Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Πιο αυστηρός και απαιτητικός ο επόμενος γύρος των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών - Πρέπει να δώσει απαντήσεις σε 2 καίρια ερωτήματα - Πως θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ελλείψεις και πως θα μειωθεί η έκθεση των τραπεζών στα ομόλογα

Citigroup: Πιο αυστηρός και απαιτητικός ο επόμενος γύρος των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών - Πρέπει να δώσει απαντήσεις σε 2 καίρια ερωτήματα - Πως θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ελλείψεις και πως θα μειωθεί η έκθεση των τραπεζών στα ομόλογα
Ο επόμενος γύρος των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι πολύ πιο αυστηρός σε σχέση με τους προηγούμενους.
Την ανωτέρω επισήμανση διατυπώνει η Citigroup, σε νέα σημερινή 11σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "ECB - One Dovish Hint, But No Change in Rates, Guidance or Minutes", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως σχολιάζει ο οίκος, ακόμη κι αν η διενέργεια του επόμενου γύρου των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών αργή, είναι σαφές πως οι προετοιμασίες προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη ξεκινήσει.
"Τα επόμενα stress tests θα είναι πολύ πιο απαιτητικά και σοβαρά από τα προηγούμενα", επαναλαμβάνει ο οίκος.
Και τονίζει: Τα επόμενα "τεστ κοπώσεως" των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει όμως να εστιάσουν σε δύο σημαντικά ζητήματα:
- Πως θα καλυφθούν οι πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις των τραπεζών
- Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έκθεση των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε χθες το www.bankingnews.gr, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 θα έχει ολοκληρώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αξιολόγηση και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων (assets) των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των stress tests, περί τον Μάιο του 2014.
Τα στάδια αυτά αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού των Ευρωπαίων, ώστε η ΕΚΤ να αναλάβει το ρόλο του ενιαίου επόπτη των τραπεζών της Ευρωζώνης, γεγονός που θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στο στόχο για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ θα αξιολογήσει και θα ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία των 130 - 140 μεγαλύτερτων ευρωπαϊκών τραπεζών.
"Η γερμανική αρμόδια τραπεζική αρχή, η Bafin, πραγματοποίησε σύσκεψη με τη γερμανική κεντρική τράπεζα, τη Bundesbank και φαίνεται να κατέληξαν στην ανάγκη η διαδικασία αξιολόγησης των assets των τραπεζών να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014", αναφέρουν οι ίδιες τραπεζικές πηγές.
"Τα stress tests θα μπορούσαν τότε να ξεκινήσουν τον Μάιο", προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης