Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Η τρόικα κάνει λάθος - Αγνοεί την πραγματική έννοια των μεταρρυθμίσεων - Είναι κάτι ανώτερο από τη μακρά λίστα που βαραίνει την Ελλάδα - Απαιτούνται μακρόπνοα σχέδια και ολοκληρωμένη στρατηγική με στόχο την ανάπτυξη

Bruegel: Η τρόικα κάνει λάθος - Αγνοεί την πραγματική έννοια των μεταρρυθμίσεων - Είναι κάτι ανώτερο από τη μακρά λίστα που βαραίνει την Ελλάδα - Απαιτούνται μακρόπνοα σχέδια και ολοκληρωμένη στρατηγική με στόχο την ανάπτυξη
Tη νέα πραγματικότητα, αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στην Ευρωζώνη, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους, επιχειρεί να σκιαγραφήσει σε μια ακόμη ανάλυσή του το Bruegel, η γνωστή δεξαμενή σκέψης (think tank) των Βρυξελλών. 
Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, πλέον η Ευρωζώνη δεν κινείται μόνο σε ρυθμούς δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού το νέο σημείο αναφοράς για τους Ευρωπαίους είναι η ανάγκη για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πλέον όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σειρά της, παρουσιάζουν ως σοβαρό προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάκαμψη, ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Κατά το Bruegel, το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα όλων των ανωτέρω είναι η τελευταία συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. Η Ελλάδα έλαβε μια μακρά και πολυσέλιδη λίστα με όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει. Αυτό είναι πλέον το νέο status quo της Ευρωζώνης...
"Για να ειπωθεί η αλήθεια, κάθε ευρωπαϊκή χώρα χρειάζεται να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να αντιμετωπιστεί η φτωχή ανάπτυξη, η χαμηλή παραγωγικότητα και η απαράδεκτη άνοδος της ανεργίας. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι το εξής: Το θέμα δεν είναι να εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις σποραδικά και αποσπασματικά.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν πως απαιτούνται σοβαροί σχεδιασμοί για ένα πλήρες και αποτελεσματικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ικανό να οδηγήσει μια χώρα έξω από την ύφεση και την κρίση", διαμηνύει με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό η δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών.
Και εξηγεί: Ο σχεδιασμός μιας μεταρρυθμιστικής στρατηγικής είναι αναγκαίος. Πρώτα από όλα, ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές διαφορές που χωρίζουν τις χώρες της Ευρωζώνης. Αλλά αν υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα, τότε ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις;, διερωτάται το Bruegel.
Αλλά προειδοποιεί: Οι ευρωπαϊκές χώρες - στην τρέχουσα συγκυρία - δεν είναι μόνο ανεπαρκείς. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζονται από μεγάλη ασυνέπεια. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη χρειάζονται την αντικατάσταση των αναποτελεσματικών πολιτικών με τις αντίστοιχες αποτελεσματικές. Απαιτείται επίσης η κατά μέτωπο επίθεση με δύσκολες αποφάσεις.
Ποιο είναι όμως το συμπέρασμα της εν λόγω μελέτης; Το Bruegel επισημαίνει: Μια σοβαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση δεν μπορεί να προέλθει από... μηχανικές αποφάσεις και ασκήσεις. Οι δύσκολες αποφάσεις και επιλογές πρέπει να ακολουθηθούν με κάθε τρόπο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης