Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ένα χρόνο μετά την ιστορική φράση του προέδρου της ΕΚΤ, M. Draghi, ότι θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για τη σωτηρία του ευρώ οι αναλυτές προειδοποιούν: Το 2014 η ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα

Ένα χρόνο μετά την ιστορική φράση του προέδρου της ΕΚΤ, M. Draghi, ότι θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για τη σωτηρία του ευρώ οι αναλυτές προειδοποιούν: Το 2014 η ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα
Ένα χρόνο μετά την ιστορική φράση ότι θα κάνει "ό,τι χρειάζεται" για τη σωτηρία του ευρώ και λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Mario Draghi έχει κερδίσει ακόμη και τους σκληρότερους επικριτές των αμφιλεγόμενων μεθόδων του για την καταπολέμηση της κρίσης του ευρώ. Όχι όμως τη Γερμανία.
Σε δημοσκόπηση του CNBC σε οικονομολόγους και αναλυτές, ο Draghi έλαβε μέση βαθμολογία 8/10 για την απόδοσή του ως επικεφαλής της ΕΚΤ μέχρι σήμερα, παίρνοντας πολλούς πόντους για την ομιλία του πριν από ένα χρόνο ακριβώς ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το ευρώ και να συμβάλει στην ηρεμώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η ομιλία αυτή οδήγησε σε πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, μειώνοντας την πίεση σε χώρες όπως η Ισπανία, οι οποίες αντιμετωπίζουν όλο και πιο υψηλό κόστος χρηματοδότησης.
"Το γερμανικό κοινό ήταν δύσπιστο. Μέχρι στιγμής όμως έχει πραγματοποιήσει επιτυχείς ελιγμούς σ' αυτές τις συνθήκες με ένα εξαιρετικά ικανό τρόπο", δήλωσε ο οικονομολόγος της UBS, Reinhard Cluse.
Ωστόσο, μετά από λίγο διάστημα πυροδότησε τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ αγοράζει μόνο χρόνο για την ευρωζώνη και ότι η νομισματική πολιτικές επιλογές του εξαντλούνται, γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγο της Saxo Bank, η ευρωζώνη βρίσκεται σε μια στιγμή Bear Stearns (ΗΠΑ), ενώ ο George Magnus, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της UBS, ο οποίος πιστώνεται την πρόβλεψη της αμερικανικής κρίσης των ενυπόθηκων δανείων, δήλωσε ότι είναι υπερβολές αυτά που λέγονται ότι εκείνη η ομιλία άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού.
«Ήταν ένα σημαντικό επικοινωνιακό παιχνίδι που έπεισε προς στιγμήν την αγορά ότι η ΕΚΤ ήταν διατεθειμένη να ενεργήσει ως δανειστής έσχατης ανάγκης ... Έτσι αγόρασε σημαντικό χρόνο για τους πολιτικούς", ανέφερε ο Magnus.
Ο Draghi έχει βεβαίως ακόμα πολλές προκλήσεις μπροστά του. Οι δυσκολίες στις τράπεζες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άλλη τραπεζική κρίση, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη να χρεοκοπήσει και η Πορτογαλία μπορεί να χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Draghi έχει δημιουργήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για την αγορά δίνοντας χρόνο στους πολιτικούς. "Το πρόβλημα με τη νομισματική χαλάρωση είναι ότι δίνει στις κυβερνήσεις τη δικαιολογία για να μην προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές", δηλώνει ο Magnus.
Η δέσμευση Draghi να αγοράσει απεριόριστα ποσά κρατικών ομολόγων των αδύναμων χωρών, με το λεγόμενο πρόγραμμα ΟΜΤ, δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη. Επιπλέον, το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται να αποφανθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για το αν το πρόγραμμα αυτό είναι νόμιμο.
Αλλά ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Draghi είναι να επαναφέρει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, και η ανεργία φτάνει στο 12,2% το Μάιο.
"Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει εισάγει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κλίμακας που εφάρμοσε η Fed, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας" παρατηρεί ο ο Magnus, τονίζοντας ότι έχει σημαντικούς περιορισμούς.
Όλα αυτά θα απαιτήσουν την ανάλυψη μεγαλύτερης δράσης από την ΕΚΤ, τονίζουν οι αναλυτές. Μετά την «εικονική πραγματικότητα» του προγράμματος OMT, προειδοποιεί Jakobsen, «το 2014 θα είναι το έτος της πραγματικότητας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης