Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έθεσε στον Σαμαρά η Lagarde (ΔΝΤ) - Το Ταμείο θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας - Έχει σημειωθεί πρόοδος - Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έθεσε στον Σαμαρά η Lagarde (ΔΝΤ) - Το Ταμείο θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας - Έχει σημειωθεί πρόοδος - Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
(upd7)Τη δέσμευσή της πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση μετέφερε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά η επικεφαλής του Ταμείου C. Lagarde, αφήνοντας έμμεσες αιχμές πως το ΔΝΤ θα στηρίξει το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ άλλωστε έχει επισημάνει την αναγκαιότητα νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης Σαμαρά - Lagarde το ΔΝΤ, η επικεφαλής του Ταμείου χαιρετίζει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης και δηλώνει πως το ΔΝΤ δεν θα πάψει να στηρίζει την Αθήνα, αν η ελληνική πλευρά συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Η ανακοίνωση της C. Lagarde

"Με τον Α. Σαμαρά είχαμε μια παραγωγική συζήτηση σήμερα το απόγευμα για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Διεμήνυσα στον κ. Σαμαρά πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση διασφάλισης της βιωσιμότητας της δημοσιονομικής της κατάστασης, στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και στη θωράκιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να καταρτίσει έναν ισχυρό προϋπολογισμό για το 2014, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει η χώρα. Διαβεβαίωσα τον κ. Σαμαρά πως το ΔΝΤ δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση".

Σαμαράς: Συζητήθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Μετά το πέρας της συνάντησή του με την Lagarde, ο κ. Σαμαράς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η "συζήτηση πήγε καλά".
"Συζητήθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Η συνάντηση Lagarde - Σαμαρά διήρκησε 45 λεπτά.

Toν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ συναντά την Τετάρτη ο Σαμαράς

Το κατώφλι του Λευκού Οίκου θα περάσει αύριο Τετάρτη το απόγευμα (13:30 τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, J. Biden.

Σαμαράς: Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και ότι συντρίβει τον εξτρεμισμό έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την οικονομική κρίση με την ενίσχυση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει και το άλλο άκρο που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εμμένοντας εμμέσως πλην σαφώς στη θεωρία των δυο άκρων.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη Lagarde ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί σχετικά με τις αναλύσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για το χρηματοδοτικό κενό και κυρίως για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν η δημοσιονομική πρόοδος καθώς και η πορεία των προαπαιτούμενων δράσεων και μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς θεωρείται βέβαιο πως θα επαναλάβει στην επικεφαλής του ΔΝΤ ότι η ελληνική κοινωνία (αλλά και το πολιτικό σύστημα) δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας, περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση της φορολογίας.
Σημειώνεται πως παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο Paul Thomsen, ο επικεφαλής των κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα καθώς και ο Θ. Κατσάμπας, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τους CEO των εταιρειών Dow Chemical, IBM, Johnson and Johnson, AT &T, ADM, Honeywell, Mastercard, MacGrow Hill.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την εκδοτική ομάδα της Wall Street Journal και το απόγευμα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση του Hellenic Initiative στην οποία θα παραστούν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Bill Clinton και ο Τζορζ Στεφανόπουλος.
Σημειώνεται πως χθες ο κ. Σαμαράς είχε επαφές με υπεύθυνους μεγάλων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Συγκεκριμένα, συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η JP Morgan, στην οποία συμμετείχαν οι CEO 15 μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση κεφαλαίων, όπως των Wellington Management, BlueCrest Capital Management LLP, Eaglevale Partners LP, EMSO Partners Limited, Fidelity Management & Research Co.,  Greylock Capital Management, LLC, King Street Capital, Lazard Asset Management – της νορβηγικής Norges Bank Investment Management,  NWI Management LP, - Oppenheimer Funds, QFR Capital Management L.P.,  BTG Pactual.
Κατόπιν, ο κ.Σαμαράς παρακάθησε σε γεύμα στα γραφεία της MAREA με τους CEO των Goldman Sacks, Blackrock, News Corp, Paulson & Co. ,BIC, Canian Capotal, Thomson Reuters, Alcoa , HighBridge, όπου κύριο αντικείμενο ήταν οι δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για επενδύσεις.
Σε δηλώσεις του κατόπιν των συναντήσεων αυτών, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές θα υπάρξουν αρκετοί που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, ενώ αναφερόμενος στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

(Πρώτη ενημέρωση 09:58)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης