολή που ελήφθη από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο
Νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu πρόκειται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 21/1/2021 για συνομιλίες με τον Borrell.
H Τουρκία εργάζεται για να γυρίσει τη σελίδα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
«Το 2020, λόγω προβλημάτων που είχαμε με ορισμένες χώρες μέλη, υπήρξαν περιστασιακές εντάσεις στις σχέσεις μας με την ΕΕ, κάτι που δεν επιθυμούμε», δήλωσε ο Mevlut Çavusoglu σε συνέντευξη Τύπου με την Ισπανίδα ομόλογό του, Arancha Gonzalez Laya, στη Μαδρίτη.
Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα
«Όμως, με την προσέγγιση της Ισπανίας και ορισμένων άλλων χωρών, αντί για ένταση, επιλέχθηκε ο διάλογος και η πιο πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής έθεσε τα θεμέλια για αυτό», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε πως η Άγκυρα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις,
«Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις εντάσεις και να λύσουμε προβλήματα», υπογράμμισε.
Ο Cavusoglu είπε επίσης ότι η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Η Τουρκία είναι τμήμα της Ευρώπης, και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί της.
Είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τον πλούτο και τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρει η ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Το 2021 έτος συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ
Το 2021 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρονιά από το 2020 όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως έχει γράψει το Bnakingnews.gr
Σίγουρα η κατάσταση θα είναι καλύτερη, πολύ καλύτερη από το 2020 αν και η υπόθεση των Ιμίων… είχε μια σκοπιμότητα να ενεργοποιήσει την Ελλάδα ώστε να προσέλθει στον διάλογο.
Η Τουρκία προετοιμάζεται πολύ προσεκτικά.
Η Ευρώπη… δεν βλέπει τόσο αρνητικά την Τουρκία - Σε καλό επίπεδο οι σχέσεις με Ισπανία, Ιταλία
Και ενώ η καχυποψία παραμένει σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν την Τουρκία… πολύ θετικά.
Δύο σοσιαλιστικές κυβέρνησης αντιμετωπίζει μια εθνικιστική κυβέρνηση της Τουρκίας πολύ θετικά.
Π.χ. οι σχέσεις Ισπανίας – Τουρκίας είναι στο καλύτερο επίπεδο, θα αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές το 2021 στα 20 δισεκ. ευρώ.
Πολύ καλές και οι σχέσεις Τουρκίας και Ιταλίας, ακολουθούν κοινή – σχεδόν – γραμμή στην Λιβύη.
Είναι προφανές ότι το σενάριο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τα διαδραματιζόμενα του 2021 έχει όχι απλά εκμηδενιστεί αλλά εγκαταλειφθεί.
Η Τουρκία θα αιφνιδιάσει θετικά το 2021
Το 2021 η προληπτική διπλωματία και το golden ratio δηλαδή η χρυσή αναλογία θα αποτελέσουν την βάση της στρατηγικής της Τουρκίας που θα καταστεί πιο αποτελεσματική.
Το 2020 η Τουρκία διείσδυσε σε χώρες που δεν είχε ρόλο, χρησιμοποίησε την διπλωματία των κανονιοφόρων και των Navtex, ήρθε σε σύγκρουση με ορισμένες χώρες της ευρωζώνης όπως την Γαλλία, επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τους S-400 δημιούργησε ένα σκηνικό κινητικότητας με ασαφή αποτελέσματα.
Το 2021 φαίνεται ότι θα υπάρξει ουσιώδης διαφοροποίηση της στρατηγικής της Τουρκίας καθώς θα υπάρξουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές στρατηγικές.
Θα κλείσει 6 μέτωπα
Με βάση σοβαρές ενδείξεις η Τουρκία το 2021 θα κάνει ένα βήμα παραπέρα ώστε η προληπτική διπλωματία που θα ακολουθήσει να είναι πιο αποτελεσματική.
1)Θα ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα, φαίνεται ότι στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης αρχίζει αυτή η ιδέα να ωριμάζει.
Μπορεί οι λεκτικές αναφορές να δείχνουν κλιμάκωση της έντασης αλλά οι πράξεις στην εξωτερική πολιτική δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον διάλογο έχει ξεκινήσει.
H κρίσιμη διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου
2)Θα ενεργοποιηθεί η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου όπου θα συμμετάσχουν οι εξής χώρες, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος και με τις δύο αντιπροσωπείες, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Συρία και τους Παλαιστινίους.
Η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθεί υπό την υψηλή εποπτεία της ΕΕ και των ΗΠΑ που θα επιδιώξουν την σύγκλιση της.
3)Ήδη η Τουρκία έχει ξεκινήσει μυστικές επαφές με την Συρία και το καθεστώς Assad με βασικό σενάριο να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, σενάριο αρκετά πιθανό καθώς διαμεσολαβούν και οι Ρώσοι.
Η έναρξη διαλόγου Τουρκίας και Συρίας εν μέσω πολεμικών εχθροπραξιών αποτελεί ύψιστη αλλαγή στρατηγικής από την Τουρκία.
4)Ήδη η Τουρκία επιχείρησε και έσπασε τον πάγο με το Ισραήλ μετά από 2 χρόνια όπου η πρεσβεία ήταν κλειστή.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι άμεσα θα ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για μια σειρά θεμάτων.
Η Τουρκία προτείνει να ανακηρυχθεί ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ όπου τεμαχίζεται η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου αλλά δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί αυτό.. παρά το δέλεαρ ότι… οι ισραηλινοί… θα αποκτούσαν όλο το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου.
Ο διάλογος με την Ελλάδα
5)Η Τουρκία, ξεκινώντας διάλογο με την Ελλάδα και συμμετέχοντας στην Διάσκεψη της Μεσογείου θα ανοίξει μια νέα περίοδο συνεργασίας με την ΕΕ.
Ούτως ή άλλως το σενάριο επιβολής κυρώσεων κρίθηκε, δοκιμάστηκε και απορρίφθηκε η Ευρώπη δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Θα ανοίξει ένας διάλογος για την βελτιστοποίηση της τελωνειακής ένωσης αλλά αυτός ο διάλογος δεν θα είναι εύκολος, ωστόσο θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Ευρώπη.
Είναι αυτό που επιδιώξει και η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel ώστε αποχωρώντας από την ενεργή πολιτική σταδιακά να αφήσει μεταξύ πολλών ως παρακαταθήκη ένα οδικό χάρτη συνεργασίας με την Τουρκία.
6)Παρά την κλιμάκωση της έντασης που επέφεραν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για την χρήση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400… o νέος Πρόεδρος Biden των ΗΠΑ θα επιδιώξει γεφύρωσε των διαφορών με τον Erdogan και την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν κλιμάκωση καθώς θέλουν σταθεροποίηση στην περιοχή, οπότε οτιδήποτε δημιουργεί ένταση, φέρνει και πιο κοντά την Τουρκία με την Ρωσία που δεν θέλει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε και η ΕΕ, ούτε και οι ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει παρασκηνιακά την Τουρκία μόνο στην Συρία, διαμεσολαβώντας για επαφές Τουρκίας και Assad αλλά η Ρωσία… βάζει veto στον στρατηγό Haftar της Λιβύης να σπάσει την ειρηνευτική εκεχειρία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον Haftar στην Λιβύη ενώ η Τουρκία την κυβέρνηση GNA του Λιβάνου.
Τουρκία και Ρωσία στηρίζουν αντιμαχόμενα στρατόπεδα στην Λιβύη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών