Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ προς Ευρωζώνη: Μια είναι η λύση για την αποφυγή νέας οικονομικής κρίσης στο μέλλον - Να συσταθεί ενιαία αρχή προϋπολογισμού - Eπιβλεβλημένη η ίση κατανομή του ρίσκου - Θετικό το Ταμείο στην έκδοση ευρωομολόγου

ΔΝΤ προς Ευρωζώνη: Μια είναι η λύση για την αποφυγή νέας οικονομικής κρίσης στο μέλλον - Να συσταθεί ενιαία αρχή προϋπολογισμού - Eπιβλεβλημένη η ίση κατανομή του ρίσκου - Θετικό το Ταμείο στην έκδοση ευρωομολόγου
Συστάσεις προς την Ευρωζώνη να προχωρήσει στη δημιουργία μιας κεντρικής αρχής προϋπολογισμού απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω νέας έκθεσής του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Όπως τονίζει το ΔΝΤ, στη νέα αυτή έκθεσή του, η σύσταση μιας κεντρικής - ενιαίας αρχής προϋπολογισμού θα βοηθήσει την Ευρωζώνη στην κατεύθυνση αντιμετώπισης τυχόν νέων οικονομικών κρίσεων στο μέλλον.
Η ιδέα ωστόσο αυτή, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, θα βρεθεί αντιμέτωπη με σωρεία αντιδράσεων και δεν αποκλείεται να καταλήξει σε "μάχη για γερά νεύρα". Η Γερμανία και οι λοιπές ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης δεν θα συναινέσουν στην ιδέα "ομογενοποίησης" των προϋπολογισμών τους με τους προϋπολογισμούς των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.  
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες προτάσεις κατέθεσαν πέρυσι και αξιωματούχοι της Κομισιόν, οι οποίες "έπεσαν στο κενό", λόγω των σφοδρών αντιδράσεων.
Όπως ωστόσο υποστηρίζει το ΔΝΤ, η σύσταση μιας ενιαίας αρχής προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη δεν σημαίνει αυτόματα πως οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις πλέον αδύναμες.
"Η ίση κατανομή του ρίσκου στην Ευρωζώνη σημαίνει πως όταν μια αδύναμη χώρα χρειαστεί τη στήριξη μιας ισχυρής, θα την έχει. Αλλά δεν θα είναι πάντα η ίδια χώρα εκείνη η οποία θα προσφέρει", τονίζει το ΔΝΤ στην εν λόγω έκθεσή του.
Οι ίσοι και κατανεμημένοι προϋπολογισμοί μπορούν να έχουν πολλές μορφές, εξηγεί το ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού ασφάλισης ανέργων, βασική αποστολή του οποίου θα είναι η καταβολή επιδομάτων ανεργίας στις χώρες που πλήττονται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Το ΔΝΤ λέει ναι και στην έκδοση ευρωομολόγου.
Και ενώ όλες οι ανωτέρω συστάσεις του Ταμείου αφορούν σε μελλοντικούς σχεδιασμούς για την αποφυγή μιας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ απευθύνει επείγουσα έκκληση για την άμεση δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης