Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γ. Moυρμούρας (οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού): Εφικτός ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 - Δεν θα ληφθούν νέα εισπρακτικά μέτρα - Ανοίγει ο δρόμος για την ανακούφιση του χρέους

Γ. Moυρμούρας (οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού): Εφικτός ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 - Δεν θα ληφθούν νέα εισπρακτικά μέτρα - Ανοίγει ο δρόμος για την ανακούφιση του χρέους
"Ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο" χαρακτηρίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Μιλώντας στο Συνέδριο της PRODEXPO, ο κ. Μουρμούρας τόνισε πως η διπλή κρίση των τελευταίων ετών, δημοσιονομική και τραπεζική, έπληξε βαρύτατα όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Κάποιοι όμως κλάδοι, έχουν δεχθεί δυσανάλογο πλήγμα, όπως ο κλάδος του real estate. Από τη μια μεριά η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, από την άλλη η πιστωτική ασφυξία των τραπεζών συν η υπερ-φορολόγηση των ακινήτων (στο όνομα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης) οδήγησαν κυριολεκτικά στο πάγωμα της αγοράς ακινήτων, με τα γνωστά αποτελέσματα: τεράστια πτώση των τιμών των ακινήτων (πάνω από 30% από την αρχή της κρίσης), τεράστια αποθέματα απούλητων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων (250.000), ελάχιστη συναλλακτικότητα, αλματώδη αύξηση της ανεργίας και υποαπασχόλησης στον κλάδο, κλπ.
Όπως πρόσθεσε "Είμαι σίγουρος ότι όλοι στην αίθουσα αντιλαμβάνονται ότι το βασικό προαπαιτούμενο για την ομαλή επαναλειτουργία της αγοράς ακινήτων – έστω και σε ένα χαμηλότερο σημείο ισορροπίας – είναι η σταθεροποίηση σε μακροοικονομικό επίπεδο, με άλλα λόγια να βάλουμε ένα τέλος στα δίδυμα ελλείμματα, να μπει φρένο στην ελεύθερη πτώση της οικονομίας και να αρχίσει έτσι η ανάκαμψη – ανάπτυξη, καθώς επίσης να πετύχουμε και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας".
Σύμφωνα με τον κ. Μουρμούρα "η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού μέχρι σήμερα είναι πολύ ικανοποιητική, έχουμε υπερακοντίσει τους στόχους και όλα δείχνουν ότι είναι εφικτή στο τέλος του έτους η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι διάφορες εκτιμήσεις κυμαίνονται από 150 εκατ. ευρώ μέχρι και 800 εκτ. ευρώ, και αυτό χωρίς να συνυπολογίζεται το ποσό των 1.5 δις ευρώ από την επιστροφή των κερδών των άλλων κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Τι σημαίνει αυτή η πολύ θετική εξέλιξη... Πολύ απλά ότι σε συνδυασμό με το + 6,3% του ΑΕΠ, κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα που έχουμε το 2013 στην Ελλάδα, το υψηλότερο στην ΕΕ των 27, δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέα εισπρακτικά μέτρα, τα οποία θα μειώσουν παραπέρα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα εμποδίσουν την ανάκαμψη".
Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Μουρμούρας, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ενεργοποιήσει τις αποφάσεις του Eurogroup Νοεμβρίου 2012 για τη λήψη μέτρων ανακούφισης του χρέους. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας που μαζί με το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάκαμψη, όλα μαζί θα οδηγήσουν σε μια σημαντική πτώση των spreads, βασική προϋπόθεση για να βγούμε και πάλι στις αγορές για δανεισμό. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης