Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Μήπως ο Barack Obama έχει δίκιο για την Ελλάδα; Στα σκαριά... μέτωπο ΗΠΑ - Βραζιλίας για τροποποιήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα - Τι σηματοδοτούν οι νέες εξελίξεις για τη δράση του ΔΝΤ και τη στάση του Βερολίνου;

CNBC: Μήπως ο Barack Obama έχει δίκιο για την Ελλάδα; Στα σκαριά... μέτωπο ΗΠΑ - Βραζιλίας για τροποποιήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα - Τι σηματοδοτούν οι νέες εξελίξεις για τη δράση του ΔΝΤ και τη στάση του Βερολίνου;
"Ο Barack Obama έχει δίκιο για την Ελλάδα;" Αυτός είναι ο τίτλος νέου δημοσιεύματος του πρακτορείου CNBC, στον απόηχο της χθεσινής κρίσιμης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα, χθες ο Αμερικανός πρόεδρος παρείχε στήριξη στην Ελλάδα και τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό, μέσω της δήλωσής του πως "η λιτότητα δεν αποτελεί λύση στην κρίση", καθώς η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη.
Οι δηλώσεις αυτές του Obama, συνεχίζει το CNBC, αποδεικνύουν πως η ΗΠΑ κινούνται προς μια πιο "χαλαρή" προσέγγιση, όσον αφορά στους τρόπους επίλυσης του ελληνικού ζητήματος. Τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου ανακοινώνονται την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να καταδείξουν πως η ελληνική οικονομία παραμένει δέσμια της βαθιάς ύφεσης....
Όπως υποστηρίζει στη συνέχεια το πρακτορείο, οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, μέσω της χορήγησης δανείων προς την Αθήνα από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αλλά δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ που εμμέσως ζητούν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα...
Μόλις χθες, έγινε γνωστό πως η Βραζιλία "ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά", φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τις διαφωνίες στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Όπως ανέφεραν χθες οι Financial Times, την περασμένη εβδομάδα η Christine Lagarde, η γενική διεύθυντρια του ΔΝΤ, φάνηκε ότι απέτρεψε μια κρίση στις σχέσεις του Ταμείου με τη Βραζιλία, μετά από μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας Q. Mantega, o oποίος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η απόφαση του εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, Paulo Nogueira Batista, να απέχει από την ψηφοφορία για τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα....
Αλλά πλέον η κατάσταση μοιάζει να αλλάζει... Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Q. Mantega, δήλωσε πως υπήρξε ένα πρόβλημα επικοινωνίας με τον εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ, Paulo Nogueira Batista, όσον αφορά στην απόφαση του να απέχει από την ψηφοφορία του ΔΝΤ.
Ο Μantega δήλωσε τώρα πως και αυτός και ο Batista συμφωνούν ότι το ελληνικό πακέτο διάσωσης πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί.
"Και οι δύο συμφωνούμε πως το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης πρέπει να αναθεωρηθούν και να βελτιωθούν, ώστε οι χώρες να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν στην ανάπτυξη" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μantega.
Επί της ουσίας, ο Μantega επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα στη σχέση του με τον εκπρόσωπο της χώρας του στο ΔΝΤ.
Αξιοσημείωτο είναι πως τελικά ο Batista θα παραμείνει στη θέση του ως εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, καθώς τελικά δεν υπήρξε απομάκρυνσή του από τη θέση αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης