Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Εκκλησιαστικό» ΤΑΙΠΕΔ συστήνουν ελληνικό δημόσιο και Αρχιεπισκοπή - Στόχος η αξιοποίηση του συνόλου των ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της εκκλησίας – Η κοινή ανακοίνωση Αρχιεπισκόπου – πρωθυπουργού

«Εκκλησιαστικό» ΤΑΙΠΕΔ συστήνουν ελληνικό δημόσιο και Αρχιεπισκοπή - Στόχος η αξιοποίηση του συνόλου των ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της εκκλησίας – Η κοινή ανακοίνωση Αρχιεπισκόπου – πρωθυπουργού
(upd)Νέο… ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα αναλάβει την πώληση των ακινήτων της εκκλησίας συστήνει το ελληνικό δημόσιο με την Αρχιεπισκοπή των Αθηνών. 
Για μία "κοινωνική σύμπραξη στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο με μοναδικό σκοπό την ανακούφιση των σκληρά δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας, κάνει λόγο η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Η σύσταση της εταιρείας προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλους ανοίγοντας το δρόμο της οργανωμένης αξιοποίησης της τεράστιας, και εν πολλοίς αχαρτογράφητης ακόμη, εκκλησιαστικής περιουσίας.
Η «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.», θα δημιουργηθεί στην Αττική με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ, θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια, δεν θα υπάγεται στον δημόσιο τομέα, οι μετοχές της δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν, ενώ θα απολαμβάνει σημαντικά φορολογικά οφέλη, καθώς και πολεοδομικές διευκολύνσεις. Στην εταιρεία δεν θα μεταβιβάζεται η κυριότητα, αλλά τα δικαιώματα επί των ακινήτων.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο… ΤΑΙΠΕΔ της Εκκλησίας, καθώς η εκμίσθωση, η παραχώρηση της χρήσης και της εκμετάλλευσης, η ανάθεση της διαχείρισης σε τρίτους, ή ακόμη και η σύσταση δικαιωμάτων επιφάνειας στα εκκλησιαστικά ακίνητα, θα περνά αποκλειστικά μέσα από αυτήν.
Στην εταιρεία θα μπορούν να περιέλθουν και δικαιώματα επί ακινήτων που διατηρούν άλλα νομικά πρόσωπα, όπως οι μονές, οι μητροπόλεις, οι ενορίες κ.ά. Τα δικαιώματα διαχείρισης και αξιοποίησης κάθε ακινήτου της Εκκλησίας θα μεταβιβάζονται στην εταιρεία χωρίς αντάλλαγμα ή φορολογική επιβάρυνση.
Η ΕΑΑΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να συστήνει επιμέρους εταιρείες ειδικού σκοπού, στις οποίες θα περιέρχονται με απόφαση διοικητικού συμβουλίου τα δικαιώματα διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης επιμέρους ακινήτων. Τα έσοδά της θα προέρχονται από το αντάλλαγμα από την αξιοποίηση των ακινήτων και τους τόκους ή τα μερίσματα που θα λαμβάνει.
Στην τροπολογία υπάρχει και πρόβλεψη για τις αμφισβητούμενες εκτάσεις, καθώς υπογραμμίζεται ότι τυχόν τελεσίδικη αναγνώριση αναφορικά με την κυριότητα επί ακινήτων των οποίων τα δικαιώματα έχουν περιέλθει στην ΕΑΕΑΠ δεν θίγει την άσκηση της διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησής τους.

Κοινή ανακοίνωση Αρχιεπισκόπου – πρωθυπουργού

Κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας για την αξιοποίηση της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, εξέδωσαν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Γραφείο του πρωθυπουργού.
«Σε συνέχεια της σχετικής πρότασης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου - η οποία έχει διατυπωθεί και τεθεί υπ΄ όψιν της Πολιτείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2009- και προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην από κοινού σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.”.
Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα και την κοινωνία μας, που απαιτεί λύσεις και απαντήσεις στις βαρύτατες επιπτώσεις της σοβαρότερης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων εξήντα και πλέον ετών, Εκκλησία και Πολιτεία συνεργάζονται για την εξυπηρέτηση του κοινού καλού. Με την Εκκλησία να θέτει ουσιαστικά για μία ακόμη φορά την περιουσία της στη διάθεση της Πολιτείας και του λαού μας.
Πρόκειται για μία κοινωνική σύμπραξη στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο με μοναδικό σκοπό την ανακούφιση των σκληρά δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Γι΄ αυτό άλλωστε και τα έσοδα που θα προκύπτουν, θα κατευθύνονται από την μεν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην περαιτέρω στήριξη και επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, από το δε Ελληνικό Δημόσιο, στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών του και στην αρωγή των πλέον ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών μας». 

(Πρώτη ενημέρωση: 07:10)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης