Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Έξυπνους και ασφαλείς τρόπους για τη μείωση του κόστους ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ εξετάζει η Ελλάδα - Θέτει ταβάνι τα 50 εκατ. ευρώ - Πως θα το πετύχει και ποιες οι προκλήσεις

Financial Times: Έξυπνους και ασφαλείς τρόπους για τη μείωση του κόστους ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ εξετάζει η Ελλάδα - Θέτει ταβάνι τα 50 εκατ. ευρώ - Πως θα το πετύχει και ποιες οι προκλήσεις
Σε έναν - παρασκηνιακό - αγώνα μείωσης του κόστους της προεδρίας της ΕΕ προσανατολίζεται η Ελλάδα.
Τα ανωτέρω αποκαλύπτουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, τον ερχόμενο Ιανουάριο.
"Όταν η Αθήνα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, τον Ιανουάριο, θα διαχειριστεί το γεγονός σαν μια οικογενειακή υπόθεση και τίποτα περισσσότερο", τονίζεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω δημοσίευμα.
"Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να πράξει η Ελλάδα, αφού η οικονομία της βρίσκεται δέσμια της βαθιάς ύφεσης για 6η διαδοχική χρονιά και τα ποσοστά ανεργίας οδεύουν ολοταχώς προς το 30%", σημειώνουν οι Financial Times.  
Ποια είναι λοιπόν τα σχέδια της Ελλάδας για την προεδρία; Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η Αθήνα έχει θέσει στόχο να μην ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ το κόστος της προεδρίας για τους 6 μήνες που αυτή διαρκεί.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι προκάτοχοι της Ελλάδας στην προεδρία της ΕΕ, Ιρλανδία, Κύπρος, Δανία και Λιθουανία, ξόδεψαν ποσά υψηλότερα, τα οποία κινήθηκαν από 60 εκατ. ευρώ έως 80 εκατ. ευρώ.
Με ποιους τρόπους όμως η Ελλάδα θα κατορθώσει να περιορίσει το κόστος της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ; Κατά τους Financial Times, η Αθήνα εξετάζει την εξής επιλογή: ωΘα περιορίσει τον αριθμό των συσκέψεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, στις 13, αφήνοντας την πολλή δουλειά να γίνεται στις Βρυξέλλες.
"Επιθυμούμε να αποφύγουμε τα είδη του... διπλωματικού τουρισμού ή του... γραφειοκρατικού τουρισμού", δηλώνει στους Financial Times κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.
"Οι Έλληνες όμως πέραν του κόστους θα έχουν κι άλλες προκλήσεις, αναφορικά με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστούν. Μια από αυτές είναι η διεξαγωγή των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαϊου...", διαμηνύει η εφημερίδα.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας


Η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική θα αποτελέσουν τις τρεις βασικές προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Είναι η πέμπτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε μια σημαντική μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η ανεργία και η ύφεση έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία έχει επηρεάσει σημαντικά την κοινωνική συνοχή σε ορισμένα κράτη-μέλη.
Ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την ελληνική προεδρία αποτελεί η προώθηση πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, η ισορροπία μεταξύ πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και πολιτικών ανάπτυξης αποτελεί την λυδία λίθο για την επίτευξη της αναγκαίας συνοχής μεταξύ των οικονομιών της Ε.Ε.
Ως εκ τούτου η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει να εξισορροπήσει το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης με την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, το οποίο να μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, με επίκεντρο την απασχόληση. Παράλληλα, στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο αναφορικά με τα έργα εντάσεως εργασίας (π.χ. προγράμματα για τις ΜΜΕ, βασικές υποδομές, ενέργεια και κλίμα) με την στήριξη και την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της τραπεζικής ένωσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κατά το διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας θα επιδιωχθεί απτή πρόοδος στη θέσπιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM). Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στην οικοδόμηση των αρχών της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης, με στόχο τον δημοσιονομικό συντονισμό, καθώς και στην κοινωνική διάσταση της ευρωζώνης, ως απάντηση στη δημογραφική και δημοσιονομική κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.
Εξ'άλλου, σε ό,τι αφορά τα θέματα της μετανάστευσης, της φύλαξης των συνόρων και της κινητικότητας, η Ελληνική Προεδρία στοχεύει να αναδείξει τις θετικές συνέπειες μιας συνολικής ευρωπαϊκής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, στην υπηρεσία της ανάπτυξης. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ανάδειξη όλων των διαστάσεων της μεταναστευτικής πολιτικής, με παράλληλες δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη λαθρομετανάστευση, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα μέτρα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης που επικεντρώνονται στην επανεισδοχή, στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και στην οικοδόμηση θεσμικών ικανοτήτων για τη διαχείριση των συνόρων. Μία από τις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής προεδρίας είναι η ενίσχυση όλων των δράσεων πρόληψης σε τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης της παράνομης μετανάστευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει την εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα ενίσχυσης της αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη που δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις μεταναστευτικών ροών.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια πολιτική της Ε.Ε., η Ελληνική Προεδρία αναμένεται να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας που αφορούν τη διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ένωσης, αλλά και τη διαφύλαξη της αειφορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης